SK SK
0 hodnotení
V obci sa pravdepodobne usadili predhistorické národy, ale doposiaľ to archeologické nálezy nepotvrdili. Na prahu stredovekých uhorských dejín Bory patrili k Hontianskej župe. V jeho chotári mali vlastníctvo stoličný hrad Hont, kráľ, ako aj borské zemianstvo.

Obec Bory

V obci sa pravdepodobne usadili predhistorické národy, ale doposiaľ to archeologické nálezy nepotvrdili. Na prahu stredovekých uhorských dejín Bory patrili k Hontianskej župe. V jeho chotári mali vlastníctvo stoličný hrad Hont, kráľ, ako aj borské zemianstvo.

V prvých listinách sa rovnako často vyskytuje meno obce ako Bory či Bury. Podľa porovnania historických miestnych pomenovaní okolo roku 1773 sa meno obce písalo ako Bory a Boór, roku 1808 ako Bory - Bori. V roku 1837 a od roku 1873 sa uvádza ako Bori. V monografii Károlya Kissa a v listinách kalvínskeho cirkevného spoločenstva sa objavilo meno obce aj v podobe Nemesbori.
Na pravom a ľavom brehu potoka Búr sa v chotári nachádzajú treťohorné usadeniny a andezitické tufity, ktoré sú pokryté sprašovými hlinami vhodnými na obrábanie. Cez stáročia tu bol známy aj kameňolom, v baniach obce ťažili mäkký, pieskovcový modrý a biely kameň. Z týchto sa stavala väčšina rodinných domov a väčšie hospodárske budovy: sýpky, maštale. V dedine bola aj baňa na piesok a hlinisko.
Kedysi v obci bolo významné aj pestovanie ovocia. Poukazujú na to chotárne názvy (Pri brekyniach, Liskovcová strana, hrušková dolina, Sliváň) a niekoľko viníc.
Autori zemepisného opisu župy doporučujú v okolí odľahlých Borov pozrieť 80 metrov vysokú usadeninu z vápenca vytvorenú prameňmi minerálnej vody.
Na močaristých miestach Búrskej doliny rástla aj trstina, čerstvú ju pokosili a kŕmili ňou zvieratá. Potok kedysi poháňal aj mlyn a neďaleko intravilánu pred niekoľkými desaťročiami fungoval borský mlyn. Dedina mala aj vynikajúci veterný mlyn, ktorý prevádzkovala mimo usadlosti.

Malozemianska vrstva vznikla počas 13. storočia. Meno rodu Bory sa v stredovekých písomných prameňoch objavuje až v roku 1269, keď sa spomínajú ich statky. Svoje priezvisko pravdepodobne prevzali od tunajšej usadlosti. Popri nich od 14. do 16. storočia menšie majetky vlastnili aj Borföovci, Borszegiovci, Tajnayovci a Szúdyovci. Nevieme s istotou či dedina v stredoveku mala aj kostol, lebo ho písomné pramene zo 14. storočia nespomínajú medzi ostatným hontianskym cirkevným majetkom.
Po roku 1526 bolo obyvateľstvo vystavené rabovaniu a pustošeniu Turkami. V chotári sa doteraz zachovali pivnice, v ktorých sa obyvateľstvo pred turkami ukrývalo.
Na začiatku novoveku obec nanovo vznikla z bývalých usadlostí Árnyék, mogyorós a Bekebori. V 16. storočí sa na území rozvinuli nové náboženské myšlienky reformácie. Konfesionálne zloženie borských sa zmenilo. Väčšina, najmä Maďari, prijali kalvínske (reformované) vierovyznanie. Svoje zastúpenie mali aj evanielici.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 22.4.2020
Zdroj: Obec Bory

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené

Kontakt

Telefón: +421 36 639 9106
E-mail: bory@bory.sk
Webová stránka: bory.sk
Obec Bory
Obecný Úrad
Bory 84
935 87  Bory
Kraj: Nitriansky
Okres: Levice
Región: Dolné Pohronie a Poiplie, Tekov
 48.178723, 18.749795

Obecný Úrad
Bory 84
935 87  Bory

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia