SK SK

Rastlinný kostol Sv. Ladislava

0 hodnotení
Rastlinný kostol Sv. Ladislava je pútnickym miestom, ktoré je nabité energiou. Má svoju čarovnú atmosféru a pre veriacich je už roky pútnickým miestom. Bodaj by aj nie! Veď nádherné obrysy starobylého kostola a k tomu zázračný prameň, no kto by odolal tejto atmosfére.

Rastlinný kostol Sv. Ladislava

Rastlinný kostol Sv. Ladislava je pútnickym miestom, ktoré je nabité energiou. Má svoju čarovnú atmosféru a pre veriacich je už roky pútnickým miestom. Bodaj by aj nie! Veď nádherné obrysy starobylého kostola a k tomu zázračný prameň, no kto by odolal tejto atmosfére.

Náročnosť a dĺžka trasy
K rastlinnému kostolu Sv. Ladislava to nieje žiadna náročná turistika, no ako krátky autovýlet by sme to tiež nenazvali. Pravdou je, že síce idete ľahkým a nenáročným terénom po širokej lesnej ceste, avšak idete k nemu necelé dve hodinky. To niektorých možno odradí, no hneď pri kostole je možnosť opekania, je tu vybudovaný altánok a celkom krásna lúka. Každopádne túto trasu zvládnu určite aj rekreační výletníci, či rodinky s deťmi. Záverom asi toľko, že ak sa chcete prejsť a chcete vidieť niečo netradičné a jedinečné, je tento výlet ako stvorený pre vás.

Informácie o trase
Napriek tomu, že rastlinný kostol Sv. Ladislava je všade uvádzaný ako súčasť obce Debraď, my sme si zvolili trasu z protiľahkého Drienovca. Asi preto, že je značená a nie je sa kde stratiť. Drienovec je obec pri Moldave nad Bodvou, čo už sa ako orientačný bod dá použiť. Odtiaľto smerujú naše kroky po žltej turistickej značke na Ladislavovu vyvieračku. Prejdeme cez Drienovské kúpele, kde sa vieme zastaviť pozrieť sa aj na Drienovskú jaskyňu. Tú si pozriete len z vonku, lebo na vstup do nej by ste potrebovali gumáky. Cesta bude viezť ďalej lesnou cestičkou až k samotnému kostolíku. Ako sme uviedli vyššie – žiadny náročný terén, iba dlhšia prechádzka.

Zaujímavosti
Priznám sa, že túto kategóriu mám pri takýchto pamiatkach najradšej. Ako už napovedá samotný názov, rastlinný kostol Sv. Ladislava je unikátnou pamiatkou. Nehľadajte tu žiadne na oknách maľované fresky, alebo inú výzdobu, či mohutné kostolné veže. To v tomto prípade vystriedal pokoj, príroda a atmosféra.

Prvú písomnú zmienku o kostole na tomto mieste by ste našli zo 16. storočia, no už v roku 1570 ho zničili Turci. Dielo dokonala cirkev, ktorá sa o rozpadnutú stavbu prestala starať a tento chrám pomaly schátral a spustol. Snaha o obnovu kostola prišla z iniciatívy ľudí v tomto okolí, ktorí tu po druhej svetovej vojne vybudovali menšiu kaplnku. Ani tá nevydržala, lebo vtedajší režim nechal kaplnku vypáliť. No prameň vody s ruinami kaplnky sa aj napriek tomu stal pútnickým miestom a tak sa rozhodlo, že na mieste dávneho kostola a kaplnky sa postaví miesto pre veriacich. Keďže sa ale toto územie vyskytuje na území Slovenského krasu, museli použiť len ekologické a prírodné materiály. A tu je začiatok toho, čo vidíte dnes. Na ruinách stredovekého kostola bol vybudovaný obvodový múrik, pridali sa drevené trámy a vznikol rastlinný kostol Sv. Ladislava. A prečo rastlinný kostol? Všimnite si ako drevené trámy pomaly obopínajú popínavé rastliny, nehovoriac o strome v strede chrámu, ktorý tu tvorí akéhosi strážcu.

Povesť hovorí o uhorskom kráľovi Ladislavovi I. Svätom, ktorý tiahol so svojím vojskom týmto územím do boja proti Kumánom. Jeho vojsko bolo však zoslabnuté, keďže im chýbala už dlhšiu dobu voda. Kráľ vtedy zabodol do zeme svoj meč, čím vytvoril znak kríža a začal sa modliť. Keď meč vytiahol, zo zeme na tom mieste vytryskla voda. Práve preto je tento vodný prameň dnes známy ako Ladislavova vyvieračka.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 27.4.2020

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop


Kontakt

Rastlinný kostol Sv. Ladislava
045 01  Debraď
Kraj: Košický
Okres: Košice-okolie
Región: Abov
 48.64437, 20.946705

045 01  Debraď

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia