SK SK

Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava

0 hodnotení
Kultúra
Mestské divadlo Pavla Országha Hviezdoslava je umeleckou scénou Bratislavského kultúrneho a informačného strediska [BKIS], ktoré ho má vo svojej správe od 17.10.2009.

Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava

Mestské divadlo Pavla Országha Hviezdoslava je umeleckou scénou Bratislavského kultúrneho a informačného strediska [BKIS], ktoré ho má vo svojej správe od 17.10.2009.

Nachádza sa v bývalej budove Slovenskej národnej banky na rohu Laurinskej a Štúrovej ulice, postavenej v rokoch 1943 - 1947. Projekt vzišiel z verejnej súťaže na budovu banky a komorného divadla. Víťazmi súťaže sa stali architekti Ing. arch. Eugen Kramár a Ing. arch. Štefan Lukačovič. V roku 1944 dokončili hrubú stavbu a ďalej sa pokračovalo len v stavbe bankovej časti.

V roku 1948 sa rozhodlo o pridelení budovy Slovenskému národnému divadlu a začalo sa s vybavovaním budovy divadelnou technikou. Stavbu realizovali domáce stavebné spoločnosti a technologické zariadenie divadelnej scény dodali zahraničné firmy Wiener Brückenbau a Siemens. Výtvarník František Gajdoš je zodpovedný za pôvodnú výzdobu hľadiska, foyerov a opony. Mozaikové okná vo foyeri vytvoril významný slovenský maliar Janko Alexy. Výstavba bola dokončená roku 1955.

V roku 2007 ministerstvo kultúry odpredalo budovu Bratislave. Mesto Bratislava sa zaviazalo, že budova bude naďalej slúžiť na kultúrne účely.

Leto 2013 prinieslo do divadla viac otvorenosti vďaka bezbariérovým úpravám, ktorými prešiel interiér aj exteriér. Bezbariérové úpravy zahŕňajú bezbariérový prístup do divadla prostredníctvom nájazdovej rampy, úpravu hľadiska, či toaliet pre osoby so zníženou pohybovou schopnosťou.

Bezbariérový prístup je návštevníkom k dispozícií pri hlavnom vchode na Laurinskej ulici s použitím nájazdovej plošiny. Za vyústením plošiny sa nachádza vstupná hala s rovnou plochou. Halou vedie prístup priamo do šatne, v ktorej budú návštevníci so zníženou pohybovou schopnosťou uprednostnení. V hľadisku sú pre návštevníkov na invalidných vozíkoch vyhradené dve miesta. Nachádzajú sa na prízemí vpravo v prvom rade. Toalety s bezbariérovým prístupom môžu návštevníci využívať na prízemí vpravo aj vľavo.

Cieľom divadla je postupne sprístupniť návštevníkom na invalidných vozíkoch aj jeho ďalšie časti. MDPOH pracuje aj na príprave druhej fázy bezbariérových úprav, aby všetkým divákom umožnilo plnohodnotný zážitok z divadelného umenia.

Na bezbariérové miesta nie je možné vstupenky zakúpiť online, ale len priamo v pokladni divadla.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť, Platba kartou
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 30.5.2018

Otváracie hodiny

Počasie

utorok:
13:00 - 18:00
streda:
13:00 - 18:00

Kontakt

Telefón: +421 23 304 6137
E-mail: mdpoh@mdpoh.sk
Webová stránka: mestskedivadlo.sk
Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava
Laurinská
811 01  Bratislava-Staré Mesto
Kraj: Bratislavský
Okres: Bratislava I
Región: Bratislava
 48.143917, 17.111821

Laurinská
811 01  Bratislava-Staré Mesto

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia