SK SK
0 hodnotení
História
Pamätník významnému, slovenskému archeológovi a vedcovi.

Pamätník Bohuslava Chropovského - Čataj

Pamätník významnému, slovenskému archeológovi a vedcovi.

Prof. PhDr. Bohuslav Chropovský pôsobil v Archeologickom ústave SAV (AÚ SAV) v Nitre od r. 1957, pričom v rokoch 1970-1990 stál v čele ústavu ako jeho riaditeľ. Bol hlavným predstaviteľom slovenskej archeológie a viac rokov – na základe mnohých súhier okolností, medzi ktorými bolo aj vysoko uznávané medzinárodné postavenie AÚ SAV – bol hlavným koordinátorom vedeckovýskumného programu pre archeologické bádanie v bývalom Československu.

Vysokému medzinárodnému uznaniu sa tešila aj individuálna bádateľská činnosť prof. Chropovského – archeológia slovanského obdobia. Jeho výskumy, najmä veľké odkrývky v Nitre, početné publikácie, ktoré vyvrcholili reprezentatívnym, vo viacerých jazykoch vydaným kompendiom o dávnoveku Slovanov, ho zaradili medzi známych európskych archeológov – slavistov. Jeho métou boli vždy veľké projekty, medzinárodné uznanie pre slovenskú vedu, vyššia finančná podpora pre archeologické bádanie. III. kongres UIAS v roku 1975, XII. kongres UISPP v roku 1991 a početné ďalšie podujatia svedčia o tom, že Archeologický ústav SAV si v období jeho direktória po roku 1970 udržal vysoké vedecké postavenie a zaznamenal vo viacerých smeroch aj citeľný vzostup.

Výsledky jeho vedeckej činnosti sú zverejnené vo vyše dvoch stovkách odborných štúdií a v dvoch desiatkach monografií. Popri tom a popri svojej funkcii riaditeľa ústavu v rokoch 1970-90 koncepčne a metodicky usmerňoval archeologické bádanie v celom bývalom Československu: pôsobil ako prezident UISPP pri UNESCO a rokoch 1988-1991 ako generálny sekretár UIAS. Významná je aj jeho dlhoročná pedagogická činnosť. Spomedzi množstva ocenení, ktorých sa mu za jeho plodný život dostalo, k najvýznamnejším patrí "Pribinov kríž I. stupňa", ktorý mu v roku 2004 udelil prezident Slovenskej republiky za celoživotný vedecko-výskumný prínos v oblasti archeológie.

Zdroj: Archeologický ústav SAV (16.6.2021)

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Dohovoríte sa: Slovensky, Česky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 19.4.2022

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Pamätník Bohuslava Chropovského - Čataj
Obec
900 83  Čataj
Kraj: Bratislavský
Okres: Senec
Región: Podunajsko, MAS 11 PLUS, Mikroregión 11 PLUS
 48.2720434, 17.4747258

Nadmorská výška: 138 m

Obec
900 83  Čataj

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia