SK SK

Náučný chodník História Smokovcov

0 hodnotení
Trasa: Vysoké Tatry, Starý Smokovec: autobusová stanica – prameň Smokovecká kyselka – Grandhotel Starý Smokovec – kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie – Nový Smokovec, hotel Palace – stanica TEŽ – autobusová stanica. Dĺžka: 2.1km.

Náučný chodník História Smokovcov

Trasa: Vysoké Tatry, Starý Smokovec: autobusová stanica – prameň Smokovecká kyselka – Grandhotel Starý Smokovec – kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie – Nový Smokovec, hotel Palace – stanica TEŽ – autobusová stanica. Dĺžka: 2.1km.

Čo sa oplatí vidieť na trase náučného chodníka a v okolí 

Starý Smokovec. Jedna z troch častí a administratívne centrum mesta Vysoké Tatry, ležiaca na kontakte strednej časti Popradskej kotliny a Tatranského podhoria na sever od Popradu na Ceste slobody v nadmorskej výške okolo 1 000 m. Tvorí ju osem osád: Horný Smokovec, Dolný S., Nový S., Starý S., Tatranská Polianka, Tatranské Zruby, Nová Polianka a Vyšné Hágy. Osada Starý Smokovec je najstaršou tatranskou turisticko-rekreačnou osadou. Základ jej názvu možno odvodzovať z pohanského kultu slovanského Zmoka, patróna hutníkov, ktorí tu od laténskej doby tavili železnú rudu. V roku 1465 sa chotár stal majetkom rodiny Zápoľských, ktorí ho v 17. storočí predali Csákyovcom. Podnet k založeniu osady dal kežmarský rodák evanjelický kazateľ a prírodovedec Tomáš Tobias Mauksch a tak v roku 1797 dal Štefan Csáky pri známom prameni kyselky pod Slavkovským štítom vybudovať tri drevené ubytovne pre letných návštevníkov a kaplnku. V rokoch 1833 – 1867 bol nájomcom Smokovca spišskosobotský hostinský Ján Juraj Rainer a jeho manželka Alžbeta, ktorí tu postavili hostinec a zriadili turistické ubytovne. Hlavnou funkciou osady v tomto období bola vodoliečba na báze kyselky – prírodnej, hydrouhličitanovej, vápenatohorečnatej, uhličitej, studenej hypotonickej vody. Rozvoj sa urýchlil po vybudovaní Košicko-bohumínskej železnice (1871) a najmä po napojení osady elektrickou železnicou na ňu z Popradu v roku 1907. Tú v roku 1911 predĺžili do Tatranskej Lomnice a v roku 1912 na Štrbské Pleso. V roku 1908 dali do prevádzky tiež pozemnú lanovku na Hrebienok (dĺžka 2 019 m, výškový rozdiel 254 m). Najstaršie zachované stavby sú neďaleko prameňov smokoveckej kyselky (Švajčiarsky dom, vila Flóra). Medzi najkrajšie stavby v oblasti celých Vysokých Tatier patrí neogotický kostol v Starom Smokovci, postavený v roku 1888 podľa projektu Gedeona Majunkeho zo Spišskej Soboty vo vysokohorskom alpskom štýle s charakteristickým hrázdeným murivom a bohato vyrezávanými a zdobenými štítmi, rokoch 1977 – 1979 obohatený farebnými vitrážami od akademického maliara Vincenta Hložníka, jeho manželky a dcéry. Architektonicky veľmi pozoruhodnou je tiež budova bývalého sanatória Dr. Szontágha od architekta Milana Michala Harminca (projekt 1916, stavba 1925) pri zastávke TEŽ Nový Smokovec, v ktorej sa stretáva monumentálne historizujúco stvárnená severná fasáda s modernou puristickou jednoduchosťou južného priečelia s terasami. 

Smokovecká kyselka. Jeden z viacerých prameňov v oblasti tektonického okraja Vysokých Tatier na území osady Starý Smokovec v jej severovýchodnom cípe asi 240 m nad autobusovou stanicou v závere dolinky pod kalváriou, oficiálne uznaný ako prírodný minerálny zdroj a pozorovaný a kontrolovaný. Ide o výver prírodnej hydrouhličitanovej, vápenatohorečnatej a uhličitej studenej hypotonickej minerálnej vody s farbou železitej vody, hodnotou pH 3,4 a teplotou 6 °C. Bol známy v širokom okolí a opisovaný v literatúre už oddávna a v 18. storočí sa stal hlavným lokalizačným faktorom pre koncentráciu poľovníckych a podobných objektov a neskôr klimaticko-vodoliečebných zariadení. V 19. storočí sa voda dvoch smokoveckých prameňov, pomenovaných Castor a Pollux, distribuovala po celom Uhorsku, údajne i na viedenský dvor. Po devastácii územia víchricou v roku 2004 bola lokalita revitalizovaná. Pramene sa oplotili a zabezpečili a vybudovala sa nová plnička (2017) tejto vody, vhodnej na pravidelnú (dennú) konzumáciu, ktorá sa distribuuje v sklených obaloch pod názvom Tatranská minerálka. Pod prameňmi nad plničkou vznikol parčík, v ktorom v altánku vyteká minerálka na pitné účely verejnosti. 

Jakubkova lúka v Novom Smokovci. Lokalita pomenovaná podľa horára Štefana Jakubeka západne od centra Starého Smokovca v osade Nový Smokovec na úpätí Slavkovského štítu. Dnes známa najmä ako lyžiarske stredisko s dvoma ľahkými zjazdovkami vo výške 1 028 – 1 135 m n. m. a dvoma vlekmi s dĺžkou 853 m a 70 m. Zo Starého Smokovca prístupná o. i. aj pohodlným náučným Malým kúpeľným chodníkom. 

Hrebienok. Rekreačná lokalita a východisko turistických chodníkov severne nad Starým Smokovcom. Viac v textoch k náučnému chodníku Hrebienok. 

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom


Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Leto
Aktualizované dňa: 2.9.2021

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Náučný chodník História Smokovcov
Starý Smokovec
Kraj: Prešovský
Okres: Poprad
Región: Spiš, Tatry
 49.1417877, 20.2202264

Starý Smokovec

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia