SK SK

NKP Kostol nanebovzatia Panny Márie

0 hodnotení
Tehlový pôvodne románskogotický kostol s polygonálnym presbytériom, severnou sakristiou a pristavanou západnou vežou.

NKP Kostol nanebovzatia Panny Márie

Tehlový pôvodne románskogotický kostol s polygonálnym presbytériom, severnou sakristiou a pristavanou západnou vežou.

Kostol postavili niekedy koncom 13. storočia vo vyvýšenej polohe ako pomerne veľkú jednoloďovú tehlovú stavbu s polygonálnym presbytériom a severnou sakristiou. Použitý stavebný materiál naznačuje, že majstri podľa všetkého pochádzali z neďalekej Trnavy, kde bol v období stredoveku široko využívaný.
V priebehu 14. storočia bol kostol goticky upravený; z tohto obdobia pochádza východné okno presbytéria s kamennou kružbou. V tomto období už obec patrila klariskám z Budína, resp. Stiborovi zo Stiboríc. V roku 1510 prešla obec s kostolom do vlastníctva trnavskej fary.
V roku 1642 sa uskutočnila baroková prestavba objektu, v rámci ktorej dostala loď novú murovanú klenbu, ktorá prekryla románske okná. To si vyžiadalo prerazenie nových, nižšie umiestnených okien. Okná boli upravené aj na presbytériu. Fasády dostali jednotnú barokovú podobu. K západnému priečeliu bola postavená západná veža.

Začiatkom 18. storočia bola obnovená tunajšia farnosť a v roku 1754 vybudovali v západnej časti lode novú murovanú tribúnu. V roku 1794 došlo k významnému rozšíreniu kapacity kostola, keď bola baroková veža i západné priečelie zbúrané a loď predĺžená západným smerom na takmer dvojnásobok. Zo západnej strany bola k lodi pristavaná nová veža.
Komplexá obnova kostola sa uskutočnila začiatkom 50. rokov minulého storočia, kedy okrem iného opravili strechu a dlažbu v kostole. Ďalšia oprava sa realizovala v roku 1968, kedy bola zväčšená sakristia, opravená strecha a interiér bol vymaľovaný. V rámci ďalších prác na kostole v 70. rokoch bolo odkryté zamurované gotické okno, do ktorého boli osadené vitráže.
V roku 2013 sa začala zatiaľ posledná komplexná obnova stavby, ktorej predchádzal výskum. Ten priniesol posun datovania vzniku kostola už do románskeho obdobia.

Kostol slúži ako farský chrám miestnej farnosti Rímskokatolíckej cirkvi. V roku 2013 sa začala obnova spojená s výskumom kostola i celého areálu, v rámci ktorej bolo upravené aj okolie stavby. Fasády boli dokončené na jeseň 2015. Navštívili sme ho v auguste a decembri 2014 a v októbri 2015.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 24.6.2022
Zdroj: Apsida.sk

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

NKP Kostol nanebovzatia Panny Márie
obec
Dolné Dubové
Kraj: Trnavský
Okres: Trnava
Región: Trnavsko, Mikroregión Naše Jadro
 48.493791, 17.606009

Nadmorská výška: 190 m

obec
Dolné Dubové

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia