SK SK

Knižnica Filozofického ústavu SAV

0 hodnotení
Filozofický ústav vznikol v roku 1946 ešte v rámci Slovenskej akadémie vied a umení. V roku 1953 sa stal súčasťou Slovenskej akadémie vied. V roku 1975 bol zlúčený so Sociologickým ústavom pod názvom Ústav filozofie a sociológie SAV. V roku 1990, keď sa oba ústavy opäť osamostatnili, vrátil sa k svojmu pôvodnému názvu.

Knižnica Filozofického ústavu SAV

Filozofický ústav vznikol v roku 1946 ešte v rámci Slovenskej akadémie vied a umení. V roku 1953 sa stal súčasťou Slovenskej akadémie vied. V roku 1975 bol zlúčený so Sociologickým ústavom pod názvom Ústav filozofie a sociológie SAV. V roku 1990, keď sa oba ústavy opäť osamostatnili, vrátil sa k svojmu pôvodnému názvu.

Filozofický ústav SAV sa zameriava na základný výskum v oblasti logiky a metodológie vied, sociálnej a politickej filozofie, fenomenológie, dejín filozofického a politického myslenia na Slovensku. Výskum sa uskutočňuje na oddeleniach prostredníctvom riešenia grantových úloh. Predmetom skúmania je vývin logiky a metodológie vied na Slovensku, aktuálne otázky sociálneho poznania s dôrazom na povahu sociálneho faktu a metafyziku konania, metodológia sociálnych vied s dôrazom na analýzu miesta a funkcie praktického usudzovania pri vysvetľovaní a chápaní ľudského konania. Skúmajú sa problémy analytickej filozofie, filozofie jazyka, filozofie a metodológie prírodných vied a filozofie mysle.

V rámci dlhodobého výskumu filozofických aspektov transformačných procesov sa analyzujú premeny foriem integrácie a diferenciácie súčasných spoločností, vrátane spoločenskohistorického pozadia foriem legitimity a odraz týchto zmien vo sfére politického a jeho foriem, vrátane slovenského kontextu. Skúma sa vzťah Heideggera a Kanta ako kľúčových mysliteľov z hľadiska skúmania normatívnych princípov, na základe ktorých sa formuje a udržuje spoločenstvo ľudí.

Konštantou výskumného programu ústavu je oblasť etiky. Pozornosť sa venuje rozpracovaniu u nás doteraz netematizovanej etike cnosti ako závažného momentu morálnej voľby a konania. Systematicky sa mapuje problematika ekofilozofie.

Prehlbuje a rozširuje sa výskum filozofického a politického myslenia na Slovensku. Pozornosť sa zameriava na inovatívne prvky v myslení 60. rokov, ako aj na formovanie inštitucionálnej bázy filozofovania v týchto rokoch. Skúma sa tzv. školská filozofia v rámci teritória Slovenska pred rokom 1918. Súčasťou výskumu dejín filozofického myslenia na Slovensku je aj upresňovanie pojmového aparátu.

Ústav venuje neustálu pozornosť vedeckej výchove. Doktorandské štúdium je jedným z nosných pilierov činnosti ústavu. Pretrváva stabilný záujem absolventov filozofie a politológie o túto formu štúdia. Pri realizácii doktorandského štúdia ústav úzko spolupracuje s Katedrou filozofie a dejín filozofie FiFUK.

Ústav rozvíja spoluprácu s domácimi, ale aj zahraničnými pracoviskami, napr. s Filosofickým ústavom AV ČR, s Filozofickým inštitútom Consejo Superior de Investigaciones Científicas v Madride. Pracovníci ústavu sa podieľajú na riešení úloh v rámci Štátneho programu vedy a výskumu, v rámci 6RP aj v rámci European Science Foundation.


Knižnica Filozofického ústavu poskytuje nasledujúce knižnično-informačné služby:

  • výpožičné (prezenčné, absenčné, MVS - medziknižničná výpožičná služba, MMVS - medzinárodná medziknižničná výpožičná služba)
  • informačné, bibliografické, reprografické


Knižnica priebežne buduje databázy:

  • v programe ISIS: Katalóg knižných fondov (KKF)
  • v programe Advanced Rapid Library (ARL): evidencia publikačnej činnosti (EPCA)

Knižničné fondy obsahujú viac ako 11 000 jednotiek s ročným prírastkom okolo 200 jednotiek. Čitatelia majú k dispozícii 15 periodík.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 4.6.2018

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené

Kontakt

Telefón: +421 25 292 1215
Webová stránka: klemens.sav.sk
Knižnica Filozofického ústavu SAV
Klemensova 19
813 64  Bratislava
Kraj: Bratislavský
Okres: Bratislava I
Región: Bratislava
 48.142391, 17.119901

Klemensova 19
813 64  Bratislava

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia