SK SK

Zádielska dolina – Zádielska tiesňava

1 hodnotenie
UNESCO
Zádielska dolina sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu hneď za malebnou a turistickou obcou Zádiel.

Zádielska dolina – Zádielska tiesňava

Zádielska dolina sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu hneď za malebnou a turistickou obcou Zádiel.

Vytvoril ju Chotárny potok nazývaný aj ako Blatnica alebo Blatný potok v mohutných vápencových vrstvách. Tento potok tu vytvára malé vodopády a kaskády.

Monumentálne krasová tiesňava je dlhá priblížne 3.3 km. Tiesňava je mestami len 10 m široká a jej vápencové steny dosahujú relatívnu výšku cez 310 m.

Najväčším a najdlhším stupňovitým vodopádom je Veľká Zádielska kaskáda a miesto široké len 10 m sa volá Zádielska brána.

Zádielská dolina je najhlbšiou tiesňavou na Slovensku a je orientovaná od severu na juh. V členitej tiesňave sú pozoruhodné bralá, kolmé steny a skalné útesy, ktoré sú pestré svojími tvarmi, bizarnosťou a mohutnosťou. V jej horných častiach vidíme silne zvetrané a utvárajúce početné vežičky, medzi ktorými sa nachádzajú úžľabiny. Dolina je horných častiach zarastená lesným porastom a v dolnej časti prechádza lesný porast do suťovísk.

Z kamenných útvarov v kaňone zaujme svojim tvarom hlavne 105 metrov vysoká Cukrová homoľa, ktorá bola vymodelovaná erozívnou činnosťou vody. Cukrová homoľa je najvyšší vežovitý skalný útvar na Slovensku. V skalách Zádielskej doliny sa nachádzajú jaskyne, z ktorých najznámejšie sú Kostrová, Kráľovská, Stará jaskyňa, Kozia jaskyňa, Jaskyňa pod valom, Skrytá jaskyňa, Skrytá sieň, Zádielska zrkadlová jaskyňa, Zelená jaskyňa a Bobková jaskyňa.

V súčasnosti poznáme v Zádielskej doline asi 120 jaskýň.
Nachádza sa tu chránená a vzácna fauna a flóra.
Pestrosť a množstvo flóry je podmienená inverziou vegetačných pásiem.
Zádielska dolina bola vyhlásená pre svoju jedinečnosť v roku 1954 za národnú prírodnú rezerváciu (NPR Zádielska tiesňava).
Nad dolinou je vyvinutý planinový kras.
Zádielska dolina od seba oddeľuje turistami vyhľadávanú Zádielsku planinu (nachádza na východe od doliny) a planinu Horný vrch (nachádza sa na západe od doliny), na ktoré vedú značené turistické trasy.
Zádielska dolina je najlepšie viditeľná zo Zádielskej vyhliadky na Krkavčích skalách a je príťažlivá v každom ročnom období.
V závere Zádielskej doliny sa nachádzajú horské chaty, ktoré ponúkajú občerstvenie alebo ubytovanie.
Druhou turisticky významnou dolinou v Slovenskom krase je neďaleká Hájska dolina turistami vyhľadávanými Hájskými vodopádmi.

Keďže je tu 5.stupeň ochrany platí tu zákaz pohybovať sa mimo vyznačeného turistického chodníka alebo náučného chodníka za hranicami zastavaného územia obce a vchádzať alebo stáť s bicyklom na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie a vyznačenej cyklotrasy!!! V doline je prísne zakázané stanovať a zakladať oheň!!!

V závere Zádielskej doliny približne 300 metrov od turistického rázcestíka Zádielska dolina – horáreň (450 m n.m.) po zelenej turistickej značke smerom na Borčianskú planinu sa nachádza občerstvenie Zádielská chata Ranč.

Parkovisko v obci Zádiel

Prevádzkovateľ: obec Zádiel
Prevádzkovavá doba: marec-november / v čase od 9:00 do 16:00
Poplatky:
Osobný automobil – 1,50€/deň
Autobus (vozidlo pre 9 a viac osôb ) – 3,50 €/deň

Ubytovanie a stravovanie

Obec Zádiel je najnavštevovanejšou obcou v Slovenskom krase, ktorá ponúka pre návštevníkov ubytovacie a stravovacie služby.
Priamo v doline sa nachádza občerstvenie Zádielska chata.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky
Ubytovanie: V objekte
Stravovanie: V objekte

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 22.4.2024

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop


Kontakt

Zádielska dolina – Zádielska tiesňava
049 42  Zádiel
Kraj: Košický
Okres: Košice-okolie
Región: Abov
 48.622452, 20.831667

Nadmorská výška: 320 m

049 42  Zádiel

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia