SK SK
0 hodnotení
Stredoveký kamenný hrádok pri Obišovciach patrí do série tých hrádkov, ktoré sa začali v Uhorsku stavať po roku 1241 a zanikli na rozhraní 15.-16. storočia v čase zvýšeného hradoborectva.

Obišovský hrad

Stredoveký kamenný hrádok pri Obišovciach patrí do série tých hrádkov, ktoré sa začali v Uhorsku stavať po roku 1241 a zanikli na rozhraní 15.-16. storočia v čase zvýšeného hradoborectva.

Zámčisko leží nad ľavým brehom rieky Svinky na kupolovitom výbežku Čiernej hory v podcelku Sopotnícke vrchy. Zámčisko je kužeľovitý kopec s prudko klesajúcimi svahmi. Samotný areál hrádku bol obohatený pomerne vysokými valmi a pomerne hlbokou priekopou na vnútornej strane valu.

Celý hradný areál sa skladá zo stredovekej prístupovej cesty, vonkajšieho valu s vnútornou priekopou, hradného múru so vstupnou bránou, strážnej miestnosti, veže paláca a vlastného nádvoria s cisternou. Príjazdová cesta je ešte i dnes dobre viditeľná. Viedla od Obišoviec po južnom svahu a do vlastného areálu vyúsťovala z východnej strany pravdepodobne padacím mostom. Val bol jednoduchý a navŕšený z miestneho materiálu.

Veľká časť valu vznikla tak, že na jeho vnútornej strane sa prehlbovala priekopa a materiál z nej sa požil jednak na stavbu murovaných fortifikačných zariadení, jednak na stavbu valu. Hradnú priekopu, práve tak ako val, možno ešte dnes rozoznať. Jej dno bolo o niekoľko metrov hlbšie ako dno terajšej priekopy. Hradný múr predstavuje ešte aj dnes pevnú kamennú stavbu. Podľa vzájomných cezúr hradného múru, hradnej veže a hradného paláca sa zistilo, že hradný múr bol postavený v prvej etape fortifikačného zariadenia.

Pôdorysne tvorí hradný múr nepravidelnú elipsu. Hrúbka hradného múru nie je všade rovnaká, pohybuje sa medzi 230 až 250 cm.
Hradný múr bol postavený v jednej stavebnej etape s bránou, ktorá mala maximálnu svetlosť 350 cm. Situovaná bola na južnej strane lokality v priestore, v ktorom sa zistilo, že hradný múr bol najviac deštruovaný. Hradné nádvorie bolo ohraničené hradným múrom a v tomto priestore sa nachádzali ostatné stavby patriace k stredovekému hrádku. Hradné nádvorie bolo upravené tak, aby mohlo byť čo najviac využité.

3250_zjn7xcy3fv.jpg

Veľká časť nádvoria bola vydláždená. Hradná veža stála na východnej strane lokality, na jej najvyššom bode. Podľa hrúbky muriva i podľa množstva deštrukčného materiálu je zrejmé, že veža bola aspoň trojpodlažná a bola vybudovaná neskoršie ako hradný múr. V prízemí sa o hradný múr opierala, počnúc prvým poschodím spočívala na ňom a ďalej z neho vyrastala. Palác mal nepravidelný pretiahnutý pôdorys. Bol vystavaný na južnej strane lokality a vklinený medzi hlavný múr a hradnú vežu.

Na nádvorí bola objavená aj cisterna. Základy murív boli odkryté archeologickým výskumom v rokoch 1961 – 1962. Chronologické zatriedenie materiálu získaného archeologickým výskumom potvrdzuje mienku, že obišovský stredoveký hrádok, o ktorom sa nepodarilo nájsť nijaké písomné pramene, podľahol pravdepodobne hradoreckému úsiliu uhorských kráľov v 15. storočí. Oprava hradu začala v roku 2012 a pokračuje až do dnes.

Pod hradom sa nachádza prístrešok s ohniskom a krytou povalou s kapacitou približne 8 miest.

Obišovský hrad patrí do zoskupenia 6 hradov Šarišský, Kapušianský, hrad Šebeš, Zbojnícky hrad a Lipovec, ktoré sú združené pod názvom Prešovská hradná cesta.

O hrad sa stará OZ Rákociho cesta v spolupráci s obcou Obišovce.

Ako sa dostať na hrad

Najkratšia a najjednoduchšia trasa k hradu vedie od železničnej stanice v obci Ličartovce. Vzdialenosť od Ličartovskej stanice k hradu je okolo 2 km. Je potrebné isť priamo na hrebeň doliny Svinky. Na hrebeni sa nachádza zarastený a zreteľný kužeľovitý výbežok, na ktorom sa hrad nachádza. Táto trasa môže na hrad trvať okolo 20 minút.
Druhá nenáročná cesta na hrádok vedie z obce Obišovce. Trasa začína pri železničnej stanici v Obišovciach, kde je umiestnená informačná tabuľa. Informačná tabuľa ukazuje smer trasy a podáva informácie s vyobrazením polôh hradov okolo Prešova. Celkový čas po tejto trase trvá na hrádok približne 30 minút.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 4.5.2020

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop


Kontakt

Obišovský hrad
044 81  Obišovce
Kraj: Košický
Okres: Košice-okolie
Región: Abov
 48.871988, 21.227233

044 81  Obišovce

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia