SK SK

Knižnica Botanického ústavu SAV

0 hodnotení
Botanický ústav SAV je svojim vedeckým zameraním na Slovensku jedinečné výskumné pracovisko a má kľúčovú pozíciu. Je miestom dynamického rozvoja vedy a výskumu v celej škále botanických odborov od biosystematiky, evolúcie, taxonómie, fytogeografie, diverzity a výskumu vegetácie po rastlinnú fyziológiu.

Knižnica Botanického ústavu SAV

Botanický ústav SAV je svojim vedeckým zameraním na Slovensku jedinečné výskumné pracovisko a má kľúčovú pozíciu. Je miestom dynamického rozvoja vedy a výskumu v celej škále botanických odborov od biosystematiky, evolúcie, taxonómie, fytogeografie, diverzity a výskumu vegetácie po rastlinnú fyziológiu.

Objektom výskumu sú prirodzene rastúce nižšie a vyššie rastliny a ich spoločenstvá, ako aj invázne, nepôvodné a kultúrne rastliny. Výskumný priestor pokrýva okrem Slovenska, Karpát a priľahlej Panónskej nížiny, aj Alpy, Mediterán, Škandináviu, Ameriku a Áziu. Kľúčovými témami výskumu sú:


Biosystematika a biogeografia kritických skupín nižších a vyšších rastlín, najmä endemických, ohrozených, alebo tých, ktoré majú u nás okraj svojho areálu. Rozvíjame výskum evolučných mechanizmov vyšších a nižších rastlín v kontexte klimatických zmien, ich autekológie, synekológie a modelovanie ekologických ník.

Variabilita rastlinných spoločenstiev v priestore a čase. Prioritou je okrem syntaxonómie výskum zmien vegetácie na rôznych úrovniach, modelovanie a predikcia jej vývoja. Skúmame aj vzťahy medzi vegetáciou a faktormi prostredia, vrátane vplyvu človeka a nepôvodných druhov v súčasnom období klimatických výkyvov.

Fyziológia stresu a experimentálne štúdium štruktúry a funkcií rastlinných organizmov na rôznych úrovniach ich organizácie a ich odpovedí na abiotické a biotické faktory s cieľom poznať príčinnú súvislosť a mechanizmy prebiehajúcich procesov a mechanizmov regulujúcich tieto procesy.

Cieľom nášho výskumu je porozumieť rastlinstvu na našom území, ako aj v priľahlých oblastiach európskeho kontinentu, aby sme dokázali zachovať jeho nenahraditeľnú funkciu v ekosystémoch, ktoré poskytujú ľudstvu služby a úžitky, a tak predstavujú pre spoločnosť významnú ekonomickú hodnotu.

Územie Slovenska patrí z hľadiska rozmanitosti pôvodného rastlinstva medzi najbohatšie v Európe – rastie tu približne 32% z celkového počtu druhov uvádzaných z nášho kontinentu. Je križovatkou biogeografických regiónov a migračných ciest živých organizmov a jedným z najsevernejších centier endemizmu v Európe. Našou úlohou je tieto jedinečné prírodné hodnoty našej krajiny skúmať a upozorňovať na ne.


Ťažiskové série monografií – národne orientovaný výskum:

Flóra Slovenska Rastlinné spoločenstvá Slovenska


Významná medzinárodná pozícia nášho pracoviska:

  • sídlo Medzinárodnej asociácie pre taxonómiu rastlín (IAPT), jedinej globálne pôsobiacej profesijnej organizácie v oblasti systematiky a taxonómie rastlín
  • spolupráca na rámcových projektoch EÚ zameraných na štúdium biodiverzity (Open-UP, EU BON, MSBP Kew, PESI, EDIT, ENSCONET, INTRABIODIV).
  • Spolupráca na medzinárodných projektoch Flora Europaea, Atlas Florae Europaeae, European Vegetation Survey, European Information System for Alien Species


Iné dôležité aktivity:

  • externé školiace pracovisko pre doktorandské štúdium vo vedných odboroch botanika a fyziológia rastlín
  • spolupráca s decíznou sférou (Štátna ochrana prírody SR, Ministerstvo životného prostredia SR) – realizácia inventarizačných výskumov, tvorba a posudzovanie národných a európskych zoznamov vzácnych, ohrozených a zákonom chránených druhov a biotopov, zónovanie území národných parkov
  • výsledky nášho vedeckého výskumu sú podkladmi pre plnenie záväzkov Slovenska ako signatára Dohovoru o biologickej diverzite (CBD), pre plnenie záväzkov voči európskej legislatíve, najmä v súvislosti so sústavou území NATURA 2000 (napr. Smernica Rady 92/43/EHS o ochrane biotopov, Smernica Rady 79/409/EHS o ochrane voľne žijúcich vtákov, vznikajúca Smernica o regulácii nepôvodných druhov, Rámcová smernica o vode 2000/60/EC) transponovanej do národnej legislatívy, či napĺňaniu Globálnej stratégie ochrany rastlín 2011–2020
  • dlhodobo budujeme vedeckú zbierku rastlinných organizmov zaradenú v medzinárodnom zozname Index Herbariorum, ktorá predstavuje objekt významnej vedeckej, kultúrno-historickej a finančnej hodnoty
  • dlhodobo budujeme botanické informačné zdroje (BIS – Botanický informačný systém; CDF – Centrálna databáza fytocenologických zápisov; Databáza nepôvodných druhov cievnatých rastlín Slovenska)

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 4.6.2018

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - piatok:
09:00 - 12:00

Kontakt

Telefón: +421 25 942 6104
Webová stránka: ibot.sav.sk
Knižnica Botanického ústavu SAV
Dúbravská cesta 6184/9
841 04  Bratislava-Karlova Ves
Kraj: Bratislavský
Okres: Bratislava IV
Región: Bratislava
 48.173007, 17.066527

Dúbravská cesta 6184/9
841 04  Bratislava-Karlova Ves

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia