SK SK
2 hodnotenia
História
Naši starý rodičia nám zanechali kus histórie. Preto aj miestni obyvatelia v obci Vlčkovce chceli dochovať pre budúce generácie kus z ich života. Ako sa žilo v tejto dedine pri Trnave začiatkom 20. storočia si môžete pozrieť v tomto malebnom modrom domčeku.

Vidiecky dom

Naši starý rodičia nám zanechali kus histórie. Preto aj miestni obyvatelia v obci Vlčkovce chceli dochovať pre budúce generácie kus z ich života. Ako sa žilo v tejto dedine pri Trnave začiatkom 20. storočia si môžete pozrieť v tomto malebnom modrom domčeku.

Starší pri návšteve domu spomínajú, mladí sa učia, pretože mnohé predmety z minulého storočia vôbec nepoznajú. 

Život vo Vlčkovciach v minulosti približuje muzeálna expozícia, ktorú otvorili v pôvodnom dome maloroľníka z roku 1925. Jeho súčasťou je aj pamätná izba významného rodáka, sochára Fraňa Štefunka.

Samotný dom, v ktorom našli historické exponáty miesto, stojí tiež za povšimnutie. Je to jeden z posledných domov v dedine, v ktorom dávno zastal čas. Nikdy v ňom nebola kúpeľňa, splachovací záchod a voda bola len v studni na dvore. Súčasťou dvora je najmenej 120-ročný strom moruše.

"Vidiecky dom poslúži pre tých starších, aby si spomenuli, ako to bolo v minulosti, a pre mladších, aby vedeli, že aj takto sa kedysi žilo,“ povedal starosta Vlčkoviec v okrese Trnava Ivan Dobrovodský, ktorý zriadenie domu so spomienkami na minulosť inicioval.

Jeho predná izba je venovaná národnému umelcovi Fraňovi Štefunkovi, zariadená je originálnym nábytkom a ďalšími predmetmi z jeho pracovne. Miesto tu našli aj viaceré jeho sochárske diela. Súčasťou tejto izby je aj expozícia vlčkovských krojov a výšiviek.

Nasleduje "gánek“ s keramikou, ďalej spálňa s kolovrátkom či šijacím strojom, kuchyňa so stále funkčnou pecou a kuchynským vybavením, akoby si gazdiná len niekde na chvíľu odbehla. Za kuchyňou je komora a dielňa s náradím, ktoré gazda potreboval k svojej práci.

Úzky, ale dlhý dom sa končí maštaľou s vozom a poľnohospodárskymi strojmi, vonku pod prístreškom je ešte mláťačka, sečkovica a ďalšia technika, ktorá patrila k bežnej výbave roľníka na dedine. Starší pri pohľade na vystavené exponáty spomínajú, mladí sa skôr pýtajú, pretože mnohé vystavené predmety vôbec nepoznajú.

Dom kúpili a zachránili

Obec Vlčkovce jeden z najstarších domov v dedine odkúpila približne pred dvoma rokmi, odvtedy pracovala na jeho záchrane. Bol v dezolátnom stave, s narušenou statikou aj strešnou konštrukciou. Väčšina prác bola podľa starostu Dobrovodského financovaná z obecného rozpočtu, čiastočne z ministerstva financií a od darcov, ktorým sa myšlienka zriadenia obecného múzea pozdávala.

Minulosť Farkašína, neskôr Vlčkoviec, si počas prvého víkendu po otvorení prišlo pozrieť okolo tisíc obyvateľov obce, ale aj rodákov z rôznych končín Slovenska. Starosta Ivan Dobrovodský chce Vidiecky dom sprístupniť najmä deťom zo škôl v okolí, pretože taká zbierka muzeálnych kúskov, akú sa podarilo zhromaždiť vo Vlčkovciach pri Trnave, nikde v okolitých dedinách vystavená nie je.

Obec Vlčkovce leží len pár kilometrov od Trnavy, vedľa rýchlostnej komunikácie R1. Celé stáročia bola známa ako Farkašín, až v roku 1948 dostala pomenovanie Vlčkovce.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí


Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 29.9.2022
Zdroj: Vlčkovce

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Vidiecky dom
obec
Vlčkovce 14
919 23  Vlčkovce
Kraj: Trnavský
Okres: Trnava
Región: Trnavsko, MAS 11 PLUS, Mikroregión 11 PLUS
 48.3093025, 17.653774

obec
Vlčkovce 14
919 23  Vlčkovce

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia