SK SK
0 hodnotení
V spojení s pôdou a vinicami sa ich život začal, aby od neho na dlhé roky odišli a vrátili sa vo veľkom štýle. Bratia Radoslav a Stanislav Frtúsovci vyrástli v obci Podlužany neďaleko Levíc. Starí rodičia z oboch strán sa živili poľnohospodárstvom, takže sa vedeli obracať na poli i vo vinici.

Vinárstvo Frtus winery

V spojení s pôdou a vinicami sa ich život začal, aby od neho na dlhé roky odišli a vrátili sa vo veľkom štýle. Bratia Radoslav a Stanislav Frtúsovci vyrástli v obci Podlužany neďaleko Levíc. Starí rodičia z oboch strán sa živili poľnohospodárstvom, takže sa vedeli obracať na poli i vo vinici.

„Vtedy sme, samozrejme, vnímali túto robotu ako obrovskú záťaž, lebo v tínedžerskom veku sme sa začali viac venovať futbalu,“ spomína Radoslav. Bratia hrávali 1. dorasteneckú ligu a vďaka tréningom nemuseli toľko pracovať doma.„

Náš starý otec bol 25 rokov predsedom družstva, museli sme mať všetko tip-top. Naša vinica musela vyzerať ako anglický trávnik, v tomto sme boli vychovaní, v tomto sme žili. Celú zimu sme chodili sťahovať víno, umývať sudy, čiže pre mňa bolo začať znova robiť s vínom také samozrejmé ako dýchať.“ Chvíľu sa zdalo, že bratia potiahnu káru rodinnej tradície ďalej. Obaja vyštudovali poľnohospodársku školu v Leviciach, ale nakoniec skončili v úplne inej sfére, na hony vzdialenej od vinárstva. Prečo a kedy sa k nemu vrátili? Ako každú sezónu, aj v roku 2008, sa zúčastnili rodinnej oberačky a vtedy sa rozhodli vyrobiť prvé vlastné víno, čo Radoslav vysvetľuje takto: „Keď človek dospeje, niekam sa zaradí, ale ak má k niečomu vzťah, ani nevie prečo, ale ťahá ho to k tomu. A my sme sa takto prirodzene vrátili k tomu vínu.“

Čo čert nechcel

V roku 2008 sa dnes rešpektovaní vinári, bratia Frtúsovci z Frtus Winery, po rodinnej oberačke rozhodli vyrábať vlastné víno a podelili si úlohy. Mladšieho Stanislava láka práca vo vinici a začal sa jej venovať na plný úväzok. Radoslava viac zaujímal samotný proces výroby vína, lebo rokmi sa v tomto smere mnohé zmenilo a niektoré veci si musel doštudovať. V inom podnikaní, ktoré nepovažuje za potrebné konkretizovať, však zostal: „Motivuje ma manažérstvo a vôbec mi nie je jasné, čo budem robiť o štyri roky, ale víno je hobby, ktoré ma teší, k čomu sa rád vraciam, čo proste rád robím a určitým spôsobom pri ňom relaxujem.“

Začali skúšať nové postupy a zdalo sa, že to ide. Ochutnali ho mnohí a známi im odporučili, aby hneď svoje prvé víno – rulandské biele prihlásili ešte ten istý rok na Súťaž mladých vín do Levíc. „Čo čert nechcel naše víno získalo titul Šampión výstavy. Keďže úspech zaväzuje, cítili sme, že v tom musíme pokračovať, úspech nás motivoval. Stále hovorím, že nie je nič horšie, ako keď sa vám v živote darí. Potom máte nutnosť robiť to ďalej.“

A tak pokračovali a každý rok pridávali nové druhy. „Najprv sme robili päť druhov vína, potom šesť, osem, desať. Skúšali sme. Lebo z reálneho historického hľadiska sme nevedeli, ako chutí napríklad skutočné Chardonnay, či víno z oblasti Mosely. Nikdy sme také vína nevyrábali. Museli sme sa k nim doslova prepiť a priznávam, že sme s bratom minuli strašné peniaze, kým sme prišli na to, ako ich urobiť z našich zdrojov.“

Rado Frtús Ja na brata, brat na mňa

Meno bratov Frtúsovcov známe pod značkou Frtus Winery z Podlužian, sa medzi uznávanými a vinármi ocitlo raketovou rýchlosťou. Pod kvalitu ich vín sa výrazne podpisuje niečo, čo v iných firmách nenájdete bratská chémia.

Starší Radoslav je skôr manažér, zakladateľ, tvorca myšlienky, inovátor a vinársky fanatik. Stanislav zanietenec a detailista, správny človek na správnom mieste. Najlepšie sa cíti vo vinici.

„Každé víno sa rodí vo vinohrade a byť pri tom, formovať si budúcu úrodu, to je to, čo ma baví. A ešte to, že nie som zatvorený niekde v kancelárii.“

Preto bolo logické, že Stanislav bol ten, čo sa bez smútku vzdal práce v inej oblasti a svoje celé ja zasvätil vinohradníctvu.

„Mal som viacero zamestnaní, ale až teraz robím to, čo ma naozaj napĺňa. Víno má dušu, svoj príbeh, ktorý môžete povedať len vy, lebo od začiatku do konca stojíte pri jeho zrode. A u nás naozaj každý kilogram hrozna a každý liter vína prejde našimi rukami.“

Bratia sa raz do týždňa stretnú a konzultujú najbližšie plány.

„Brat ma nekontroluje a nerozkazuje mi. Odvrávam mu dosť, čo by som si k šéfovi nemohol dovoliť, ale k bratovi áno,“ smeje sa. A práve o tom to je. Odlišný názor, diskusia, dvojminútové mlčanie, to je to, čo robí ich víno vínom.

„Na niektoré postupy máme iný názor, občas robíme kompromisy, ale tých rozporov nie je veľa. Lebo čo sa týka výroby vína, sme na jednej vlnovej dĺžke a chutia nám rovnaké vína. „Každý sme úplne iný, ale tým si nastavujeme zrkadlo, čo je v prospech veci.“

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť

Vhodné pre: Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 22.6.2018
Zdroj: Frtus winery

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené

Kontakt

Telefón: +421 907 190 709/ +421 902 931 921
Webová stránka: frtuswinery.sk
Vinárstvo Frtus winery
Pradiarska 3047/3
934 05  Levice
Kraj: Nitriansky
Okres: Levice
Región: Dolné Pohronie a Poiplie, Tekov
 48.206081, 18.603671

Pradiarska 3047/3
934 05  Levice

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia