SK SK
2 hodnotenia
Cudzokrajný strom Maklura pomarančová rastie na konci krížovej cesty v abrahámskom parku. Finalista súťaže strom roka 2020. Skončil na 4. mieste.

Maklura pomarančová - Abrahám

Cudzokrajný strom Maklura pomarančová rastie na konci krížovej cesty v abrahámskom parku. Finalista súťaže strom roka 2020. Skončil na 4. mieste.

Maklura je opadavý strom, prípadne ker pochádzajúci z južnejších oblastí severnej Ameriky. Meno má po americkom geológovi Wiliamovi Maclurovi. Do Európy sa tento strom dostal ako okrasná rastlina vysadzovaná v parkoch. Jedná sa o dvojdomú rastlinu patriacu do čeľadi morušovitých. Makrula rastie ako strom s nízkym kmeňom, prípadne ako ker s hustou korunou v našich podmienkach dorastajúcich do 5 metrov, ojedinele i viac. Na vetvičkách sú až 2,5 cm dlhé tŕne, vďaka ktorým sa často používal vo svojej domovine ako živý plot. Široko eliptické listy sú z vrchnej strany lesklé - voskovité, zospodu chlpaté, podobne ako mladé letorasty. Kvitne až po olistení zvyčajne koncom mája, prípadne v júni. Samčie rastliny tvoria latové súkvetia na dlhšej stopke. Kvety na samičích stromoch sú združené v hustých guľovitých hlavičkách. Po opelení sa na samičom strome vyvíjajú guľovité súplodia obsahujúce množstvo semien. Na samičích stromoch sa však plody dokážu vytvoriť aj bez opelenia (partenokarpicky), v tomto prípade však neobsahujú semená. Veľké guľové súplodia dozrievajú na jeseň. Po poranení z nich vyteká biela tekutina, ktorá môže u citlivejších ľudí pri styku s pokožkou vyvolať alergickú reakciu. Plody sú nejedlé!

Zdroj: Citrusar (7.8.2021)

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom


Vhodné pre: Rodiny s deťmi, Seniorov, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 13.10.2022
Zdroj: Abrahám

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Maklura pomarančová - Abrahám
Abrahámsky park
Abrahám
Kraj: Trnavský
Okres: Galanta
Región: Podunajsko, MAS 11 PLUS, Mikroregión 11 PLUS
 48.244032, 17.6355457

Abrahámsky park
Abrahám

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia