SK SK

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, Hasičská ul.

0 hodnotení
Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne je kultúrna, informačná a vzdelávacia inštitúcia s pôsobnosťou v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja. Plní funkciu mestskej verejnej knižnice pre mesto Trenčín a zároveň funkciu regionálnej knižnice pre územné celky okresov Trenčín, Nové Mesto n/Váhom, Bánovce nad Bebravou a Myjava.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, Hasičská ul.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne je kultúrna, informačná a vzdelávacia inštitúcia s pôsobnosťou v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja. Plní funkciu mestskej verejnej knižnice pre mesto Trenčín a zároveň funkciu regionálnej knižnice pre územné celky okresov Trenčín, Nové Mesto n/Váhom, Bánovce nad Bebravou a Myjava.

V rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja knižnica koordinuje a poradensky usmerňuje ostatné regionálne knižnice, zabezpečuje úlohy spojené s bibliografickou registráciou a koordináciou bibliografickej činnosti, zabezpečuje úlohy spojené s dokumentovaním stavu a rozvojom knižnično-informačných služieb verejnosti prostredníctvom knižničného systému. Zriaďovateľom knižnice je Trenčiansky samosprávny kraj.

Knižničný fond Verejnej knižnice Michala Rešetku obsahuje cca 220 tis. zväzkov kníh a špeciálnych dokumentov (audiovizuálne, elektronické), 280 titulov periodík a regionálne dokumenty.

Knižnica je otvorená 65 hodín v týždni, služby poskytuje denne okrem nedele. Popri knižnično-informačných službách v súlade so svojím zameraním a špecializáciou poskytuje aj prístup na internet pre verejnosť, organizuje množstvo kultúrno-spoločenských podujatí s cieľom predstaviť širokej verejnosti literátov a iné významné osobnosti trenčianskeho regiónu, vzdelávacie podujatia pre deti a mládež a pôsobí ako komunitné centrum.

Knižnica plní, v rámci svojej miestnej a regionálnej pôsobnosti vzdelávacie, informačné a kultúrne poslanie, zabezpečuje slobodný prístup k informáciám a podieľa sa na celoživotnom vzdelávaní jej používateľov a návštevníkov.

Knižnica ponúka svojim používateľom knižnično-informačné služby v súlade so zameraním a špečializáciou regionálnej knižnice s krajskou pôsobnosťou:

  • Absenčné výpožičky (výpožičky knižničných dokumentov mimo priestorov knižnice)
  • Prezenčné výpožičky (výpožičky knižničných dokumentov v knižnici)
  • Medziknižničné výpožičné služby
  • Vypracovanie rešerší
  • Informácie a dokumenty regionálneho charakteru v Informačnom mieste TSK
  • Sprístupňovanie elektronických zdrojov
  • Prístup k externým databázam
  • Prístup do globálnej siete internetu
  • Reprografické služby
  • Predlžovanie výpožičnej doby vypožičaných dokumentov
  • Ústne faktografické a bibliografické informácie
  • Rezervovanie momentálne vypožičaných dokumentov
  • Organizovanie kultúrno-spoločenských a vzdelávacích podujatí
  • Internet pre verejnosť
  • Informačná príprava žiakov, študentov a iných záujemcov
  • Inštruktážne kurzy k základom práce s PC "Babi, pošli mi to mejlom"


Čitáreň ponúka domáce a zahraničné noviny a časopisy hlavne k prezenčnému štúdiu. Archív viazaných periodík, ktorý knižnica buduje od r. 1955 slúži len k prezenčnému štúdiu. Absenčne sa požičiavajú niektoré čísla starších periodík, predovšetkým spoločenských magazínov.

Nezaregistrovaní čitatelia majú možnosť využiť služby čitárne po zaplatení jednorazového poplatku 0,50 €.

Reprografické služby poskytované na tomto oddelení slúžia na zhotovovanie xerokópií z periodík alebo častí dokumentov nachádzajúcich sa vo fondoch knižnice. Uvedené služby poskytuje knižnica v súlade s ustanoveniami Autorského zákona č. 185/2015 Z. z. a podľa cenníka služieb.

Pracovníci čitárne spracúvajú informácie z dochádzajúcich periodík do elektronickej databázy a poskytujú odbornú pomoc pri vyhľadávaní prameňov k žiadaným témam.

Internet pre verejnosť ponúka širokej verejnosti, bez podmienky registrácie v knižnici, 6 počítačov s prístupom na internet. Samozrejmosťou je možnosť využitia farebnej alebo čiernobielej tlačiarne. Poradenské služby pracovníkov oddelenia sú bezplatné, použitie PC alebo tlačiarne je spoplatnené podľa cenníka služieb.

Pracovisko čitáreň a internet pre verejnosť sa nachádza na prízemí knižnice.

Oddelenie knižničných fondov a súborného katalógu TSK, s ohľadom na potreby a požiadavky čitateľov a na základe finančných možností, dopĺňa fond knižnice o:

  • Knižné tituly
  • Periodiká
  • Všetky druhy písomných, zvukových a audiovizuálnych dokumentov

Doplnené dokumenty odborne spracováva v knižnično-informačnom systéme Clavius do elektronickej databázy a elektronického katalógu. Na základe podkladov jednotlivých pracovísk knižnice, pracovníčky oddelenia vyraďujú z knižničného fondu opotrebovanú, poškodenú, zastaranú, stratenú a nedobytnú literatúru.

Oddelenie organizačne zabezpečuje, vyhodnocuje a podieľa sa na plánovaných a mimoriadnych revíziách knižničných fondov.

Pracovisko pre deti a mládež poskytuje knihy a periodiká vhodné predovšetkým pre deti do 15 rokov. Priestorové vybavenie, zloženie knižničného fondu a poskytované služby sú prispôsobené detskému čitateľovi. Súčasťou pracoviska je "detská izba" - miestnosť, ktorá okrem iného poskytuje priestor na besedy so spisovateľmi, realizáciu informačnej výchovy, literárne hodiny, výstavy, či súťaže. 

Hudobné fondy a zvukové knihy

Špecializované pracovisko knižnice určené záujemcom o hudbu. Návštevníkom sú tu k dispozícii knihy o hudbe, notové materiály, hudobné časopisy, gramoplatne a CD. Žánrovo pestré zbierky dokumentov sú zamerané predovšetkým na vážnu hudbu, no ponúkajú tiež menšinové žánre hudby populárnej, folklór a hovorené slovo. Knihy, noty a časopisy sa požičiavajú aj mimo knižnice. Zvukové nosiče je možné počúvať len v priestoroch knižnice, momentálne je k dispozícii fond CD na Hasičskej ulici 1, v pracovisku Internet pre verejnosť.

Zvukové knihy poskytujeme v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska a so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči na magnetofónových páskach a CD nosičoch vo formáte MP3 pre nevidiacich a slabozrakých bezplatne. Zvukové knihy rôznych žánrov sa pravidelne aktualizujú a záujemcom sú k dispozícii na Hasičskej ulici 1, v pracovisku Hudobné fondy a zvukové knihy.

Pre záujemcov o počúvanie zdigitalizovaných zvukových kníh máme pripravený počítač so slúchadlami a pomoc kompetentného pracovníka. Prístup umožňujeme v pracovisku Internet pre verejnosť na Hasičskej ulici č. 1, 2. poschodie.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 7.6.2018

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - piatok:
08:00 - 19:00
sobota:
08:30 - 13:00

Kontakt

Telefón: +421 32 746 0716
E-mail: citaren@vkmr.sk
Webová stránka: vkmr.sk
Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, Hasičská ul.
Hasičská 119/1
911 01  Trenčín
Kraj: Trenčiansky
Okres: Trenčín
Región: Stredné Považie
 48.896126, 18.041564

Hasičská 119/1
911 01  Trenčín

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia