SK SK
0 hodnotení
Kultúra
Divadlo GUnaGU je profesionálny súbor, ktorý hrá výlučne vlastné, autorské hry. GUnaGU vzniklo v roku 1985 pôvodne ako amatérsky súbor (zakladateľmi boli lekár Viliam Klimáček a matematici Ivan Mizera, Zuzana Benešová, Milan Paštéka). V roku 1992 prešlo na profesionálnu bázu a dodnes uviedlo vyše päťdesiat premiér.

Divadlo GUnaGU

Divadlo GUnaGU je profesionálny súbor, ktorý hrá výlučne vlastné, autorské hry. GUnaGU vzniklo v roku 1985 pôvodne ako amatérsky súbor (zakladateľmi boli lekár Viliam Klimáček a matematici Ivan Mizera, Zuzana Benešová, Milan Paštéka). V roku 1992 prešlo na profesionálnu bázu a dodnes uviedlo vyše päťdesiat premiér.

Výrazným znakom hier „Made in GUnaGU“ je humor - miestami čierny a cool, ktorý najlepšie vystihuje hodnotový a citový zmätok začiatku tretieho tisícročia.

GUnaGU existuje už tridsať jedna sezón – toľko bez prerušenia nevydržalo žiadne alternatívne divadlo na Slovensku – a zámerne nehrá zaprášených klasikov, ktorých vídať ako povinné jazdy v kamenných divadlách. Programovo vytvára autorské hry, písané priamo „na telo“ hercom. Vo svojej dramaturgii strieda metódu kolektívnej tvorby (ktorou v minulosti vzniklo aj kultové predstavenie ENGLISH IS EASY, CSABA IS DEAD, či MODELKY), s precízne napísanou drámou. Dnes predovšetkým inscenuje hry Viliama Klimáčka, ktorý je aj riaditeľom a umeleckým šéfom GUnaGU. Klimáček je renomovaný spisovateľ a najhranejší slovenský dramatik, nositeľ mnohých literárnych cien, mimo iných aj sedemnásobný nositeľ Ceny Alfréda Radoka, ktorá bola udeľovaná v Prahe za najlepšiu českú a slovenskú hru roka. Jeho hry sa hrajú okrem GUnaGU aj v iných slovenských divadlách (SND, Aréna, Komorné divadlo Martin, MD Žilina...), ale aj v Čechách, Rakúsku, Taliansku, Francúzsku a Kanade. Donedávna s ním spolupracoval režisér Karol Vosátko, ktorý začiatkom sezóny 2015-2016 z GUnaGU odišiel a založil si vlastný súbor.

Pre predstavenia GUnaGU je typické striedanie fragmentárnej kompozície z krátkych obrazov, inšpirovaných videoklipmi a strihovou montážou filmu, s činoherne prepracovanými hrami, stojacimi na charakterových roliach a nezriedka i na absurdnej komike. Diváci vidia najmä témy zo súčasnosti (single život dnešných ľudí a rozpad tradičnej rodiny, (ne)komunikáciu mobilmi a internetom, stratu záujmu porozprávať sa zoči-voči, nárast xenofóbie voči menšinám, napätie v Európe, chorú lásku v chorej dobe... etc.), to všetko podávané herectvom, ktoré tvorí povestný inscenačný štýl GUnaGU – hovoriť aj o najbolestivejších veciach človeka s humorom, ktorý nie je samoúčelný, ale vychádza z podstaty charakterov a situácií. GUnaGU rado baví, ale nemlčí o vážnych veciach.

Práve miešanie snového s komickým, poetického s brutálnym, spájanie literárnych jemností so slangom ulice tvorí dráždivý javiskový koktejl, vyhľadávaný najmä mladými divákmi, pre ktorých sa GUnaGU stalo kultovou scénou. Herecky sa divadlo opiera o profesionálov - o absolventov umeleckých škôl z Bratislavy aj Prahy, ale významné roly v ňom obsadzujú aj talentovaní neherci, originálne osobnosti, ktoré dávajú predstaveniam GUnaGU tú pravú príchuť ľudského panoptika. V GUnaGU počas uplynulých sezón hrali, či hrajú herci známi aj z filmov a šoubyznisu, napr. Petra Polnišová, Zuzana Šebová, Slavka Halčáková, Viktor Horján, Roman Pomajbo, ale hosťuje tu aj Emília Vášáryová, scény navrhoval fenomenálny Aleš Votava - bohužiaľ už nežijúci - k hudobníkom patril Oskar Rózsa, Marián Jaslovský, Dano Salontay a Longital, ale aj Mišo Kačšák či skupina Hex, či súčasný predstaviteľ elektronickej vážnej hudby Slavo Solovic. V súčasnosti je scénografom divadla Peter Janků a kostýmy tvorí Renata Ormandíková. V repertoári GUnaGU vládne tematická a žánrová pestrosť. Najúspešnejším titulom ostatných sezón je komédia NÍZKOTUČNÝ ŽIVOT z prostredia redukčného štúdia, melancholická komédia o vzťahu matky a syna ODVRÁTENÁ STRANA MESIACA, improvizovaná sociálna story BALETKY, HACKERI, HOMLESÁCI A MANAŽÉRI, či stále obľúbené MODELKY z prostredia top-modelingu, kabaret REMIX (best of GUnaGU 1985-2015), ale divadlo sa nevyhýba ani reakcii na napätú súčasnosť dnešného sveta v hre DIVNÁ DOBA, DIVNÁ LÁSKA, DIVNÉ ŽIVOTY.

Divadlo poriada aj literárne čítačky a krsty kníh, diskusné večery, talk show či šanzónové koncerty. GUnaGU ročne odohrá 150 predstavení na materskej scéne v Divadle F 7 na Františkánskom námestí v Bratislave. Viackrát mesačne môžu naše hry navštíviť aj mimobratislavskí diváci na pravidelných zájazdoch. Počas tridsiatich sezón videlo GUnaGU približne dvestotisíc divákov nielen v Bratislave, ale aj na zájazdoch po celom Slovensku, v Čechách, Rakúsku a Taliansku.

V diváckej ankete získalo GUnaGU cenu Bratislavské divadlo sezóny 2014-2015.


Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť, Platba kartou
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 30.5.2018
Zdroj: GUnaGU

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené

Kontakt

Telefón: +421 25 443 3335
Webová stránka: gunagu.sk
Divadlo GUnaGU
Františkánske nám. 7
851 10  Bratislava-Staré Mesto
Kraj: Bratislavský
Okres: Bratislava I
Región: Bratislava
 48.144087, 17.107904

Františkánske nám. 7
851 10  Bratislava-Staré Mesto

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia