SK SK
0 hodnotení
Už v roku 1912 bolo v Trenčianskych Tepliciach prvé kino. Nazývalo sa Olimpia a stálo približne v miestach dnešného domu Savoy.

Kino Prameň

Už v roku 1912 bolo v Trenčianskych Tepliciach prvé kino. Nazývalo sa Olimpia a stálo približne v miestach dnešného domu Savoy.

Budova Kursalonu bola vytvorená architektom Kotschi na podnet Ifigénie d´Harcourt a slávnostne ju otvorili v roku 1892. Vzhľadom na to, že budova dva razy vyhorela, zjavne sa jej súčasná podoba líši od pôvodnej. Napriek tomu slúži dodnes jej pôvodnému účelu – na kultúrne podujatia. Pravidelne sa tu koná aj najstarší komorný festival v strednej Európe s názvom Hudobné leto (1937).

Kino Prameň sa stalo jej súčasťou v časti, ktorá bola po požiari rekonštruovaná.

V počiatkoch patrilo Osvetovej besede.

Neskôr začalo kino prevádzkovať Mesto Trenčianske Teplice, s platiacim nájmom Kúpeľom. Kino dlhé roky slúžilo svojmu účelu. Keď však prišiel Peter Hledík s myšlienkou utvorenia filmového festivalu práve v Trenčianskych Tepliciach, bolo treba priestory vylepšiť.

Dlhé mesiace sa kino rekonštruovalo, aby bolo v roku 1993 nachystané na 1. ročník filmového festivalu Artfilm. Art Film Fest je v súčasnosti najdlhšie organizovaným medzinárodným filmovým festivalom bez prerušenia. V roku 2014 bol už jeho 22. ročník.

Tradícia Artfilmu vznikla vďaka iniciatíve filmového režiséra, dlhoročného umeleckého riaditeľa festivalu Petra Hledíka a filmového režiséra Vladimíra Štrica, ktorý do roku 2004 pôsobil ako programový riaditeľ. Už od začiatku sa na príprave festivalu ako predsedníčka festivalového výboru podieľala slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Práve na začiatku 90. rokov zanikali filmové štúdiá na Kolibe, rapídne ubúdali finančné prostriedky na slovenskú kinematografiu a filmy sa prestali nakrúcať. Artfilm chcel teda suplovať živú kinematografiu. Prvý ročník sa začal 14. júna 1993 v Trenčianskych Tepliciach pod záštitou UNESCO. Bol komornou prehliadkou dokumentárnych filmov. Premietalo sa len v Kine Prameň. Asi 400 divákov si vtedy prezrelo počas 6 festivalových dní 102 premietaných filmov. Na porovnanie, v roku 2010 to už bolo 38 305 divákov.

Od roku 1995 sa v Trenčianskych Tepliciach začali v rámci festivalu udeľovať ocenenia Hercova Misia – Actor's Mission Award. Jej prvým laureátom sa stal taliansky herec Franco Nero. V zozname tých, ktorí si cenu doteraz prevzali, nájdeme mená ako Geraldine Chaplin, Jean-Paul Belmondo, Gina Lollobrigida, Catherine Deneuve, Omar Sharif, Jeremy Irons, Ornella Muti či Gérard Depardieu. Zo slovenských a českých osobností získali cenu napríklad Jozef Kroner, Emília Vášáryová, Ladislav Chudík, Jiří Bartoška, Marián Labuda, Jaromír Hanzlík, Iva Janžurová, či Bolek Polívka.

V súčasnosti sa Kino Prameň zaradilo medzi moderné digitálne kiná.

V roku 2013 bolo kino zdigitalizované.
V roku 2014 prebehla kompletná rekonštrukcia vykurovania a vzduchotechniky v kine. Bolo vymenené sedenie a položený koberec. Ďalej bol vynovený vstup do kina a sociálne zariadenia sa spojili s ostatnou časťou Kursalonu.

SRDEČNE VÁS POZÝVAME!

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 17.3.2020

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Telefón: +421 918 635 199
Webová stránka: kino.teplice.sk
Kino Prameň
Kino Prameň
17. novembra 314/32
914 51  Trenčianske Teplice
Kraj: Trenčiansky
Okres: Trenčín
Región: Stredné Považie
 48.908311, 18.176928

Kino Prameň
17. novembra 314/32
914 51  Trenčianske Teplice

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia