SK SK
1 hodnotenie
Prvá písomná zmienka o Sabinove ako o v tom čase už značne rozvinutejkráľovskej obci je z roku 1248. Jej obyvatelia sa zaoberali prevažneroľníctvom, až neskôr sa začala rozvíjať remeselná výroba. Významnýmmedzníkom v jeho ďalšom vývoji bol 28. január 1299, kedy mu uhorskýkráľ Ondrej III. udelil spolu s Prešovom a Veľkým Šarišom spišské práva- právo voliť richtára a farára, právo súdu, lovu a rybolovu,oslobodenie od daní, mýta, cla a vojenskej služby.

Mesto Sabinov

Prvá písomná zmienka o Sabinove ako o v tom čase už značne rozvinutejkráľovskej obci je z roku 1248. Jej obyvatelia sa zaoberali prevažneroľníctvom, až neskôr sa začala rozvíjať remeselná výroba. Významnýmmedzníkom v jeho ďalšom vývoji bol 28. január 1299, kedy mu uhorskýkráľ Ondrej III. udelil spolu s Prešovom a Veľkým Šarišom spišské práva- právo voliť richtára a farára, právo súdu, lovu a rybolovu,oslobodenie od daní, mýta, cla a vojenskej služby.

Od toho dňa sa mení právne postavenie Sabinova, ktorý sa stáva mestom. V roku 1405 bol Sabinov povýšený na slobodné kráľovské mesto, čo mu prinieslo rad ďalších privilégií.

Rozvíjajú sa remeslá a dochádza k značnému rozkvetuobchodu. Koncom 15. storočia sa stal Sabinov členom Pentopolitany - združenia piatich východoslovenských miest, ku ktorému patrili ešte Košice, Prešov, Bardejov a Levoča. Obdobie 16.-18. storočia bolo v znamení rozkvetu, neskôr hospodárskeho úpadku mesta. V 19. storočí bol Sabinov malým provinčným mestom so slabo rozvinutou priemyselnou výrobou. Aj v rokoch I. ČSR hospodársky vývoj naďalej zaostával. Z väčších podnikov tu pracovala píla, garbiareň a konzerváreň. Obyvateľstvo sa zaoberalo zväčša poľnohospodárstvom, ktoré bolo na nízkej úrovni. Stavebný rozvoj Sabinova s typickým stredovekým šošovkovitým námestím sa začal prestavbou pôvodne roľníckej osady. Najstaršie zachované stavby pochádzajú z konca 14. storočia.

Najvýznamnejšou a súčasne najstaršou architektonickou pamiatkou je gotický kostol zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi. Pôvodný kostol v roku 1461 úplne vyhorel, požiar roztavilaj zvony. V rokoch 1484-1518 bol kostol neskorogotický prestavaný.Vnútorná výzdoba kostola je gotická, renesančná a baroková. Najcennejší je hlavný oltár, ktorého originál sa nachádza v národnom múzeu v Budapešti a pochádza z dielne majstra Pavla z Levoče. Kostol bol niekoľkokrát poškodený požiarom. Posledné väčšie úpravy boli urobené v rokoch 1938 -1939, v 70. rokoch bol rekonštruovaný hlavný oltár. V roku 1992 bola vykonaná celková vonkajšia rekonštrukcia. Zvonica pri kostole patriaca do tzv. východoslovenskej renesancie bola dokončená v roku 1657, zvon pochádza z roku 1470. Ďalšou stavebnou dominantou historického jadra mesta je bývalé lýceum postavené v renesančnom slohu v roku 1530, v 18. storočí prestavané. Stavebnú panorámu Sabinova dopĺňajú aj grécko-katolícky, dva evanjelické kostoly a pravoslávny chrám postavené na okrajoch historického jadra.

Sabinov mal čisto slovenské obyvateľstvo do polovice 13. storočia, kedy sa tu usadili nemeckí prisťahovalci. O početnosti nových usadlíkov svedčia údaje zo 14. - 16. storočia, kedy mali obe národnosti vlastné protestantské kostoly a kazateľov.

V období reformácie bol Sabinov známy svojím školstvom, viacerí vynikajúci učitelia tu uplatňovali najmodernejšie spôsoby výuky. Od októbra 1740 existovalo v Sabinove piaristické gymnázium, ktoré v roku 1784 presídlilo do vlastnej budovy, dnešného múzea. V rokoch 1867 - 1877 žil v meste u svojho brata významný štúrovec Bohuš Nosák-Nezabudov, pôsobil tu tiež pokrokový učiteľ Samuel Fábry a slovenský básnik Ján Cuker. V období po I. svetovej voje tužili a tvorili výtvarní umelci Bandy Cirbus a Ernest Stenhura aj spisovateľka Jolana Cirbusová a Anton Prídavok. Neskôr sa v meste zakladajú rôzne kultúrne krúžky a organizácie. V rokoch 1922 - 1924 úspešne pracoval divadelný krúžok Palárik pod vedením Janka Borodáča,ktorý pôsobil v Sabinove ako učiteľ.
Život mesta, podobne ako celej Európy, bol v prvej polovici nášho storočia poznačený svetovou hospodárskou krízou, ktorá vyústila do II. svetovej vojny. Jej útrapy tvrdo dopadli aj na Sabinovčanov. Väčšina židovských obyvateľov,ktorých bolo v tom čase v Sabinove veľa, bola odvlečená do smutne známych koncentračných táborov, z ktorých sa len málokto vrátil. V januári roku 1945 bolo mesto oslobodené rýchlym postupom vojsk Červenej armády smerom od Dukly cez Prešov a Bardejov na západ.

Sabinov sa začal zviechať z útrap vojny. Obyvatelia sa zapájali do znovu oživenia existujúcich podnikov. Správa mesta zabezpečovala nevyhnutné úlohy súvisiace so zásobovaním obyvateľstva, riešením bytovej otázky a obnove spojenia. V tom čase sídlil v meste aj Okresný národný výbor. Postupe boli vybudované nové priemyselné závody. Sabinov sa stal strediskom spracovania ovocia a zeleniny, dreva, kovov, mlieka,bola tu strojno-traktorová stanica a stavebný priemysel. Rozvinulo sa školstvo, zdravotníctvo, kultúrny a športový život. Z malého 3-tisícového mestečka vybudovaním nových sídlisk a pripojením časti Orkucany vyrástlo 12-tisícové moderné mesto, druhé najväčšie v okrese Prešov. Najväčší rozvoj bol zaznamenaný v 70. - 80. rokoch, keď vrcholili všetky formy bytovej výstavby. V modernizovaných a rozširovaných výrobných závodoch nachádzali svoje uplatnenie občania mesta i blízkeho okolia. Život mesta nestagnuje ani po novembri 1989.Napriek zložitým podmienkam sa dokončujú rozostavané byty. Úspešne skončila malá privatizácia, vznikajú nové, progresívne súkromné podniky a spoločnosti.

Súčasný Sabinov je perspektívnym mesto s vyše 12-tisíc obyvateľmi, ktorí tu nachádzajú všetky potrebné vybavenia a služby. Pýchou mesta sú tri základné školy Gymnázium, Stredné odborné učilište poľnohospodárske, SPoŠ a od roku 1994 aj Obchodná akadémia. O zdravie občanov sa stará samostatná Poliklinika a niekoľko súkromných zdravotných ambulancii. Bohatý kultúrny život mesta rozvíja Kultúrne a spoločenské stredisko. Jeho folklórny súbor Sabinovčan, účastník viacerých zahraničných festivalov, detský súbor Sabiník a dychová hudba Sabinka reprezentujú Sabinov ďaleko za hranicami mesta. Estetické cítenie a umeleckú výchovu mládeže rozvíja Základná umelecká škola s niekoľkými odbormi. V meste pôsobí aj Špeciálna základná škola. Pre všestranný rozvoj športu bola dobudovaná umelá ľadová plocha a letné kúpalisko s predhrievanou vodou. K nevšedným zážitkom návštevníkov Sabinova patrí prechádzka jeho historickým jadrom - námestím i bočnými romatickými uličkami, kde sa nachádzajú bašty a múry niekdajšieho opevnenia mesta zvýrazňujúce jeho stredovekú slávu. Veľmi pekné sú vychádzky do lesoparku Švabľovka, pre turistov sú vyznačené trasy v okolitých pohoriach Čergov a Bachureň s prekrásnymi prírodnými scenériami a zrúcaninami Hanigovského hradu. Najvýznamnejšie rekreačné stredisko Drienica - Lysá leží v tesnej blízkosti mesta a slúži aj pre vyznávačov zimnej turistiky a lyžovania.


Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 16.7.2019
Zdroj: Sabinov

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - utorok:
07:30 - 11:30
12:30 - 15:30
streda:
07:30 - 11:30
12:30 - 16:30
štvrtok:
07:00 - 11:30
12:30 - 15:30
piatok:
07:30 - 11:30
12:30 - 15:00
Zobraziť viac

Otváracie hodiny

Počasie

pondelok - utorok:
07:30 - 11:30
12:30 - 15:30
streda:
07:30 - 11:30
12:30 - 16:30
štvrtok:
07:00 - 11:30
12:30 - 15:30
piatok:
07:30 - 11:30
12:30 - 15:00


Kontakt

Telefón: +421 51 488 0422
E-mail: msu@sabinov.sk
Webová stránka: sabinov.sk
Mesto Sabinov
Mestský úrad Sabinov
Námestie slobody 1909/41A
083 01  Sabinov
Kraj: Prešovský
Okres: Sabinov
Región: Šariš
 49.10276, 21.098439

Lokalita Sabinov

Mestský úrad Sabinov
Námestie slobody 1909/41A
083 01  Sabinov

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia