SK SK
0 hodnotení
Nachádza sa v historickej budove Umeleckej Besedy a patrí medzi kultúrne pamiatky Slovenskej republiky.

Galéria UMELKA

Nachádza sa v historickej budove Umeleckej Besedy a patrí medzi kultúrne pamiatky Slovenskej republiky.

Bývalá budova Umeleckej Besedy (1924 – 1926; architekti Alois Balán a Jiří Grossmann) sa stala medzníkom vo vývoji slovenskej architektúry na jej ceste k funkcionalizmu. Jej architektúra, oslobodená od akéhokoľvek dekóru, jasne rešpektovala jednotlivé funkcie. Aj keď je v danom mieste budova UB jedna z najmenších, dominuje svojmu okoliu a vytvára jeho atmosféru.

Funkčné jadro budovy tvorí veľká výstavná sieň a malá výstavná sieň. Na budove je možné sledovať vývin od klasickej k modernej a funkcionalistickej architektúre. Zatiaľ čo vstupný priestor má ešte stopy oblúčkových dekorácií a vo vestibule je ťažký kazetový strop, veľká výstavná sieň je už konštruovaná z jednoduchších železobetónových rámov a jej severné prekrytie tvorí zasklená strecha továrenského vzhľadu. Priečelia z neomietnutého tehlového muriva pripomínajú ranú holandskú modernu. Napriek týmto protikladom pôsobí objekt homogénne a stal sa symbolickou stavbou nástupu modernej architektúry na Slovensku.

V rokoch 2004 – 2006, 2010 a 2013 – 2014 Slovenská výtvarná únia zrealizovala rozsiahlu rekonštrukciu budovy, ktorá nikdy predtým nebola realizovaná (od r. 1927), aj vďaka finančnej pomoci Nadácie Slovenského plynárenského priemyslu a Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Výtvarníci môžu svoje výstavy realizovať jednak v priestoroch dvoch sál Galérie UMELKA, alebo v priestoroch Klubu umelcov, nachádzajúcom sa na najvyššom poschodí budovy (viď. sekcia Klub umelcov).

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Aktualizované dňa: 25.5.2018

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené

Kontakt

Telefón: +421 25 296 2402
E-mail: office@svu.sk
Galéria UMELKA
Dostojevského rad 4533/2
811 09  Bratislava
Kraj: Bratislavský
Okres: Bratislava I
Región: Bratislava
 48.141067, 17.117413

Dostojevského rad 4533/2
811 09  Bratislava

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia