SK SK
9 hodnotení
Ako to s Farebným začalo Ako malý chlapec som trávil pomerne veľa času vo vinohrade. Môj dedko obhospodaroval vinohrad v Modre, tak ma hlavne v letnom období brával spolu s bratrancom so sebou. Boli to pekné časy, no môj vzťah k vinohradníctvu prišiel až o veľa rokov neskôr. Keď som sa ocitol na strednej škole vinárskej v Modre.

Farebné vinárstvo

Ako to s Farebným začalo Ako malý chlapec som trávil pomerne veľa času vo vinohrade. Môj dedko obhospodaroval vinohrad v Modre, tak ma hlavne v letnom období brával spolu s bratrancom so sebou. Boli to pekné časy, no môj vzťah k vinohradníctvu prišiel až o veľa rokov neskôr. Keď som sa ocitol na strednej škole vinárskej v Modre.

„Neúspech“ na škole

Začal som chodiť po brigádach k vinárom, alebo na rôzne odborné degustácie kde som pomáhal ako obsluha. Tieto skúsenosti sa mi zapáčili, lebo boli odlišné od teórie zo školských lavíc. Veľa som sa naučil v jednej pezinskej vinárskej rodine, kde som okrem práce vo vinohradoch, mohol nazrieť aj do výroby šumivých vín vyrábaných klasickou metódou. Boli to pekné časy. U nich som brigádoval až do konca môjho štúdia na vysokej škole. Toto štúdium síce skončilo po troch rokoch neúspechom, no táto negatívna skúsenosť mi pomohla v tom, aby som na sebe viac pracoval.

Vďaka už mojej pani manželke Marcelke som vyrobil prvé dva demižóny silvánu zeleného. Prekvapivo to bolo na prvýkrát pekné víno a väčšinu z neho sa mi podarilo predať bez toho, aby som sa veľmi snažil. Táto skúsenosť ma motivovala a už rok na to som obrábal pol hektára vinohradov a keďže nepochádzam z rodiny, ktorá by mi mohla finančne pomôcť, ani nie som v tejto krajine vhodný typ na to, aby som dostal nejaké tie dotácie, tak som si zobral úver. Nakúpil som základné, potrebné veci do pivnice a spravil som prvý oficiálny ročník pod značkou Farebného vinárstva. Názov bol v prvom rade odvodený od môjho priezviska Farbula. Keďže som sa celý život stretal s farebnými prezývkami, prišlo mi to ako fajn nápad. Podstatná vec bola aj tá, že som nechcel, aby sa vinárstvo volalo klasicky po priezvisku a aby v ľuďoch pri počutí vzbudilo zvedavosť, či už pozitívnu alebo negatívnu. Víno je pestré vo všetkých našich vnemoch, či už vo farbe, vôni a chuti. Od roku 2012 sa snažíme na svet privádzať dobré vína, ktoré majú prinášať radosť a dobrú náladu.

Po úspešnom prvom ročníku som investoval do modernizácie výroby a kvalita vín sa opäť zvýšila. Keď sa vyskytla možnosť otvoriť si v centre Pezinka malú vináreň, zo sekundy na sekundu som sa rozhodol a dnes to je už rok od otvorenia. Vinárnička U vínnej mušky funguje s ponukou malých, lokálnych vinárov a tvrdenie, že čisto vináreň skôr s neznámymi vinármi nemá v meste veľkú šancu, sa nepotvrdilo. Práve naopak… Príjemná atmosféra a romantika malých vinárstiev, ľudí – týždeň čo týždeň – láka do našich priestorov. Vďaka našej vinárni, s ktorou máme do blízkeho budúcna ešte veľké plány, sme sa tento rok pustili aj do organizovania vinárskych podujatí. Ide nám hlavne o zatraktívnenie mesta , miestnych vinárov a ich vín v rámci mesta. Od mája do septembra sa cyklicky opakovalo malé vinárske podujatie v centre Pezinka s názvom Malá vínna ulička a koncom júna sme zorganizovali vinárske podujatie Vína na mlyne. Moje osobné ciele sú veľké. Tieto podujatia beriem ako veľký úspech a plánujeme ich opakovať aj v tomto roku.

Chcem, aby krivka nášho rastu stále napredovala tak ako doteraz, a aby sa aj vďaka mojej maličkosti pilo u nás stále viac dobrého vína :)

Farebné vinárstvo, ale nie je už len o mne. Pracuje okolo neho tím ľudí na ktorých sa môžem spoľahnúť a čo je najpodstatnejšie, tak aj oni robia prácu okolo vinohradov, či vína srdcom a s odhodlaním. A to je ako vravia ľudia okolo nás z toho všetkého cítiť :)

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 4.12.2018

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Telefón: +421 902 717 413
Webová stránka: farebnevinarstvo.sk
Farebné vinárstvo
Cajlanská 171/A
902 01  Pezinok
Kraj: Bratislavský
Okres: Pezinok
Región: Trnavsko
 48.305111, 17.270329

Cajlanská 171/A
902 01  Pezinok

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia