SK SK

Volanie predkov Bratislava - Jorge, Kristína Dubajová, Eniesa

0 hodnotení
Kultúra
Načo sú nám v modernej spoločnosti tradície a obrady?

Volanie predkov Bratislava - Jorge, Kristína Dubajová, Eniesa

Načo sú nám v modernej spoločnosti tradície a obrady?

Prečo sme sa rozhodli priniesť túto diskusiu širokej verejnosti?

V posledných rokoch akoby sa na Slovensku „roztrhlo vrece“ s rôznymi obradmi, rituálmi a ceremóniami. Niektorí ľudia nadšene búchajú do bubnov, vydymujú seba i priestory domovov a seminárnych centier bylinami a živicami, stavajú oltáre a medicínske kruhy doma i v prírode, stretávajú sa okolo posvätných ohňov počas sviatkov Kola roka, pri prechodových rituáloch, spievajú, tancujú, vyslovujú modlitby a želania pre seba, svojich blízkych ale aj pre Zem, prírodu a pre celý svet. Inšpirujú sa Slovanmi, Keltami, indiánmi a ďalšími pôvodnými kultúrami a vzdávajú vďaku predkom.

Iní nad tým nechápavo krútia hlavou, pozerajú sa na nich ako na bláznov a majú pocit, že ľuďom už načisto… veď viete čo. Pýtajú sa sami seba, alebo aj seba navzájom – Načo je toto dobré?! Vyššie spomínané prejavy považujú v lepšom prípade za podivné, neužitočné alebo hlúpe, niektorí dokonca za „choré“ a spoločensky škodlivé. Pojem „šamanizmus“, ktorý je s obradmi a rituálmi prirodzene spojený, je v našej spoločnosti z rôznych dôvodov skrz naskrz zanesený, vyprázdnený a pokrútený. O devalváciu pojmu „Slovania“ sa zase postarali rôzne extrémistické skupiny vzývajúce texty vymyslených „Véd“, následkom čoho sa pre mnohých ľudí stal z našich predkov, bohužiaľ, nástroj extrémizmu a konšpirácií. A popravde, ani pojmy „obrad, rituál, ceremónia a predkovia“ nie sú na tom z pohľadu väčšinovej spoločnosti omnoho lepšie.

Radi by sme tieto témy otvorili a prispeli tak ku kultúrno - spoločenskej rehabilitácii tradícií a obradov, ktoré považujeme za veľmi dôležité práve dnes, kedy ako ľudstvo naplno zažívame dôsledky nášho arogantného odpojenia od Zeme, prírody a predkov - úbytok lesov, vymieranie hmyzu a mnohých živočíšnych druhov, znečistenie vody, pôdy a vzduchu, zmena klímy a jej fatálne dôsledky atď..

A prečo sme do diskusie pozvali lakotského indiána žijúceho na Slovensku a slovenskú tvorkyňu Kola roka, ktoré v sebe spája keltské i slovanské prvky?

Aj medzi priaznivcami tradícií a obradov sa vedú rôzne polemiky, dokonca až „názorové vojny“, najmä v súvislosti s témou „cudzokrajných“ tradícií. Je v poriadku inšpirovať sa indiánmi či Keltami? Prečo majú niektorí ľudia potrebu vykonávať „cudzie“ obrady, prípadne „adoptovať“ iné tradície na naše? Ba dokonca, niektorí idú až tak ďaleko, že vytvárajú úplne nové obrady, ktoré sú inšpirované rôznymi tradíciami. Aká je správna cesta? A existuje vôbec niečo ako správna cesta? Čo je skutočnou podstatou tradícií a obradov? Čo ich spája? Čo prinášajú človeku do života? Ako prospievajú Zemi a nášmu vzťahu k nej? Kto sú naši predkovia?

Ak vás odpovede na tieto (a dalšie) otázky zaujímajú a chcete sa dozvedieť viac o lakotských i slovanských tradíciách a obradoch Kola roka a Medicínskeho kruhu, vypočuť si naozaj dobrú muziku a vidieť krásne obrazy, ste srdečne vítaní!

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť

Vhodné pre: Dospelých
Aktualizované dňa: 14.3.2019
Zdroj: Facebook

Dátum konania

Podujatie sa už skončilo.

Apríl 2019

Po Ut St Št Pi So Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5

Kliknutím na príslušný deň podujatia zobrazíte čas konania


Vstupné

13 - 15 €


Kontakt

Volanie predkov Bratislava - Jorge, Kristína Dubajová, Eniesa
Kino Nostalgia
Súťažná 18
821 08  Bratislava-Ružinov
Kraj: Bratislavský
Okres: Bratislava II
Región: Bratislava
 48.150508, 17.128586

Kino Nostalgia
Súťažná 18
821 08  Bratislava-Ružinov

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia