SK SK
0 hodnotení
Relax
Centrum obce pri kostole je vyhľadávanou oddychovou zónou pre domácich i turistov. Upravený parčík poskytuje výnimočné miesto na oddych a relaxáciu.

Centrálna zóna pri kostole - Voderady

Centrum obce pri kostole je vyhľadávanou oddychovou zónou pre domácich i turistov. Upravený parčík poskytuje výnimočné miesto na oddych a relaxáciu.

Centrála zóna sa nachádza v historickom trojuholníku medzi kostolom sv. Ondreja, kaštieľom, školou a mnohými ďalšími. Jedná sa o udržiavaný parčík s jazierkom. Bude výbornou základňou k Vašej prechádzke po Voderadoch.

Zdroj: GoSlovakia (26.7.2021)

Kostol sv. Ondreja

Barokový kostol je jednoloďový. Na čelnej západnej strane je predstavená trojposchodová veža s kamenným vstupným portálom a dvojitou vypuklou vežou. Vľavo od oltára je oddelená miestnosť, ktorá bola kedysi vyhradená grófom (tzv. grófska izba). Pri vstupe do sakristie je osadená pamätná tabuľa pripomínajúca sv. omšu, ktorú v kostole slúžil v roku 1876 varadínsky presbyter gróf František Ziči. Z pôvodného barokového interiéru kostola sa uchovala iba kazateľnica a drevená kalvária.

V kanonickej vizitácii z roku 1713 je zapísaný murovaný chór s pozitívom (organom) so štyrmi mutáciami. Podľa kanonickej vizitácie zo 6. augusta 1824 bol chór komodný, prístupný z vnútra kostola (viedenská firma Wagner neskôr postavila točivé kovové schody). Na chóre je zvučný organ so siedmymi mutáciami zo začiatku 20. storočia. Postavil ho Karel Neuser z Nového Jičína.

Počas prvej svetovej vojny 12. septembra 1917 boli z troch pôvodných kostolných zvonov dva skonfiškované, zhodené z veže a odvezené na vojenské účely. V roku 1925 bola v dedine zbierka na nové zvony. Každý občan, ktorý mal pôdu, zaplatil na jeden hon 10 korún. Vyzbieralo sa 48 000 korún. Nové zvony odlial v roku 1925 trnavský zvonolejár Alojz Kurbel.

Pod kostolom sa nachádzajú krypty v ktorých boli pochovávaní príslušníci rodu Zičiovcov, patrónov kostola. Od roku 1819 bol patrónom kostola František Ziči, začiatkom 20. storočia Jozef Ziči, potom Keglevič a napokon Klára Keglevičová, rod. Ziči. Kostol je zasvätený sv. Ondrejovi.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí


Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 8.1.2022
Zdroj: GoSlovakia

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop


Kontakt

Centrálna zóna pri kostole - Voderady
pri kostole
Voderady
Kraj: Trnavský
Okres: Trnava
Región: Trnavsko, MAS 11 PLUS, Mikroregión 11 PLUS
 48.2771954, 17.5588828

Nadmorská výška: 132 m

pri kostole
Voderady

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia