SK SK

Farský kostol povýšenia Svätého kríža - Budmerice

1 hodnotenie
História kostola a fary v obci je zároveň históriou a obrazom života obyvateľov obce. Prvé zmienky o obci Budmerice sú z roku 1296. Vtedajší názov obce Kerestúr pochádza zo slovného spojenia Kerest Úr z maďarského Kríž Pána. Až do dnes je rímskokatolícky kostol v Budmericiach zasvätený Povýšeniu sv.Kríža. Kostol ako taký nebol nikdy zbúraný. Viackrát vyhorel, bol prestavovaný, opravovaný a rozširovaný.

Farský kostol povýšenia Svätého kríža - Budmerice

História kostola a fary v obci je zároveň históriou a obrazom života obyvateľov obce. Prvé zmienky o obci Budmerice sú z roku 1296. Vtedajší názov obce Kerestúr pochádza zo slovného spojenia Kerest Úr z maďarského Kríž Pána. Až do dnes je rímskokatolícky kostol v Budmericiach zasvätený Povýšeniu sv.Kríža. Kostol ako taký nebol nikdy zbúraný. Viackrát vyhorel, bol prestavovaný, opravovaný a rozširovaný.

Pôvodne gotický kostol je jednoloďový s polkruhovým uzáverom presbytéria, zaklenutý českými plackami. Klemba v lodi dosadá na vtiahnuté piliere.
Na južnej strane sa nachádza sakristia a polygonálna veža krytá polygonálnou prilbou. Fasáda kostola je hladká, na veži s jedno a dvojstupňovými opornými piliermi.
Na neskorobarokovom hlavnom oltári sa nachádza obraz povýšenia sv. Kríža s predstavanou menzou, na ktorej sa nachádza tabernákulum (svätostánok) s adorujúcimi postavami anjelov. Po stranách hlavného oltára sú umiestnené barokové sochy sv. Petra a sv. Pavla z 1. polovice 18.storočia. Vpravo od hlavného oltára, na bočnom oltári je olejomaľba sv.Jána Nepomuckého z r.1801 od umelca G.Schneidera a socha sv.Jozefa pestúna. V kostole sa nachádza procesiový kríž, ktorý je tvorený ľudovou drevorezbou s barokovými prvkami. V roku 1634 boli na kostole v Budmericiach vybudované vežové hodiny.

V čase Rákociho povstania v roku 1705, bol kostol v Budmericiach poškodený a preto sa v rokoch 1718-1736 uskutočnila jeho generálna prestavba. Stavalo sa od základov a okrem osemhrannej veže, pozostatok bývalého gotického kostola, bol nový kostol postavený v románskom štýle. Vo veži boli umiestnené dva zvony. Jeden zasvätený sv.Petrovi a sv.Pavlovi, druhý sv.Vítovi mučeníkovi. V roku 1730 bol vybudovaný bočný oltár zasvätený Blahoslavenej Panne Márii a v roku 1731 druhý bočný oltár kde stojí socha Božského Srdca Ježišovho. Vedľa sa nachádza obraz Jána Krstiteľa a pod ním kamenná krstiteľnica. Pri generálnej prestavbe v roku 1735-1736 bolo z pôvodného kostola prenesené vybavenie, bola postavená nová kazateľnica, drevený chór a organ, štyri oltáre a zvony. Nový kostol ale dlho nestál, 21. mája 1774 takmer vyhorel a s ním aj fara a väčšina dediny. Z kostola ostali len holé múry. Bolo treba postaviť novú faru a obnoviť kostol. Kostol bol vysvätený v roku 1782, napriek tomu že ešte nebol dokončený. Keď v roku 1795 prišiel do Budmeríc nový kňaz, Jozef Balko, bolo treba dokončiť oltáre, namaľovať kazateľnicu, organ a časť hlavnej lode kostola, ktorá nebola obhádzaná.

Nakoľko vdp. farár Jozef Balko bol vychovávateľom grófskych synov, Červenokamenské panstvo bolo k nemu štedré a v Budmericiach vyrástla krásna poschodová fara s osobitnou kaplnkou pre farára a bohatou knižnicou. (1796-1800) V obnovenom kostole postavili bočný oltár sv. Rodiny a v roku 1731 olejomaľbu, obraz sv. Jána Krstiteľa umiestili nad novú mramorovú krstiteľnicu. Z tohto obdobia pochádzajú aj obrazy Krížovej cesty a nové hodiny na veži. V roku 1869 pri veľkých opravách za pôsobenia vdp. farára Štefana Mráza pribudol tretí zvon. V roku 1896 a v roku 1934 sa v obci konali Ľudové misie. Vedľa novej fary bola v tom čase postavená jednoposchodová budova školy, ktorá tam stála až do roku 1987. Ako škola slúžila do školského roku 1960/61, potom sa jej priestory využívali ako požiarna zbrojnica a neskôr slúžila chovateľom holubov v obci. V roku 1953 a tiež v roku 1977 sa opravovala strecha kostola, zároveň sa v tomto roku opravovala fara aj kostol, ten bol v roku 1984 vymaľovaný a boli opravené okná. 

Budova fary, postavená v období pôsobenia vdp. farára Jozefa Balka (1795 - 1834), bola zbúraná v roku 1995 a do roku 1996 v Budmericiach fara nebola. Vdp. farár Marán Gáborík býval v Doľanoch, ktoré vtedy nemali vlastného kňaza a budmerický duchovný tam zastupoval. To znamená že spravoval štyri obce, Budmerice a Jablonec ako filiálku a Doľany ku ktorým patrila filiálka obec Štefanová.

Popri pastierskych povinnostiach zároveň staval novú faru v Budmericiach. Samozrejme s pomocou veriacich Budmeríc a Jablonca, bola v roku 2002 dokončená a v roku 2003 skolaudovaná.  Priestory fary sa v súčanosti využívajú na prenájom pre spevácky zbor CHORUS ANGELICUS na nácvik spevu a samozrejme je bytom kňaza, správcu fary vdp. JUDr. Branislava Trubača /od 1.júla 2014/.
V roku 2000 po dlhých rokoch sa v obci opäť konali Ľudové misie, pod vedením pátrov Redemptoristov. Pri tejto príležitosti bol pri kostole postavený nový Misijný kríž.
4. januára 2009 boli v kostole umiestnené relikvie bl. Zdenky Schellingovej. V kostole je umiestnená Pamätná tabuľa k návšteve sv.Otca Jána Pavla II. na slovensku, kedy prechádzal našou obcou. Ľudové misie pod vedením pátrov Redemptoristov sa v obci opäť konali v roku 2011, už za spolupráce pátra Roberta Režného budmerického rodáka, vysväteného za kňaza v roku 2006.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 18.11.2021
Zdroj: Budmerice

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Farský kostol povýšenia Svätého kríža - Budmerice
Budmerice
Kraj: Bratislavský
Okres: Pezinok
Región: Trnavsko, Mikroregión Červený kameň
 48.35358, 17.409878

Budmerice

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia