SK SK
0 hodnotení
Pivnica BRHLOVCE je malé remeselné vinárstvo, ktoré sa nachádza v skalných obydliach v obci Brhlovce. Je to miesto, kde ešte čas plynie tak po starom – analógovo.

Vinná Pivnica BRHLOVCE

Pivnica BRHLOVCE je malé remeselné vinárstvo, ktoré sa nachádza v skalných obydliach v obci Brhlovce. Je to miesto, kde ešte čas plynie tak po starom – analógovo.

Tvorbu vína vnímame ako kreatívny proces. Je to skôr emocionálna – umelecká záležitosť ako dokonalý technologický postup. Hodnota vína je preto u nás vnímaná v zmysle umenia a krásy. Naše vína sú opak strojovej a priemyselnej výroby. Každá fľaša prejde našimi rukami niekoľkokrát.

V pivnici sa riadime najmä intuíciou a biodynamickými postupmi. Pri bielych vínach používame iba bentonit a šetrnú filtráciu. Červené vína väčšinou ani nefiltrujeme a snažíme sa im dať hlavne dostatok času v pivnici. Vína si fľašujeme sami v pivnici a každé víno ide do fľaše v tom momente, keď si myslíme, že nastal ten správny okamih. Pričom odhaliť „ten správny okamih“ znamená načúvať chodu sveta a utíšiť vnútorný hluk a nepokoj.

Skalné obydlia, v ktorých sa nachádza naše vinárstvo, majú silnú vnútornú energiu, ktorá zásadne ovplyvňuje naše životy a charakter nášho vína. Počas celého roka majú skalné obydlia takmer ideálne klimatické podmienky na pomalé vyzrievanie vína.


Jedným z cieľov vinárstva Pivnica BRHLOVCE, okrem tvorby remeselných vín, je zachrániť skalné obydlia, dať im druhú šancu na život.


Naše vína sú zo severnej hranice pestovania viniča v strednej Európe. Končí tu horúca – južná časť Európy ( Panónska panva – Pannonicum ) a začína sa chladná – severná časť Európy ( Západné Karpaty – Carpaticum occidentale ).

Je to magické miesto, kde sa na úzkom páse zeme stretávajú dva klimatické svety, a kde vinohrady zapúšťajú svoje korene hlboko do sopečného podložia, ktoré stvoril mohutný Vulkán SITNO, ktorý bol pôvodne vysoký do 4 km a zaberal asi 2 200 km². Dnes v jeho poklesnutej kaldere leží architektonický skvost – mesto Banská Štiavnica. Vinohrady pod Vulkánom Sitno ležia väčšinou na tufoch a andezitoch. Zjednodušene môžeme povedať, že mäkký tuf je sopečný popol a tvrdý andezit je sopečná láva.

Medzi jednotlivými ročníkmi je u nás dosť veľký rozdiel v charaktere počasia. Preto kľúčom k pochopeniu našich vín, je poznať polohu vinohradu a charakter ročníka, z ktorého zrovna pijete víno. V chladných ročníkoch, ako boli 2010 a 2014, sú vína sviežejšie s vyššou kyselinou a potrebujú dlhší čas, aby nám ukázali svoju vnútornú krásu a eleganciu. V teplých ročníkoch, ako boli 2012 a 2015, sú vína opulentnejšie a zvyčajne aj skôr pripravené.

Venujeme sa typickým odrodám strednej Európy: Pesecká leánka, Veltlínske zelené, Pinot blanc, Frankovka modrá, Pinot noir, Alibernet.


Naše vína vnímame ako súčasť gastronómie. Spojenie jedla a vína má priniesť radosť do života a spojiť ľudí pri jednom stole.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 12.4.2018

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené

Kontakt

Telefón: +421 905 544 524
Webová stránka: pivnicabrhlovce.sk
Vinná Pivnica BRHLOVCE
Brhlovce č.139
935 02  Brhlovce
Kraj: Nitriansky
Okres: Levice
Región: Dolné Pohronie a Poiplie, Tekov
 48.214566, 18.737148

Brhlovce č.139
935 02  Brhlovce

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia