SK SK

Trenčianske múzeum v Trenčíne

0 hodnotení
Trenčianske múzeum je kultúrna a vedecká inštitúcia s krajskou pôsobnosťou a viac ako 138 ročnou históriou. Jeho predchodcom bol Prírodovedný spolok župy Trenčianskej, založený v roku 1877. Zlúčením s Muzeálnou poločnosťou v r. 1912 vzniklo Trenčianske múzeum.

Trenčianske múzeum v Trenčíne

Trenčianske múzeum je kultúrna a vedecká inštitúcia s krajskou pôsobnosťou a viac ako 138 ročnou históriou. Jeho predchodcom bol Prírodovedný spolok župy Trenčianskej, založený v roku 1877. Zlúčením s Muzeálnou poločnosťou v r. 1912 vzniklo Trenčianske múzeum.

Trenčianske múzeum napriek svojim prírodovedným tradíciám je múzeom vlastivedného typu. Vlastní a spravuje zbierkové fondy historického, umenovedného, prírodovedného, literárno-historického či národopisného charakteru, bohaté zbierky z oblasti numizmatiky, faleristiky, filokartie, militárií a zbraní, umeleckého remesla a pod. Múzeum spravuje 175 449 kusov zbierkových predmetov. K najcennejším súborom v zbierkach Trenčianskeho múzea nesporne patrí rozsiahla a umelecky i historicky zaujímavá obrazová zbierka rodu Ilešháziovcov, hlavných a dedičných trenčianskych a liptovských županov, pánov Trenčianskeho hradu od r. 1594 do r. 1835.

Trenčianske múzeum okrem svojej hlavnej budovy na Mierovom námestí, tzv. Župného domu, spravuje v Trenčíne ešte Trenčiansky hrad s viacerými expozíciami, Karner sv. Michala, tzv. Katov dom a viaceré expozície a objekty mimo Trenčína. V pobočke Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom je umiestnená expozícia Z histórie Nového Mesta nad Váhom a okolia, v Ambrovskej kúrii v Beckove je expozícia venovaná histórii tohoto mestečka, spolku Tatrín a významnému národnému buditeľovi Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi, expozícia v Draškovičovskom kaštieli v Čachticiach pripomína nielen históriu Čachtíc, ale i neslávne známu "Krvavú grófku" Alžbetu Bátoryovú. V Bzinciach pod Javorinou je možné vidieť Pamätnú izbu spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej. Rodný dom Ľ. Štúra a A. Dubčeka sa nachádza v Uhrovci.


Strategickú polohu Trenčína v blízkosti vážských brodov a dôležitých karpatských priesmykov si povšimli už starí Rimania, ako to dokladá známy "rímsky nápis" na trenčianskom hradnom brale, ktorý nechal na počesť víťazstva cisárov Marca Aurelia a jeho syna Commoda vytesať legát II. légie Pomocnej Marcus Valerius Maximianus v roku 179 nášho letopočtu.

Trenčianske múzeum ako súčasť regiónu s bohatou históriou a kultúrou sa venuje s veľkým úsilím práve histórii Trenčína a okolia, o čom svedčí expozícia Z histórie a kultúry slobodného kráľovského mesta Trenčína a bývalej Trenčianskej župy. Trenčín vznikol ako obchodná osada pod mocným hradom v 12. storočí. V roku 1412 získal výsady slobodného kráľovského mesta a v súčasnosti je krajským mestom a sídlom krajských orgánov štátnej správy.

Takmer 700 rokov plnil úlohu správneho, obchodného a kultúrneho centra stredného Považia. Toto postavenie si v značnej miere udržal dodnes. Je centrom Trenčianskeho samosprávneho kraja. Trenčianske múzeum Vás pozýva na prehliadku Expozícií umiestnených v jeho historických objektoch. Kliknite na Expozície alebo na Virtual tour z menu, kde si môžete naše expozície pozrieť aj virtuálnym pohľadom.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 28.5.2018

Otváracie hodiny

Počasie

utorok - piatok:
09:00 - 16:30

Kontakt

Telefón: +421 32 743 4431
Webová stránka: muzeumtn.sk
Trenčianske múzeum v Trenčíne
Mierové námestie 46
911 01  Trenčín
Kraj: Trenčiansky
Okres: Trenčín
Región: Stredné Považie
 48.895835, 18.044155

Mierové námestie 46
911 01  Trenčín

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia