SK SK

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre

0 hodnotení
Vznik bábkového divadla v Nitre je spojený s Krajovým divadlom v Nitre (dnes Divadlo Andreja Bagara), pri ktorom 1. januára 1951 vznikol profesionálny Bábkový súbor. Prvou inscenáciou bola inscenácia hry sovietskej autorky M. V. Polivanovovej Veselé medvieďatá v réžii Pavla Horvárha, ktorý patril k jedným k zakladateľom divadla.

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre

Vznik bábkového divadla v Nitre je spojený s Krajovým divadlom v Nitre (dnes Divadlo Andreja Bagara), pri ktorom 1. januára 1951 vznikol profesionálny Bábkový súbor. Prvou inscenáciou bola inscenácia hry sovietskej autorky M. V. Polivanovovej Veselé medvieďatá v réžii Pavla Horvárha, ktorý patril k jedným k zakladateľom divadla.

V roku 1952 sa bábkari presťahovali do priestorov vtedajšieho Krajského Pionierskeho domu na ulici Janka Kráľa č. 1. Umelecké smerovanie určoval dramatik a režisér Ján Romanovský. Na sklonku 50-tych rokov získali nitrianski bábkari celoštátne uznanie vďaka majstrovskej technike animácie bábok. K umelecky najúspešnejším a pritom atraktívnym inscenáciám tohto obdobia patrilo naštudovanie hry Šibal Pakala (1959). Režisérkou bola Rumunka Florica Teodoru.

Júl 1960 priniesol transformáciu Bábkového súboru na samostatné Západoslovenské bábkové divadlo. Vyhranené názory J. Romanovského na podobu bábkového divadla podporoval dramaturg Milan Ivák. Šesťdesiate roky boli v tvorbe divadla obdobím vyrovnanosti a stability. Úspechy súboru sa opierali o vynikajúco pripravený a skúsený umelecký súbor. Divadlo spolupracovalo s významnými umelcami zo Slovenska i Čiech. Vďaka tomu vzniklo aj viacero zaujímavých inscenácií ako hru G. Diezmananna S vetrom o preteky (1964) v réžii Karla Brožeka či novátorský bábkový titul Ľ. Feldeka Figliar Botafogo (1967) v réžii Jána Hyžnaya, ktorý sa neskôr stal kmeňovým režisérom divadla.

Rok 1970 priniesol zmenu názvu inštitúcie na Bábkové divadlo Nitra a ukončenie režijnej tvorby J. Romanovského. Štafetu interného režiséra prebral Ján Hižnay. Budova divadla bolo dlhodobo v havarijnom stave, čo v roku 1977 viedlo až k zákazu využívať priestory pre verejnosť. Nitrianski bábkari boli pre to nútení plne sa preorientovať na zájazdový repertoár. Bábkové divadlo sa z tohto dôvodu začalo vytrácať z povedomia nitrianskej verejnosti.

Vedeniu divadla sa aj napriek nepriaznivým podmienkam podarilo zabezpečiť repertoár, s ktorým bolo možné prezentovať sa aj v zahraničí. Pod Hižnayovým, vedením vzniklo naštudovanie hry Boženy Lenčovej O Rámovi a Síte (1971), ktorá patrí medzi najvýznamnejšie bábkové inscenácie, ktoré v sedemdesiatych rokoch u nás vznikli. Nitrianski bábkari sa s ňou úspechom predstavili v Bulharsku či egyptskej Káhire.

S ďalšími inscenáciami sa počas sedemdesiatych a osemdesiatych rokov Nitrania predstavili v Belgicku, Indiii, Iraku a opakovane vo Francúzku. Majstri nitrianskej bábkovodičskej školy boli žiadaní v televízii pri tvorbe bábkových seriálov a pásiem pre deti.

Zložitú situáciu s priestormi, ktoré nitrianskych bábkarov trápili dlhých pätnásť rokov ukončil až zisk bývalej divadelnej budovy Divadla Andreja Bagara v roku 1993. Prvá premiéra, ktorú divadelníci v svojej „novej“ budove uviedli bola adaptácia rozprávky Vincenta Šikulu O múdrom Kokoškovi v réžii Petra Gábora.

Pre budúcnosť divadla bol v roku 1994 rozhodujúci príchod Karola Spišáka na post riaditeľa a Ondreja Špišáka ako interného režiséra divadla. O. Spišák zaznamenal početné tvorivé úspechy a Nitrania vďaka jeho invenčnosti dlhodobo predstavovali umeleckú špičku slovenských bábkových divadiel. Účasťou na festivaloch si divadlo vytvorilo silné renomé v celom stredoeurópskom priestore. Prelomovou inscenáciou tohto obdobia bol Faust. Autori textu O. Spišák a I. Gontko spracovali motívy diel Ch. Marlowa Doktor Faustus a Fausta J. W. Goetheho. Išlo o súčasnú interpretáciu so živou rockovou kapelou. Inscenácia pritiahla do divadla najmä mládežnícke publikum, ktoré predtým o návštevu bábkového divadla nejavilo záujem. Od roku 1999 pracovalo divadlo pod názvom Staré divadlo v Nitre. V tejto etape zaznamenalo divadlo svoje dosiaľ najväčšie umelecké úspechy. Meno Karola Spišáka spojili nitrianski poslanci s menom divadla v roku 2009.

V roku 2011 oslávilo Staré divadlo Karola Spišáka šesťdesiat rokov od svojho vzniku. Primátor mesta Nitra Jozef Dvonč udelil divadlu Cenu primátora mesta Nitry za umeleckú činnosť a reprezentáciu mesta doma i v zahraničí. Spomedzi členov umeleckého súboru získala Cenu primátora aj herečka Oľga Schrameková.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky, Anglicky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 22.6.2018

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené

Kontakt

Telefón: +421 37 652 5003
Webová stránka: sdn.sk
Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre
Ul. 7. pešieho pluku 1
949 01  Nitra
Kraj: Nitriansky
Okres: Nitra
Región: Ponitrie
 48.306953, 18.084948

Ul. 7. pešieho pluku 1
949 01  Nitra

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia