SK SK

ZOO Spišská Nová Ves

0 hodnotení
Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi sa rozkladá na ploche 8 ha v juhovýchodnej časti mesta. Je najmladšou zoologickou záhradou popri zoologických záhradách na Slovensku v Košiciach, Bratislave a Bojniciach, avšak to neuberá na jej kráse. Areálom ZOO preteká potôčik, čo krásne dotvára scenériu areálu záhrady. Množstvo drevín poskytuje príjemný chládok pre zvieratá i návštevníkov. Vážení návštevníci, vonkajšia časť ZOO je otvorená od 1. apríla do 31. októbra, pavilón Aquaterra je otvorený celoročne.

ZOO Spišská Nová Ves

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi sa rozkladá na ploche 8 ha v juhovýchodnej časti mesta. Je najmladšou zoologickou záhradou popri zoologických záhradách na Slovensku v Košiciach, Bratislave a Bojniciach, avšak to neuberá na jej kráse. Areálom ZOO preteká potôčik, čo krásne dotvára scenériu areálu záhrady. Množstvo drevín poskytuje príjemný chládok pre zvieratá i návštevníkov. Vážení návštevníci, vonkajšia časť ZOO je otvorená od 1. apríla do 31. októbra, pavilón Aquaterra je otvorený celoročne.

Jazero, výrazný prvok v kompozícii záhrady, vytvára podmienky na prirodzený vývoj spoločenstiev kačíc, ako aj ostatných voľne žijúcich druhov jedincov, ochraňuje a udržiavažiava ich biotop. 

1989 

Naša Zoologická záhrada bola založená v máji 1989. Jej prvým riaditeľom Karolom Dzurikom st.. Mestský park bol zrekonštruovaný a postupne v ňom pribúdali rôzne druhy zvierat. V októbri 1989 získala ZOO od Ministerstva kultúry SR oprávnenie na chov chránených druhov živočíchov. 

2000 

Od 1.1.2000 sa stala príspevkovou organizáciou mesta Spišská Nová Ves. Sme členmi UCSZ (Únie českých a slov. ZOO). Sme zaradení do 4 Európskych chovných programov. 

2006 

ZOO o rozlohe 6,5 ha sa rozšírilo o 1,5 ha. Na tejto rozšírenej časti sme postavili chovné zariadenie pre emu hnedé, lamy alpaky, kapybary močiarne, rysa ostrovida a mačky močiarne. 

2008 

Novinkou od roku 2008 bola výstavba nového chovného zariadenia pre tigra ussurijského a zrekonštruované chovné zariadenie pre dikobraza. 

2009 

Návštevníci boli v tomto roku iste prekvapení zrekonštruovaným parkoviskom a veľkou časťou chodníkov. Zmodernizoval sa aj výbeh pre opice a postavilo sa nové detské ihrisko. 

Rozmanitosť drevín, ktoré sa tu nachádzajú, umožnila vytvorenie arboréta. Bližšie určených je viac ako 30 druhov drevín. 

2010 

Postavilo sa nové chovné zariadenie pre gibony bieloruké a nová voliera pre výry skalné. 

2011 

Rozšírili sme výbeh nosáľom červeným a zriadili priestory pre cukráreň Pohoda. 

2012 

Postavili sme novú voliéru pre krkavce čierne a výbeh pre kengury červenokrké, vybudovali sme nový ZOO shop a pavilón Aquaterra. 

2013 

Rozšírili sme vonkajšie chovné zariadenie pre jaguára amerického a leoparda škvrnitého. Vybudovali sme výbeh s dreveným prístreškom pre rácky hortobágyské. 

2014 

Vzniklo nové chovné zariadenie pre plameniakov ružových. 

2015 

Postavili sme nové chovné zariadenie pre medvede hnedé, ktoré je rozlohou 5x väčšie ako pôvodné. Pre kopytníky sme postavili novú maštaľ so štyrmi boxami. V ZOO sme osadili smerové tabuľe a mapy pre lepšiu orientáciu. V dňoch 20. - 22. 5. sa po prvýkrát v našej ZOO konala Valná hromada UCSZOO. 4.6. sme v našej ZOO privítali 140 účastníkov konferencie EARAZA. 

2016 

Vybudovali sme most cez jazero, čím sme spojili areál ZOO s pavilónom Aquaterra. Most prechádza cez ostrov, ktorý sa tým rozdelil na dve časti: jedna slúži vodnému vtáctvu na hniezdenie, v druhej našli domov lemury kata. Vytvorili sme nové chovné zariadenie pre mary stepné. Pri pavilóne Aquaterra sme surikatám vytvorili výbeh, ktorý je podzemnou chodbou spojený s ubikáciou. Potešili sa tomu nie len surikaty, ale aj návštevníci, ktorí ich môžu teraz pozorovať na terase pri cukrárni. Otvorili sme novú toaletu pre hendikepovaných návštevníkov, kde sa nachádza aj prebaľovací pult pre najmenších návštevníkov. 

2017 

Pri pavilóne Aquaterra vzniklo vonkajšie chovné zariadenie pre drápkaté opice. Lamy krotké získali nový veľký výbeh. V tomto roku si návštevníci mohli všimnúť aj zrekonštruovaný vstup do ZOO a nové externé fitness stroje pre všetky vekové kategórie. 

2018 

Pre lepší zážitok z kultúrno - osvetových podujatí v ZOO sme postavili pódium, ktorého súčasťou je šatňa pre účinkujúcich. 

2019 

V tomto roku sme prestrešili pódium a pre divákov vybudovali hľadisko, čím sme vytvorili amfiteáter. Z dôvodu zvyšujúcej sa návštevnosti sme vybudovali tretie parkovisko. Postavili sme nové chovné zariadenie pre emu hnedé, voliéru pre ary, zrekonštrovali výbeh opíc.    

V súčastnosti je počet zvierat okolo 500 a 130 druhov. Medzi najatraktívnejšie patria zvieratá zapísané v tzv. Červenej knihe ohrozených zvierat - orangutan bornejský, či tiger ussurijský. Ďalšími zaujímavými cudzokrajnými zvieratami sú ťava dvojhrbá, mandril pestrý, lama alpaka, lama krotká, nosáľ červený, puma americká, gibon bieloruký, lemur kata, kotúľ vevericový a iné. Z domácej fauny chováme medveďa hnedého, rysa ostrovida, labuť veľkú a iné. V minulosti a nám podarilo odchovať mláďatá medveďa hnedého, lamy alpaky, kengury červenokrkej, tigra ussurijského, ťavy dvojhrbej, dikobraza bielochvostého a iné. Na svoje si tu prídu aj najmenší návštevníci, pretože naša Zoo je spestrená dvomi detskými ihriskami. Počas letnej sezóny si môžu zaskákať na nafukovacej žirafe alebo sa tešiť z iných atrakcíi, napr. jazde na koni, lodičkám, zábavným automatom. V areáli ZOO sú aj stánky s občerstvením, so zmrzlinou a stánok so suvenírmi, cukráreň Pohoda, Zooshop. Novinkou roku 2020 je lanový park MONKEYLAND. 

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 22.8.2022

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Telefón: 0908 500 318
Webová stránka: zoosnv.sk
ZOO Spišská Nová Ves
ZOO
Sadová 6
05201  Spišská Nová Ves
Kraj: Košický
Okres: Spišská Nová Ves
Región: Spiš
 48.9345211, 20.5733532

Nadmorská výška: 450 m

ZOO
Sadová 6
05201  Spišská Nová Ves

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia