SK SK
1 hodnotenie
Múzeum Vám predstavuje nielen bohatú minulosť a výnimočnú súčasnosť kartografie na slovenskom území, ale aj tradičné i moderné postupy a technológie, ktorými sa mapy vytvárajú. Jeho jedinečnosť nespočíva iba v obsahu jeho expozície, ale aj v jej forme. Bolo založené na princípoch svetového trendu obohacovania zážitkov pre návštevníkov cez interaktivitu, výdobytky špičkových technológií a moderné princípy vzdelávania.

Slovenské múzeum máp

Múzeum Vám predstavuje nielen bohatú minulosť a výnimočnú súčasnosť kartografie na slovenskom území, ale aj tradičné i moderné postupy a technológie, ktorými sa mapy vytvárajú. Jeho jedinečnosť nespočíva iba v obsahu jeho expozície, ale aj v jej forme. Bolo založené na princípoch svetového trendu obohacovania zážitkov pre návštevníkov cez interaktivitu, výdobytky špičkových technológií a moderné princípy vzdelávania.

Je prvým a jediným miestom na Slovensku, kde sa môžete stretnúť s tzv. Pieskovým modelom krajiny s rozšírenou realitou (angl. Augmented Reality Sandbox), ktorý je zážitkovou vzdelávacou pomôckou, využívajúcou najmodernejšie digitálne technológie. Slovensko bolo jediným štátom Vyšehradskej štvorky a jedným z posledných v Európe, ktorý nemal na svojom území túto modernú vyučovaciu technológiu.

Slovenské múzeum máp je napriek svojim neveľkým fyzickým rozmerom inštitúciou nadregionálneho významu, popularizačno-vzdelávacou aj kultúrno-technickou atrakciou, ojedinelou nielen v slovenskom meradle, ale aj v celej oblasti strednej Európy. Je cestou, ktorou chceme prispieť k rozvoju slovenskej spoločnosti a pomôcť jej ďalej rásť.

1977_l6rdu8p3dp.jpg

Kto je prevádzkovateľom múzea?
Prevádzkovateľom Slovenského múzea máp je spoločnosť CBS spol, s.r.o. Patrí do konzorcia firiem CBS, ktoré pôsobia v dvoch štátoch a pozostáva zo štyroch firiem.
​​Samotný príbeh CBS začal v roku 2003. V súčasnosti dáva prácu viac ako 90 ľuďom. Konzorcium firiem sa neustále rozrastá a najbližší plán je dostať niektoré naše originálne produkty, najmä ručne maľované mapy, aj do zahraničia. Dnes, vďaka aktivitám CBS, sú Slovensko a Česká republika krajinami s najväčším počtom maľovaných máp na svete. Niektoré prvenstvá boli pripísané aj Slovenskou a Českou knihou rekordov. Slovensko je zároveň vďaka CBS jedinou krajinou na svete, ktorá má svoju ucelenú edíciu leteckých fotografických kníh z každého jedného regiónu. Česko ho bude nasledovať.
V roku 2016 presnejšie 26.10.2016 CBS odkúpilo kartografickú časť podniku VKÚ, a. s. a vrátilo obľúbenú značku VKÚ na mapových produktoch späť na trh. Tento dátum môžeme považovať za začiatok nového života legendárnych turistických máp VKÚ Harmanec, čím CBS nadviazalo na kartografickú činnosť štátneho Vojenského kartografického ústavu.
Vojenský kartografický ústav v Harmanci začal svoju činnosť v roku 1948 a dnes má táto značka už úctyhodných 70 rokov.

Týmto krokom sme okrem ručne maľovaných máp, ktoré patrili medzi naše kľúčové produkty, rozbehli výrobu jedných z najkvalitnejších turistických máp v Európe.

Prečo sme pre Vás vytvorili Slovenské múzeum máp? Akú sme mali motiváciu? 

Spojitosť CBS s mapami bola od začiatku svojej činnosti úzko spätá. Sám majiteľ spoločnosti, ako veľký fanúšik máp, mal svoj sen, svoju predstavu o spopularizovaní mapovania, kartografie a máp ako takých. V dnešnej digitálnej dobe úloha a využitie máp prechádza skôr do podoby mobilných zariadení, internetu či mobilných aplikácií. A aký bol vývoj mapovania od historických čias, až po dnešok, to si pozriete práve v Slovenskom múzeu máp.
Tu prichádzame k našej motivácii, nášmu hlavnému cieľu, vytvoriť popularizačno-vzdelávacie miesto, kde Vám túto tému chceme priblížiť zážitkovou formou. Rozhodli sme sa všetko čo sami vieme o výrobe máp predstaviť širokej verejnosti.
Príďte sa k nám zabaviť, možno sa niečo naučiť, ale predovšetkým niečo sa o mapách dozvedieť.

1977_k8qkqc9v8s.jpg

Čo Vás čaká?

Model krajiny s rozšírenou realitou
Nie je pieskovisko ako pieskovisko. Toto si zamilujete na prvý pohľad. Vybudujte si krajinu vlastnými rukami, vytvorte pohoria a doliny a v okamihu ju premodelujte na rovinu, alebo dolinu premeňte na koryto rieky. Fantázii sa medze nekladú! Viete čo sú to vrstevnice, hĺbnice a hypsometria? Ak nie, na tomto modeli to úplne pochopíte.

1977_o86phndw2m.jpg

Zábavná kartografia 

Spoločne nazrieme na krajinu, ktorú sme pre Vás špeciálne pre mapovanie vytvorili. Aby Ste sa dozvedeli, ako celá cesta mapy začína, všetko si krok po kroku ukážeme. Sami budete hravou formou vytvárať mapu našej modelovej krajiny. A to ručnou formou, ako sa to robilo v minulosti, aj v počítači, ako sa to robí dnes. 


1977_p689x4y72z.jpg

Ako vzniká maľovaná mapa?

Maľovaná mapa je špeciálne umelecké dielo. Maliar ručne vykresľuje každý objekt, každú cestičku, každý kopec a vlastne všetko, čo sa v krajine nachádza. Krajina je zachytená v perspektíve, ktorá je ľahko čitateľná aj človeku, ktorý bežnú mapu nedokáže čítať. Dozviete sa, ako maliar postupuje a aké sú jednotlivé fázy výroby maľovanej mapy.


1977_0xu2f11zde.jpg

Trochu histórie

Aké by to bolo múzeum bez dejín kartografie a starých máp? Pozrieme si vývoj máp vo svete, ale samozrejme aj u nás na Slovensku. Nájdete tu aj niekoľko skutočne unikátnych máp.


1977_9znaz1eic4.jpg

​Čo je to geodézia a čo robí geodet?

Určite ste už videli geodeta, ktorý niekde v teréne pozerá to zvláštneho prístroja na trojnožke, alebo stojí so zvláštnou tyčou v poli. Geodet je zememerač, človek ktorý meria zem a v našom múzeu pochopíte aká je jeho práca dôležitá pre vznik mapy. 



1977_yeisdanr5y.jpg

Je Zemeguľa skutočne guľa?
Chcete sa dozvedieť odpoveď na túto otázku? Viete aké sú v skutočnosti veľké štáty, ktoré sú na glóbuse od rovníka ďalej smerom k pólom? Všetko sa dozviete, všetko Vám vysvetlíme. 

Organizačné pokyny:

Do Slovenského múzea máp je možné vstúpiť len v sprievode lektora.
Vstupenky sa predávajú v pokladni/predajni múzea.
Parkovanie pre návštevníkov je pri budove múzea a je bezplatné. Parkovanie je len pre osobné automobily. Autobusy môžu parkovať v neďalekej obci Nemce.
Vstup do múzea je možné zakúpiť si počas celej doby otváracích hodín pokladne.
Expozícia múzea je sprístupnená každý pracovný deň od 08:00 do 16:00.
Vstupy do múzea sú každú hodinu (08:00, 09:00, ...), posledný vstup do múzea je o 15:00.
Prehliadka múzea trvá 45 minút.
Optimálny počet návštevníkov na jeden vstup je 15.
Vstup do múzea je potrebné vopred rezervovať.
Zriaďovateľom Slovenského múzea máp je spoločnosť CBS spol, s.r.o. a nie Ministerstvo kultúry SR, na základe čoho Slovenské múzeum máp nespadá pod projekt Ministerstva kultúry SR otvoriť kultúrne inštitúcie každú prvú nedeľu v mesiaci návštevníkom zdarma.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 18.3.2020

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - piatok:
08:00 - 16:00
Posledný vstup do múzea je o 15:00 hod.


Kontakt

Telefón: +421 948 366 026
Webová stránka: muzeummap.sk
Facebook: facebook.com…
Slovenské múzeum máp
Slovenské múzeum máp
Kynceľová 77
974 01  Kynceľová
Kraj: Banskobystrický
Okres: Banská Bystrica
Región: Pohronie, Podpoľanie
 48.752181, 19.186989

Slovenské múzeum máp
Kynceľová 77
974 01  Kynceľová

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia