SK SK
2 hodnotenia
Pomerne málo známa Jánošíkova jaskyňa je prírodnou pamiatkou ukrytou v krásnom lesnom prostredí, v turisticky vyhľadávanej lokalite pri Trenčianskych Tepliciach.

Jánošíkova jaskyňa

Pomerne málo známa Jánošíkova jaskyňa je prírodnou pamiatkou ukrytou v krásnom lesnom prostredí, v turisticky vyhľadávanej lokalite pri Trenčianskych Tepliciach.

Je dlhá 10,5 metra a nemá kvapľovú výzdobu. V minulosti ju využívali zbojníci, ale aj zbožný ľud, ktorý sa sem chodieval modliť. Jaskyňa leží v nadmorskej výške približne 400 m a vedie k nej značkovaný turistický chodník z Trenčianskych Teplíc. Túra je nenáročná, vhodná i pre rodiny s deťmi.

Chodník, na ktorom sa nachádza aj jaskyňa, bol zrekonštruovaný v roku 2009. Infotabule obsahujú príbehy a povesti, ktoré sa viažu k daným miestam v Trenčianskych Tepliciach. Samotná jaskyňa pochádza podľa informácií z tabule z roku 1898, keď ju využívali najmä zbojníci a neskôr i obyvatelia na náboženské účely. Okrem tejto jaskyne sú tu aj ďalšie, Líščia jaskyňa a Priepasť na Klepáči, tie však nie sú prístupné pre verejnosť.

Pre tých, ktorí sa chcú prejsť ďalej, je možnosť vystúpiť až na vrch Klepáča a odtiaľ pozorovať údolie. Na samotnom vrchu Klepáča je zabudovaný panoramatický ďalekohľad. Na cestičke lesom je aj jedna zaujímavá zastávka, ktorá popisuje legendu o vrchu Hríb, ktorý vidieť oproti z vyhliadky. Podľa legendy sa mal na jeho vrchu stavať v minulosti zámok, jeho stavbu však prerušili čerti, ktorí múry zámku zničili a stavbárov vydesili až tak, že podľa legendy už žiaden z nich nikdy nič nestaval.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí


Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 17.3.2020
Zdroj: Slovago

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Jánošíkova jaskyňa
914 51  Trenčianske Teplice
Kraj: Trenčiansky
Okres: Trenčín
Región: Stredné Považie
 48.904229, 18.178918

914 51  Trenčianske Teplice

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia