SK SK
0 hodnotení
Spoznajte jaskyňu obývanú už v dobe kamennej. Jaskyňa Peško síce nie je najkrajšia ani najväčšia jaskyňa na Slovensku, no určite nepatrí k objektom, ktoré treba obísť. Nájdite si čas počas dňa a spoznajte zákutia tohto miesta.

Jaskyňa Peško

Spoznajte jaskyňu obývanú už v dobe kamennej. Jaskyňa Peško síce nie je najkrajšia ani najväčšia jaskyňa na Slovensku, no určite nepatrí k objektom, ktoré treba obísť. Nájdite si čas počas dňa a spoznajte zákutia tohto miesta.

Náročnosť a dĺžka trasy
Výstup k jaskyni Peško nepatrí medzi náročné ani dlhé. Dovedie vás k nej náučný chodník a v prípade sviežeho tempa pri nej viete byť do pätnástich minút. Tento výlet je dobrý ako rekreačná prechádzka za poznaním, prípadne doplnkový rýchly výlet za cestou niekam inam v oblasti. Jaskyňa je ľahko dostupná a výlet na ňu zvládnu hravo aj tí najmenší.

Informácie o trase
Zavítame do obce Bretka, ktorá sa nachádza na severovýchodnom výbežku Rimavskej kotliny. Práve tu, neďaleko kostola nájdete asfaltovú križovatku. Tu začínajú naše kroky, pričom by som rád upozornil, že cesta k jaskyni Peško nie je najlepšie značená a treba si dobre všímať turistické značky. Od zástavky autobusu sa vydáme na pravú stranu, kde nájdeme vyšliapanú cestičku smerom hore na hradby. Ďalej sa držíme náučného chodníka, ktorý nás vyvedie na lúku a následne strhne dole do príjemného malého lesíka. A už len pár krokov a ste pri jaskyni. Ak by ste chceli pokračovať od jaskyne Peško ďalej, držte sa náučného chodníku, ktorý vám ukáže celý okruh okolo Prielomu Muráňa zakončený Hutnianskou jaskyňou.

Zaujímavosti
Jaskyňa Peško, alebo tiež Peškő je vlastne krasový tunel, ktorý je otvorený na oboch koncoch. Jeho dĺžka je 17 metrov a na konci vás čaká akýsi balkón. Nachádza sa v masíve rovnomenného brala, ktoré sa týči severne od obce Bretka. Táto jaskynka je súčasťou náučného chodníka Prielom Muráňa, takže pre tých aktívnejších je lepšie si zvoliť celý náučný okruh. Je zaujímavé, že názov jaskyne vznikol z dvoch rôznych slov a dokonca z dvoch rôznych jazykov – slovanské slovo pešť, čo znamenalo pec alebo jaskyňu a maďarské slovo kő, ktoré znamená skala alebo kameň.

Z hľadiska histórie vieme, že táto jaskyňa bola obývaná už v dobe kamennej, čo dokazujú nájdené archeologické pozostatky. Počas druhej svetovej vojny mala tiež svoje opodstatnenie, lebo slúžila ako úkryt ľudí pred prebiehajúcimi bojmi.

Na záver dodáme, že jaskyňa Peško je verejnosti voľne prístupná.

3245_cfv0flg1cy.jpg

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 27.4.2020

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop


Kontakt

Jaskyňa Peško
980 46  Bretka
Kraj: Košický
Okres: Rožňava
Región: Gemer
 48.49241, 20.343386

980 46  Bretka

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia