SK SK
1 hodnotenie
Obec Hronec leží v údolí riečky Čierny Hron na severnom okraji Veporských vrchov, približne päť kilometrov západne od Brezna a štyri kilometre východne od Podbrezovej. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1357, kedy sa spomína ako osada v chránenom kráľovskom území, v poľovníckom revíri Zvolenský les.

Obec Hronec

Obec Hronec leží v údolí riečky Čierny Hron na severnom okraji Veporských vrchov, približne päť kilometrov západne od Brezna a štyri kilometre východne od Podbrezovej. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1357, kedy sa spomína ako osada v chránenom kráľovskom území, v poľovníckom revíri Zvolenský les.

Ťažila sa tu železná ruda. V 16. a 17. storočí zásobovala železiareň v Hronci železným náradím a inými výrobkami erárne bane a huty v Banskej Bystrici, Kremnici a v Banskej Štiavnici, v ktorých sa vyrábali vzácne mincové kovy. V Hronci sa nachádza zlievareň, ktorej tradícia siaha až do konca 18. storočia. V roku 1810 tu bol vyrobený prvý liatinový most v strednej Európe. V neďalekom horskom údolí v lokalite Tri vody, môžete nájsť zvyšky vysokej pece, ktorá bola postavená v roku 1795.V klasicistickom rímskokatolíckom Kostole sv. Klementa, postavenom v roku 1826, sú nádherné farebné vitrážové okná s biblickými výjavmi, vyrobené v budapeštianskej dielni J. Pálku. Nad miestnym námestím vyniká poschodová budova zvonice z roku 1835 so súborom štyroch historických zvonov a s muzeálnou expozíciou liatinových náhrobných krížov v prízemí. V obci a jej okolí sa nachádza ojedinelý súbor deviatich kaplniek, postavených v rôznych historických obdobiach. Hospodárska prosperita súvisiaca s rozvinutou priemyselnou výrobou priniesla do Hronca oproti okolitým obciam v regióne aj vyššiu úroveň spoločenského a kultúrneho života. Nemenej zaujímavá je aj ľudová architektúra, na ktorú vplývali aj roky prítomnosti cudzincov. Nájdete tu pôvodné domčeky tirolských baníkov. Sú drevené i kamenné so sedlovými, pôvodne šindľovými strechami, neskôr krytými väčšinou plechom. Domčeky sú trojpriestorové s vchodom rovno z ulice do priechodnej kuchyne a po stranách majú dve izby. Nachádzajú sa tu aj pôvodné zrubové obydlia robotníkov a baníkov slovenského pôvodu. Ďalšími kultúrnymi a historickými pamiatkami sú barokový kaštieľ z polovice 18. storočia, kríž liatinovej kalvárie z roku 1845 a rôzne sakrálne pamiatky, medzi ktoré patrí aj deväť kaplniek krížovej cesty v lokalite Bašta pod kalváriou. Z obdobia bojov druhej svetovej vojny sa tu nachádzajú pamätníky a pomník venovaný pamiatke Slovenského národného povstania z roku 1955. Turisticky obľúbená je aj zaujímavá technická rarita, úzkokoľajná železnička a vodná nádrž Hrončok. Obec Hronec je obklopená krásnou prírodou. V zime je miestnymi aj turistami aktívne využívané lyžiarske stredisko. Ak máte chuť ocitnúť sa v objatí nedotknutej prírody s nádychom tajomnosti, môžete využiť krásu, ktorú ponúka Hrončokový grúň, štátna prírodná rezervácia s charakterom pralesa, alebo sa vyberte po neďalekom náučnom chodníku. Pre tých, ktorí cestujú radšej na bicykli, je tu hneď niekoľko východiskových bodov pre cyklotrasy Hronec – Hájny grúň – Hronec, Hrončok – Danková a Hronec – Tri vody. V obci sa pravidelné konajú rôzne podujatia a cestovný ruch je spojený aj s neďalekým biatlonovým areálom v Osrblí. Pravidelne sa tu organizuje fašiangový karneval, súťaž o najchutnejší „jánsky“ guláš a mikulášska nádielka pre veľkých i malých. Miestnou špecialitou sú v vyprážané žabie stehienka, žabie stehienka na smotane a fučka – „spolkiňa“. Dáte si?
Narodil sa tu obľúbený herec Ladislav Chudík a prvý olympionik slovenskej národnosti z roku 1896, atlét Alojz Sokol.Hronec má rôzne tradície, no tou najkrajšou je azda tradícia tolerancie a priateľstva. Vďaka rokom, kedy sa tu vystriedali rôzne národnosti, ktoré so sebou prinášali svoje vlastné tradície, si tu domáci občania vytvorili úžasnú atmosféru multikultúrnosti na veľmi malom priestore. Preto celkom iste radi privítajú všetkých nových návštevníkov aj náhodných okoloidúcich.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 1.2.2019
Zdroj: GoSlovakia

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Telefón: +421 48 671 0401
Webová stránka: hronecobec.sk
Obec Hronec
Obecný úrad
Zlievárenská 516
976 45  Hronec
Kraj: Banskobystrický
Okres: Brezno
Región: Horehronie
 48.794677, 19.582041

Lokalita Hronec

Obecný úrad
Zlievárenská 516
976 45  Hronec

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia