SK SK
0 hodnotení
Ak máte radi tiesňavy a kaňony, tak Vám určite odporúčame navštíviť prírodnú rezerváciu Jarabinský prielom. Jedná sa o neveľké údolie okolo potoka Malý Lipník. Údolie má charakter tiesňavy až kaňonu podľa toho, v ktorej časti prielomu sa nachádzate.

Jarabinský prielom

Ak máte radi tiesňavy a kaňony, tak Vám určite odporúčame navštíviť prírodnú rezerváciu Jarabinský prielom. Jedná sa o neveľké údolie okolo potoka Malý Lipník. Údolie má charakter tiesňavy až kaňonu podľa toho, v ktorej časti prielomu sa nachádzate.

Jarabinský prielom, niekedy nazývaný aj ako Jarabinské tiesňavy, leží severne od obce Jarabina pri Starej Ľubovni. Spraviť si sem výlet Vám nezaberie veľa času. V podstate sa jedná o ľahkú turistiku, ktorá je vhodná aj pre menšie deti. Jedine kedy treba dávať trochu pozor, je pri vchádzaní z lúky smerom ku prielomu, kde turistický chodníček vedie strmším svahom. Tiež si treba dávať pozor po daždi, prípadne ak je v potoku viac vody a je rozvodnený, aby ste sa nešmykli. V čase našej návštevy bol však celý prielom bez problémov priechodný.

Prechádzka popri potoku Malý Lipník má svoje čaro. Je tu idylické ticho, ktoré nám však občas prerušili hlasné zvuky z neďalekého kameňolomu. Veľkou škodou je aj to, že trasa je krátka a celý prielom prejdete v princípe za pár minút, keďže dĺžka Jarabinského potoka je 700-800 metrov.

Ak ste sa sem vybrali z obce Jarabina tak po príchode k prielomu sa v jeho začiatkoch môžete tešiť na nádherný kľukatiaci sa prielom. Tu sa potok výrazne zarezáva do okolitých, niekoľko desiatok metrov vysokých skál. Následne vedie cestička popri potoku, ktorou Vás budú sprevádzať aj roztrúsené balvany, potočné rastlinstvo, nejaké tie lopúchy, stromy či robustné skaly. Prechádzka je naozaj pekná a veľmi relaxačná, jediným mínusom je neďaleký kameňolom a pomerne krátka trasa.

Ako sa dostať k Jarabinskému prielomu?

Túru k Jarabinskému prielomu môžete začať v obci Jarabina, na ktorú vedie odbočka z hlavnej cesty pred Starou Ľubovňou (resp. za Starou Ľubovňou v závislosti od toho, ktorým smerom idete). V obci môžete zaparkovať napríklad na menšom parkovisku pri miestnom kostole. Tu sa mimochodom nachádza aj menší pamätník padlých hrdinov obce Jarabina v boji proti fašizmu.

Od kostola sa vyberiete po modrej značke. Po tom čo vyjdete z obce, o chvíľu narazíte na vedľajšiu asfaltovú cestu, ktorá vedie do susednej obce Litmanová. Chvíľu sa na nej zdržíte, až narazíte na kríž, vedľa ktorého je poľná cesta, na ktorú musíte odbočiť. Následne sa ocitnete na lúke, kde občas stretnete roztomilé stádo ovečiek. Teda aspoň v čase našej návštevy nám svojim bekaním spríjemňovali túto časť cesty :)

2987_cibw5oge7z.jpg

Z lúky sa vyberiete smerom k miestnemu kameňolomu. Po chvíľke však narazíte na odbočku k Jarabinskému prielomu. Zleziete strmší lesný svah a ste tam. Keď budete schádzať svahom, zvýšte opatrnosť, hlavne ak sú s Vami aj deti. Nie je to síce nič zložité, ale pokiaľ máte horšie topánky tak sa to môže šmýkať.

Trasa, ak idete po modrej značke z Jarabiny k Jarabinskému potoku zaberie približne 30-40 minút. Samotný prielom prejdete vcelku rýchlo, takže celkovo môžete čas celého výletu, tam aj späť zvládnuť pohodlne do dvoch hodín aj s obednou prestávkou pri Jarabinskom prielome.

2987_hi7lqjpedx.jpg

Pri prielome

Asi najkrajšiu časť túry zažijete práve na začiatku prielomu. Potok Malý Lipník sa tu veľmi dravo zarezáva do skál a vytvára tak pekné, fotogenické scenérie. Tiesňava okolo potoka tu má len pár metrov a keď má potok menší prietok, tak s trochou akrobacie sa sem môžete aj pozrieť. Následne potok vyteká smerom ku kameňolomu, kde sa už nedostanete.

2987_mogii3xw35.jpg

Vybrať sa však môžete opačným smerom proti prúdu potoka. Čaká vás pekná prechádzka, kde charakter údolia sa zmení z úzkej tiesňavy do širšieho kaňonu. Okolie potoka tu lemujú niekoľko desiatok metrov vysoké skaly, ktoré sú raz holé inokedy zalesnené. Les je tu prevažne smrekový, ale sem tam narazíte aj na listnatý strom. Potôčik lemujú početné skupiny zelených lopúchov. Sem tam narazíte aj na nejaký väčší balvan, ktorému sa treba vyhnúť, preskočiť ho či obísť. Nie je to však nič náročné.

Z informačnej tabule

Cestou k prielomu sme natrafili na informačný panel, kde sme sa dočítali niekoľko základných informácií o Jarabinskom prielome. To že sa jedná o tiesňavu už vieme. Je tvorená, spolu s okolitými kopcami, horninami magurského flyšu bradlového pásma so skamenelinami. Tiesňava má dĺžku takmer kilometer a šírku 100m, ktorá sa postupne zužuje až na 1 – 3 metre. V prielome sa nachádza 5 kaskád.

Ak by Vás zaujímalo, ako vysoké sú okolité steny, tak podľa zistených informácií majú výšku 10-20 metrov. Zaujímavosťou je že v okolí prielomu môžete nájsť skamenelé amonity a lastúrniky z jurských čias. Nájdené boli hlavne v priľahlom kameňolome. Je ešte potrebné upozorniť na to, že prielom je chránený. V roku 1967 bol totiž vyhlásený za chránený prírodný výtvor a neskôr aj za chránenú prírodnú rezerváciu.

2987_je15dlz7cp.jpg

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí


Vhodné pre: Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 26.3.2020

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop


Kontakt

Jarabinský prielom
severne od obce Jarabina
065 31  Jarabina
Kraj: Prešovský
Okres: Stará Ľubovňa
Región: Spiš, Šariš, Tatry
 49.347583, 20.648833

severne od obce Jarabina
065 31  Jarabina

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia