SK SK
2 hodnotenia
Polomka je obec územím i počtom obyvateľov najväčšia na Horehroní. Nachádza sa v centrálnej časti Slovenska, v okrese Brezno. Je obklopená čarokrásnou, ale aj drsnou prírodou. Má bohatú históriu a etnografické dedičstvo, pestrú súčasnosť a zaujímavé príležitosti na ďalší rozvoj.

Obec Polomka

Polomka je obec územím i počtom obyvateľov najväčšia na Horehroní. Nachádza sa v centrálnej časti Slovenska, v okrese Brezno. Je obklopená čarokrásnou, ale aj drsnou prírodou. Má bohatú históriu a etnografické dedičstvo, pestrú súčasnosť a zaujímavé príležitosti na ďalší rozvoj.

Dnes je Polomka moderná obec s kompletnou sieťou obchodov a služieb, občianskou vybavenosťou a infraštruktúrou na vysokej úrovni. V zime zabezpečuje športové vyžitie lyžiarske stredisko Polomka Bučník, ktoré sa nachádza na severných svahoch Slovenského rudohoria. Výhodou je bezplatné parkovisko, ktoré je k dispozícii priamo pri nástupe na vleky. Tri zjazdové trate (jedna ľahká a dve stredne ťažkej náročnosti) sú technicky zasnežované a pravidelne upravované. Stredisko je vhodné pre rodiny s deťmi, začiatočníkov, ale aj pokročilých lyžiarov. Stredisko ponúka možnosť občerstvenia a ubytovania v penzióne Bučník. V areáli strediska sa konajú aj športové a kultúrne podujatia ako fašiangová zabíjačka, adrenalínové krnačkové preteky či folklórny festival Horehron, Horehron, ty krásny Horehron. Obec má vybudované dve multifunkčné športové ihriská s umelou trávou, telocvičňu a športový štadión, kde sa konajú rôzne kultúrno-spoločenské a športové podujatia, ako dni obce, Polomský western a ródeo, nočná hasičská súťaž a futbalové zápasy. Polomka je miestom, kde sa dodnes zachováva a pestuje kultúrne dedičstvo. Nájdeme tu ukážky tradičnej architektúry a kroje, dodržiavajú sa tu zvyky a obyčaje aj tradičné remeslá. Folklór a miestne tradície mapuje, zachováva a interpretuje folklórna skupina Brezinky, ktorá zastrešuje všetky generácie. Obec je výnimočná charakteristickým nárečím, ktoré nie je podobné nárečiam ani v susedných obciach, ani nárečiu v žiadnom inom regióne na Slovensku. Aj v súčasnosti môžete v Polomke stretnúť staršie ženy oblečené v ľudovom kroji. Počas sviatkov, najmä cirkevných, si kroj obliekajú aj muži, deti a mládež. Zachovala sa tu aj tradičná kuchyňa: „hriatô s mädom“, „krompak“ v kapuste či „štikaná chamula“. Miestne gazdinky sú známe najmä sladkým múčnikom – ťahanou polomskou štrúdľou. Obec v posledných rokoch prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Obnovili sa budovy škôl, kultúrny dom, obecný úrad, budovy všeobecných lekárov i špecialistov, lekáreň, park s novou fontánou, miestne komunikácie a vybudovali sa nové parkoviská. Všetko úsilie smeruje k zvyšovaniu komfortu života obyvateľov a návštevníkov obce.

1989_cgn6u8tbfa.jpg

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 24.1.2019
Zdroj: GoSlovakia

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Obec Polomka
Obecný úrad
Osloboditeľov 12
976 66  Polomka
Kraj: Banskobystrický
Okres: Brezno
Región: Horehronie
 48.852222, 19.852652

Lokalita Polomka

Obecný úrad
Osloboditeľov 12
976 66  Polomka

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia