SK SK
0 hodnotení
Mesto Martin sa nachádza v severnej časti Turčianskej kotliny. Z celého mesta je výhľad na Malú Fatru. Martin vznikol pravdepodobne už začiatkom 12. storočia a najstarší dochovaný písomný záznam o „Villa Sancti Martini“ pochádza z roku 1284.

Mesto Martin

Mesto Martin sa nachádza v severnej časti Turčianskej kotliny. Z celého mesta je výhľad na Malú Fatru. Martin vznikol pravdepodobne už začiatkom 12. storočia a najstarší dochovaný písomný záznam o „Villa Sancti Martini“ pochádza z roku 1284.

Prelom v novodobých dejinách Martina nastal v revolučnom roku 1848 po vystúpení Štúrovcov, ktoré v Martine i v celom Turci získalo pozitívny ohlas. V priebehu troch storočí dejinný vývoj urobil z Martina jedinečné centrum slovenského historického i kultúrneho diania. Dnes je Martin metropolou regiónu Turiec a moderným mestom, ktorého centrum prešlo výraznou rekonštrukciu. Historické centrum mesta nie je veľké. Opakujúce sa požiare v minulosti totiž mesto viackrát poškodili, čo zapríčinilo, že v ňom nie je veľa starých budov. Väčšina pochádza z konca 19. a začiatku 20. storočia a sú vybudované v štýle Art Nouveau (secesia).

V strede hlavného námestia sa nachádza sklenený objekt Millenium, ktorý spolu so zrekonštruovanou pešou zónou získal najvýznamnejšie ocenenie v rámci Slovenska, „Stavba roka 2003“.

Naľavo od objektu Millenium stojí budova Národného domu. Postavila ju v rokoch 1888 až 1890 Spoločnosť vlastníkov podľa plánu Blažeja Bullu. Od II. svetovej vojny až do roku 2001, keď sa začala jej rekonštrukcia, je sídlom Slovenského komorného divadla. Od decembra 2008 je Národný dom opäť otvorený. K Slovenskému komornému divadlu patrí aj Štúdio, postavené v roku 1994, ktoré je jedným z najmodernejších a najlepšie vybavených divadiel na Slovensku.

Ďalšou zaujímavosťou je budova Tatra Banky, v ktorej dňa 30. októbra 1918 slovenská politická a kultúrna reprezentácia podpísala Deklaráciu slovenského národa o pripojení Slovenska k spoločnej republike s Čechmi. V parčíku pred ňou sa nachádza bronzové súsošie na počesť padlým v 1. svetovej vojne, od sochára Fraňa Štefunku.

Od budovy Millenium sa námestie rozdeľuje na dve strany. Na jednom konci ústi na Memorandovom námestí, kde sa na priestranstve pod lipami pred Evanjelickým kostolom dňa 6. až 7. júna 1861 konalo memorandové zhromaždenie slovenského národa. Tu bol podpísaný významný dokument – prvý ucelený program samostatnej slovenskej politiky – Memorandum národa slovenského. Hneď vedľa Memorandového námestia sa nachádza prvá budova Matice slovenskej, v ktorej sa v 19. storočí sústredili všetky tvorivé a kultúrne sily národa. V súčasnosti v ňom sídli Slovenské národné literárne múzeum, so stálymi expozíciami s názvom Najstaršia slovenská literatúra a Národná dvorana.

Druhú budovu Matice slovenskej postavili v rokoch 1925 až 1926 podľa návrhu Jána Palkoviča. Dnes je sídlom pracovísk Matice slovenskej - vydavateľstva, redakcie Národných novín, Slovenských pohľadov a sídlia tu aj pracoviská Slovenského národného literárneho múzea SNK. V parku pred budovou je bronzová socha “Matica“ od Jána Kulicha z roku 1964.

Na druhom konci námestia stojí Rímskokatolícky Kostol sv. Martina, ktorý je najstaršou pamiatkou mesta. Podľa patrocínia kostola dostalo meno aj mesto Martin. Kostol bol postavený v románskom slohu v druhej polovici 13. storočia a sú v ňom zachované fresky zo 14. storočia, hoci viackrát vyhorel (v roku 1433 po husitských nájazdoch a v rokoch 1780 až 1781). V 20. storočí bol dva razy rekonštruovaný - v roku 1919 a po vojne, v roku 1945. Nachádza sa v ňom hrobka rodiny Révaiovcov, krížová cesta so 14 reliéfmi a Pieta od sochára národného umelca Fraňa Štefunku, ako aj obraz Panny Márie ustavičnej pomoci od národného umelca Martina Benku.

Oproti Kostolu sv. Martina sa nachádza bývalý Župný dom, postavený v roku 1772, ktorý je od roku 1987 sídlom Turčianskej galérie so stálou expozíciou Slovenského moderného umenia 20. storočia. Galéria okrem pravidelných výstav a komorných koncertov cyklicky usporadúva aj jedinečné medzinárodné
podujatia – Bienále fantázie (pre deti) a Bienále knižného umenia (pre tvorcov a milovníkov krásnych kníh).

Vpravo od Turčianskej galérie stojí súsošie Jánošíka s družinou od Fraňa Štefunku z roku 1941.

Medzi najnavštevovanejšie miesta Martina patrí aj Národný cintorín, kde väčšina z velikánov národa, ktorý mesto budovali, stáli pri zrode kultúrnych inštitúcií a spolkov, peňažných ústavov a priemyselných podnikov skončila svoju životnú púť. Neskôr sem pochovávali telesné pozostatky veľkých Slovákov z celého Slovenska i zahraničia.

Jedným z najväčších múzeí v Martine i na Slovensku je Slovenské národné múzeum – Etnografické múzeum.
Keď budova pôvodného múzea (dnes Múzeum Andreja Kmeťa) už nestačila pre potreby a narastajúce zbierky Muzeálnej slovenskej spoločnosti, MSS sa rozhodla postaviť podľa projektu M. Harminca, postaviť novú budovu Slovenského národného múzea. Stavali ju v rokoch 1929 až 1932. Jej súčasťou je travertínové schodisko so sochou Andreja Kmeťa a botanická záhrada z roku 1934. V múzeu sa postupne zhromažďovali historické, etnografické a prírodovedecké zbierky. Od roku 1942 múzeum plnilo aj funkciu prvého špecializovaného archeologického pracoviska na Slovensku. Po druhej svetovej vojne v rámci delimitácie boli zbierky postupne prevážané do Bratislavy, do špecializovaných ústavov SNM (Slovenského národného múzea) . V Martine ostali najmä národopisné zbierky a múzeum sa začalo špecializovať ako etnografické múzeum. V súčasnosti ponúka 3 stále expozície, a to: Človek a pôda, Človek a materiál a Človek a odev.

V Múzeu Andreja Kmeťa sídli špecializované pracovisko zamerané na výskum prírody, ktoré spravuje vyše 160 tisíc zbierkových predmetov a ponúka stálu expozíciu o prírode Turca.

Slovenská národná knižnica v Martine (SNK) je najstaršou, najväčšou a najvýznamnejšou národnou a vedeckou knižnicou na Slovensku. V súčasnosti je modernou vedeckou, kultúrnou, informačnou a vzdelávacou inštitúciou, ktorá slúži všetkým občanom Slovenska a používateľom zo zahraničia.

Návštevníkov Martina láka aj Múzeum slovenskej dediny (14), najväčší skanzen na Slovensku, ktorý prezentuje ľudové staviteľstvo, bývanie a život tradičných slovenských dedinských spoločenstiev. V jeho areáli je na ploche 15,5 ha nateraz sústredených takmer 150 obytných, hospodárskych, technických, spoločenských a sakrálnych stavieb z regiónov Orava, Turiec, Kysuce a Liptov. Od r. 1991 sa v Múzeu slovenskej dediny (MSD) pravidelne konajú programové podujatia Národopisného roka s ukážkami tradičnej výroby, remesiel, zvykoslovia a folklóru. K službám, poskytovaným návštevníkom MSD, patrí aj ponuka širokého sortimentu ľudovoumeleckých výrobkov a možnosť občerstvenia v zrubovej krčme z Oravskej Polhory z r. 1818.

Kultúrne podujatia v meste Martin
Medzi najväčšie a najvýznamnejšie podujatia patria Dni mesta Martin a Martinské kultúrne leto. Dni mesta Martin sa konajú v priestoroch pešej zóny (na Divadelnom námestí) vždy v júni. Ide o multižánrové trojdňové podujatie, ktorého súčasťou je aj Martinský deň tanca a Martinský bicyklový deň. V programe nechýbajú vystúpenia domácich martinských kapiel, ale i celoslovensky známych interprétov. V pestrej ponuke nájdete okrem hudobných vystúpení aj divadlo, tanec, výtvarné umenie či šport. Medzi ďalšie atrakcie patria stánky s remeselným tovarom, skákacie hrady a trampolíny či vystúpenia sokoliarskych a šermiarskych skupín.

Martinské kultúrne leto prebieha v mesiacoch júl, august a rovnako zahŕňa množstvo koncertov populárnej, vážnej i alternatívnej hudby ako aj divadelné a tanečné predstavenia pod holým nebom. Záver leta patrí už tradične podujatiu Cyklomaratón po ceste SNP.


Medzi ďalšie tradičné mestské podujatia patria:

Fašiangy (február/marec), Veľkonočné trhy (marec/apríl), Mesto deťom (jún), Dni sv. Martina – Martinské hody (november), Mikuláš v meste (december) a Silvester (december)

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 17.12.2018
Zdroj: Martin

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - utorok:
08:00 - 15:00
streda:
08:00 - 17:00
štvrtok:
08:00 - 15:00
štvrtok:
08:00 - 15:00
piatok:
08:00 - 13:00
Zobraziť viac

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - utorok:
08:00 - 15:00
streda:
08:00 - 17:00
štvrtok:
08:00 - 15:00
štvrtok:
08:00 - 15:00
piatok:
08:00 - 13:00


Kontakt

Telefón: +421 43 413 1421
Webová stránka: martin.sk
Mesto Martin
Mestský úrad
Námestie Svetozára Hurbana Vajanského 1
036 01  Martin
Kraj: Žilinský
Okres: Martin
Región: Turiec
 49.068274, 18.925642

Lokalita Martin

Mestský úrad
Námestie Svetozára Hurbana Vajanského 1
036 01  Martin

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia