SK SK
1 hodnotenie
Zrúcanina hradu na ryolitovom návrší, vystupujúcom na Východoslovenskej rovine v intraviláne obce Veľký Kamenec.

Hrad Veľký Kamenec

Zrúcanina hradu na ryolitovom návrší, vystupujúcom na Východoslovenskej rovine v intraviláne obce Veľký Kamenec.

Prístup a okolie
Prístup k zrúcanine hradu Veľký Kamenec je veľmi jednoduchý. Na hlavnom ťahu cez obec Veľký Kamenec, na ulici zvanej Európska, zastaneme pri Obecnom úrade, hneď pri malej križovatke s maličkým parkom. Tu môžeme odstaviť auto - pred budovou pošty, ktorá susedí s Obecným úradom, alebo hneď vedľa Obecného úradu je miesto pre niekoľko áut. Odtiaľ je to len pár metrov na hrad, popri kaštieli minieme schody, potom menší kopec, na ktorom sa zrúcanina nachádza.

Interiér a exteriér
Pôvodné jadro hradu – veža a obvodové opevnenie – stálo na najvyššom vrchole hradného kopca. Súčasťou stredovekého hradu bola pravdepodobne aj cisterna na nádvorí. Súčasťou areálu je aj valové opevnenie a múry siahajúce až po kostol pod hradom, ktorý mohol byť jeho časťou.
Z hradu sa zachovalo niekoľko múrov – nárožná päťboká masívna bašta a značne zničená okrúhla delová bašta. Múry naznačujú takmer trojuholníkový pôdorys hradu s oblými a polygonálnymi baštami na nárožiach. Na polygonálnej bašte s priľahlým múrom sa zachovali delové strieľne a otvory okien. Na mieste kde bolo nádvorie je do kameňa vysekaná cisterna, ešte dnes dosť zreteľne rozpoznateľná.

História a osobnosti
O začiatkoch hradu chýbajú presnejšie správy. Pravdepodobne vznikol v polovici 13.storočia po tatárskom vpáde. Údajne ho v roku 1247 vystaval Lorand z rodu Ratholdovcov. Usadlosť Kamenec (Kuezd) bola v r.1280 majetkom Mateja a Ratolda z rodu Ratótovcov, ktorí ju vymenili za iné majetky s Bokšovcami. Ich rod sa rýchlo rozrastal až bola nevyhnutná deľba majetkov. Pri deľbe v r.1323 Kamenec pripadol Soósovcom a Szerdahelyovcom. Vtedy sa prvýkrát spomína aj hrad Kamenec (castrum Kuwezd). Medzi majiteľmi dochádzalo k neustálym sporom, nestarali sa poriadne ani o hrad, ktorý bol už v r.1438 vo veľmi zlom stave a sčasti opustený.

O rok neskôr zomrel kráľ Albrecht a takmer bezvládie využil Ján Szerdahelyi, ktorý si protiprávne prisvojil Kamenec. V rokoch 1444 až 1450 hrad krátko držali aj páni z Pavloviec (Palóczi). Po smrti Jána Szerdahelyiho však hrad zostal v správe jeho manželky. Ján Hunyadi nemohol nechať hrad bez chlapskej ochrany a preto v r.1450 rozhodol nekonečný spor v prospech Juraja a Mikuláša Soósovcov. No zakrátko do Zemplína vtrhol Ján Jiskra a po ťažkých bojoch v r.1451 Kamenec dobyl. V r.1453 bol Jiskra donútení opustiť krajinu a jeho žoldnieri sa pridali k bratríkom.
V r.1458 armáda nového kráľa Mateja Korvína rozdrvila bratrícke poľné roty pri Sárospataku, no hrad stále ovládali bratríci. O rok neskôr však kráľovské vojská dobyli aj hrad, kde podpísali mierovú zmluvu medzi Jiskrom a Jánom Hunyadym. Od r.1527 krajinu plienili žoldnieri dvoch kráľov - Jána Zápoľského i Ferdinanda Habsburského. Stúpenec Zápoľskovcov - kapitán František Németh, obsadil Kamenec v r.1556, ale už v r.1558 Ferdinandov generál Imrich Telekessy hrad dobyl späť.
Pravdepodobne v dôsledku týchto udalostí koncom 15.storočia vykonali Soósovci na hrade veľké opravy a vybudovali veľké opevnenie. Avšak v 17.storočí, keď sa vtedajší majiteľ Juraj Soós aktívne zúčastnil Wesselényiho povstania, cisárske vojsko v r.1672 hrad obsadilo a o rok neskôr zbúralo.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 30.3.2020

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop


Kontakt

Hrad Veľký Kamenec
076 36  Veľký Kamenec
Kraj: Košický
Okres: Trebišov
Región: Dolný Zemplín
 48.358586, 21.808036

076 36  Veľký Kamenec

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia