SK SK
0 hodnotení
Margecanský tunel nazývany aj ako Rolovský tunel , Starý Bujanovský tunel alebo Margeciansky tunel je dlhý okolo 430 m.

Margeciansky tunel

Margecanský tunel nazývany aj ako Rolovský tunel , Starý Bujanovský tunel alebo Margeciansky tunel je dlhý okolo 430 m.

Nachádza sa za bývalou obcou Rolová Huta, ktorá sa v roku 1960 administratívne spojila s obcou Margecany. Väčšina obce Rolová Huta bola asanovaná z dôvodu výstavby vodnej priehrady Ružín.

Margecanský tunel bol postavený na jednokoľajovej trati Košicko-bohumínskej železnice uvedenej do prevádzky v roku 1872. Tunel bol v januári 1945 poškodený ustupujúcimi nemeckými jednotkami. Tento pred tým železničný tunel sa prestal pre železničnú dopravu používať v roku 1955, keď sa dala do prevádzky nová dvojkoľajná Trať družby.

Tunel je výnimočný tým, že takmer polovica z celej dĺžky tunelovej rúry nemá obmurovku a jeho steny tvoria iba samotné opracované skaly.
Nachádzajú sa v ňom 3 bezpečnostné výklenky, umiestnené striedavo po jeho stranách. Po odstránení koľajníc bolo dno tunelovej rúry vybetónované.

V roku 1985 bol tunel zapísaný do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR ako technická pamiatka. Tunelom teraz prechádza účelová komunikácia vedúca do jednej z rekreačných oblastí Ružínskej priehrady nazývanej Kozinec.

Hneď za tunelom sa nachádza mohutné skalné bralo, ktoré vzniklo pri stavbe Košicko-bohumínskej železnice.

Trať družby si vyžiadala za Rolovou Hutou výstavbu najdlhšieho dvojkoľajového tunela na Slovensku. Je ním Bujanovský tunel s celkovou dĺžkou 3410 metrov.

V roku 2018 bolo v rámci projektu „Margeciansky tunel, otvorená galéria“ v tunely nainštalované osvetlenie v celej jeho dĺžke. Pri jeho vstupnom portáli tu bola umiestnená informačná tabuľa, ktorá poukazuje o histórii a technických parametroch tunela.

Ďalšími významnými technickými pamiatkami na Trati družby sú železničný most Ružínsky viadukt a najkratší dvojkoľajový tunel na Slovensku – Ružínsky tunel s dĺžkou 131 metrov.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 19.4.2020

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop


Kontakt

Margeciansky tunel
Čierna hora
Rolova Huta
055 01  Margecany
Kraj: Košický
Okres: Gelnica
Región: Spiš
 48.886301, 21.047703

Čierna hora
Rolova Huta
055 01  Margecany

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia