SK SK

Vodná nádrž Palcmanská Maša

0 hodnotení
Ak neviete kam na krátku prechádzku Slovenským rajom, urobte si okruh. Vodná nádrž Palcmanská Maša vám prinesie príjemnú prechádzku, vhodnú aj pre rodinky s deťmi.

Vodná nádrž Palcmanská Maša

Ak neviete kam na krátku prechádzku Slovenským rajom, urobte si okruh. Vodná nádrž Palcmanská Maša vám prinesie príjemnú prechádzku, vhodnú aj pre rodinky s deťmi.

Náročnosť a dĺžka trasy
Keď vezmeme do úvahy, že sa jedná o trasu v Slovenskom raji, môžeme ju považovať za ľahkú a jednoduchú. Prechádzka okolo vodnej nádrže Palcmanská Maša je až na pár úsekov nenáročná. Cestou uvidíte pár pekných zákutí tohto miesta. Výlet doporučujeme aj tým najmenším, určite ho hravo zvládnu.

Informácie o trase
Trasa je nenáročná, vhodná aj pre tých najmenších. Zaparkuje ideálne hneď za drevenou bránou k Slovenskému raju. Odtiaľ sa vydajte ďalej po asfaltovej ceste. Cestou si môžete všimnúť skalné útvary na ľavej strane, alebo potok na pravej. Postupne sa dostanete až k vodnej ploche, ktorú obchádzate z vonkajšej strany. Tu asfaltová cesta končí. Nasleduje prechod cez lúku, časom lesná kamenistejšia cestička. S ňou prichádza aj stúpanie, ktoré dá mierne zabrať. Ak uvidíte na strome značku označujúcu výhľad, neváhajte – tento výhľad si nenechajte ujsť. Je z neho krásne vidieť hladinu vody, breh kde ste pre nedávnom stáli ako aj železničné koľaje. Červená nás ďalej vedie postupne dole, dostaneme sa do obce Dedinky, kde si vieme obzrieť breh z druhej strany.

Popri dedinke sa dostaneme až k smerovníku, kde zmeníme smer na zelené značenie, ktoré nás dovedie k vodnej nádrži. Pekná stavba s výhľadom na obec prináša v teplých letných dňoch ryby, ktoré si užívajú teplo pri hladine. Za nádržou treba prejsť cez koľaje. Nie je to zrovna legálne a bezpečné, ale inakade trasa nevedie, navyše tam vlak jazdí minimálne. Potom je to po asfaltovej ceste s miernym stúpaním, treba zvýšiť opatrnosť z dôvodu premávajúcich áut. Z asfaltovej cesty ale odbočíme a dostaneme sa k ďalšiemu brehu nádrže. Tu si všimnite reštauráciu na ľavej strane, má krásne vyrezávané sošky. Medzi domy smerom hore po značke, ktorá na konci dediny prejde na prechádzku cez lúky. Prechádzka lúkami končí opäť raz pri asfaltovej ceste. Aj keď je na pravej strane vyšliapaná cesta do lesa, túto možnosť rozhodne nevyužite – zaviedla by vás k elektrickému vysielaču a museli by ste sa vracať naspäť. Pokračujte teda kúsok po asfalte, avšak zvýšte opatrnosť, jazdia tu autá. Táto cesta vás zavedie k parkovisku, kde ste pravdepodobne nechali svoje auto.

Zaujímavosti
Začíname v obci Stratená, ktorá má vedľa seba položenú prírodnú rezerváciu s rovnakým názvom. Táto rezervácia je akýsi začiatok Slovenského raja, neskrýva veľa rebríkov a vodopádov, ale aj tak má veľa krásnych pokladov.

Naša cesta nás ďalej zavedie okolo vodnej nádrže do obce Dedinky. Tá vznikla v roku 1933 zlúčením dvoch obcí – Imrichovce a Štefánovce. Popri tejto obci sa rozprestiera vodná nádrž Palcmanská Maša. Práve okolo tejto vodnej nádrže sme si zvolili tento výlet. Obec Dedinky je vyhľadávaným miestom turistov, a preto tu nájdete veľa ubytovacíh a športových zariadení.

Palcmanská Maša je najväčšia vodná nádrž na území národného parku Slovenský raj. Stavba vodnej nádrže sa ukončila v roku 1956 a vodná plocha zaberá územie zhruba 86 hektárov. Vodná nádrž je súčasťou prečerpávacej vodnej elektrárne Dobšiná, ktorá je prvou takouto elektrárňou na území Slovenska. Z jednej strany je dobrý prístup k vode, kde je možné aj kúpanie na vlastné riziko, prípadne zapožičanie člna, z druhej vidíte masívnu stavbu samotnej vodnej nádrže. Prechádzku okolo vodnej nádrže rozhodne odporúčame. Ak neviete, kam na výlet s deťmi a nachádzate sa v blízkosti Slovenského raja, skúste sa tu zastaviť.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 27.4.2020

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop


Kontakt

Vodná nádrž Palcmanská Maša
049 73  Dedinky
Kraj: Košický
Okres: Rožňava
Región: Gemer
 48.862679, 20.380217

049 73  Dedinky

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia