SK SK
0 hodnotení
Adrenalín Šport Turistika
Veľký Rozsutec je jeden z najkrajších vrchov na Slovensku, čo značí, že je aj symbolom Malej Fatry. Dosahuje výšku 1 609,7 m n. m.. Z vrchu sa môžete dívať na neuveriteľný panoramatický výhľad na okolité krásy prírody. Cesta na vrchol je trochu náročnejšia, no stojí za to.

Veľký Rozsutec

Veľký Rozsutec je jeden z najkrajších vrchov na Slovensku, čo značí, že je aj symbolom Malej Fatry. Dosahuje výšku 1 609,7 m n. m.. Z vrchu sa môžete dívať na neuveriteľný panoramatický výhľad na okolité krásy prírody. Cesta na vrchol je trochu náročnejšia, no stojí za to.

Slovensko skrýva mnoho pokladov a jedným z nich je aj Veľký Rozsutec, nachádzajúci sa v Malej Fatre. Je to čarovné miesto, ktorého krásy si určite zamilujete. Legenda hovorí, že Veľký Rozsutec je známy pokladmi, ktoré tu ukryl Juraj Jánošík. Traduje sa, že tieto poklady však môže objaviť len ten, kto by sa svojou povahou podobal Jánošíkovi.

Veľký Rozsutec obkolesúvajú vrcholy ako sú napríklad - Maly Rozsutec, Stoh či Osnica. Vrchol tohto krásneho pohoria zdobí kovový kríž. Kedysi sme pod týmto vrchom v Medziholí mohli nájsť drevenú chatu. Tá však bohužiaľ v roku 1985 z technickej poruchy vyhorela.

Takýto výlet môžete stráviť kedykoľvek počas roka s výnimkou od 1. marca do 15. júna, kedy nastáva uzávera z dôvodu ochrany živočíchov v Národnej prírodnej rezervácií Rozsutec.

Je to pomerne náročná túra, preto nie je najvhodnejšia pre malé deti či dôchodcov. Samozrejme pre fyzicky zdatných dôchodcov či deti, ktoré už majú celodenné túry za sebou by to nemal byť problém. Neodporúčame si so sebou vziať vašich štvornohých miláčikov, nakoľko výstup obsahuje v určitých častiach aj držanie sa lana a lozenie po sklalách, čo by mohlo predstavovať značné nebezpečenstvo.

TRASY

Štefanová – Veľký Rozsutec

Chodník zo Štefanovej patrí medzi veľmi obľúbenú a menej náročnú turistiku. Záver trasy pod vrcholom je istený reťazami. Trasa - Štefanová – Medziholie – Veľký Rozsutec 

(čas výstupu do 3 hod., prevýšenie 973 m) – najprv zelená a potom červená značka

Okruh zo Štefanovej cez Medzirozsutce

Okružná trasa - Štefanová – Sedlo Vrchpodžiar – Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – Medziholie – Štefanová 

(čas okružnej trasy min. 6 hodín, prevýšenie 1005 m)

  • Táto túra patrí medzi ťažšie a náročné s veľkým prevýšením viac ako 1000 metrov.

Trasa cez Jánošíkove diery

Trasa - Terchová, Biely Potok – Dolné diery – Horné diery – Pod Tesnou Rizňou – Pod Tanečnicou – Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec 

(čas výstupu do 4 hod., prevýšenie 1129 m) – najprv modrá a potom červená značka

Lívia Kočanová

Zdroj: Turisticky.sk

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo
Možnosti parkovania: Platené parkovanie v okolí


Vhodné pre: Mládež, Dospelých
Sezóna: Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 24.11.2022
https://turisticky.sk/turistika/velky-rozsutec/

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - nedeľa:
Nonstop
Každoročná sezónna uzávera turistického chodníka z dôvodu ochrany prírody: od 1.marca do 15. júna - na trase Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)


Kontakt

Veľký Rozsutec
Párnica
Kraj: Žilinský
Okres: Dolný Kubín
Región: Orava
 49.2315234, 19.0986854

Párnica

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia