SK SK

Kam na Festival 2019 + pár rád pred odchodom

Maťo Šimončič

Maťo Šimončič

1 hodnotenie
Patríš medzi fanúšikov Festivalov? Možno si na žiadnom ešte nebol, no zaujíma ťa ako to tam "žije"?. Festivaly patria k letu a my ti prinášame Festivalový filter pre jednoduchšiu orientáciu v množstve akcií ktoré sa chystajú. Vyber si ten správny pre teba a tvoju partiu. Dozvieš sa na čo určite nezabudni pred odchodom aby si sa vyhol nepríjemnostiam a všetko si riadne užil.
Polovica leta je za nami, no ešte nás v tohtoročnej festivalovej sezóne čaká množstvo skvelých eventov. Každý víkend prináša viacero festivalov manších, či väčších. My sa zameriame na tie najznámejšie, povieme si čo, to o nich a ku koncu zhrnieme zopár tipov na čo si dávať pozor a čo si určite nezabudnúť.

Prvý víkend na ktorý sa pozrieme bude posledný júlový víkend, teda 27-28.07 je BeeFree. Jeden z najväčších festivalov elektronickej hudby s tradíciou od roku 1999 prichádza do EDISON parku v Bratislave.  Na slovenské pomery to vyzerá veľmi dobre, Tomorrowland nečakaj, no so správnou partiou sa určite skvelo zabavíš a prežiješ víkend ktorý zostane v pamäti ešte veľmi dlho. Čakajú ťa mená ako Milan Lieskovský, Mairee, Loktibrada, ELSY a ďalší. Do nálady ťa s partiou dostane aj Drahosh, ktorý zahrá v sobotu nad ránom na mainstage, jeho LSD hudobný náklad si pozri pod článkom. Vstup je ako každý rok free, tak BeeFree 2019 v EDISON parku. 

118_9xbeb7rq43.jpg
118_8h99bhgnex.jpg

Hip Hop Žije, aj keď táto legendárna akcia v Bratislave už bola začiatkom leta, stále nás čakajú dva "festíky" bod týmto už legendárnym festivalovým brandom.  Na prelome leta 2-3.08. to hip-hopom ožije na Domaši a 16-18.08.  sa to celé rozbalí na Duchonke. Tešiť sa môžeš na stálice rapovej scény na SK&CZ, Kontrafakt, Separ & DMS, Majk Spirit & H16, Luza, Momo, Pil C, Zverina, Aless či chalani z Nerieš. Ak chceš vidieť ako to rozbalila na Hip Hop Žije Gizka Oňová alias Ideeem riešim!!! tak klikni na video.

O festivale Atmosféra som toho doteraz veľa napočul. Narazil som naň náhodou ale po zhliadnutí aftermovie z 2018  ma očaril svojou Atmosférou. Práve Atmosféra je to čo robí festival správnym festivalom. Atmosféru robia ľudia. Vyzerá to že tu sa ich zíde okolo 3 000 a vytvoria dychberúcu Atmosféru. Lúka vsadená do viníc pri dedinke Hontianske Nemce túto Atmosféru len podtrhne. Udeje sa to začiatkom augusta, presnejšie 02-04.08. 
118_4il8qwd6uo.jpg
V roku 2010 mala partia ľudí za cieľ vytvoriť menší festival pri Pezinku. Nazvali ho Grape, teda hrozno, osud však chcel že festival sa musel presťahovať na Piešťanské letisko, čo mu nakoniec pomohlo. Už 10. ročník festivalu GRAPE roztancuje 20 000 ľudí, 9.-10. augusta. Z line-upu vypichnem aspoň Rudimental,  Jon Hopkins, či Adriatique. Zabavia ťa aj Silné reči s Janom Gorduličom a precízna príprava celej lokality Piešťanského letiska na toto podujatie. 
Vraví sa, že kto ho raz zažil celý rok čaká na pokračovanie. Pred koncom letných prázdnin prichádza festival Uprising. Headlinerkou festivalu bude MS. Laurin Hill, k nej sa pripojí rodáčka z Jamajského Kingstonu Alicai Harley. Vystúpia aj slovenské stálice ako Medial Banana, Rida Radar, Polemic, Strapo a Nerieš. 23-24 august na Zlatých pieskoch v Bratislave festival UPRISING,  zakončí tohtoročné prádniny vo veľkom štýle. 
118_awxksmwto6.jpg

Ak si si vybral z tohtoročnej nádielky festivalov tak si určite prečítaj zopár dobrých " festivalových" rád, aby si to všetko prežil v zdraví a zabavil sa na maximum. 

STAN: festivaly sú väčšinou viac dňové záležitosti, treba si dobre premyslieť kde stráviš nadchádzajúci deň a oddýchneš si pred ďalšou "rozbíjačkou" 

OUTFIT: aj keď dnes je pekne a svieti slnko, počasie sa môže rýchlo zmeniť a priestor pred stagom sa razom zmení na bahnité oranisko. Návštevníci Grapu vedia o čom hovorím, na tomto feste prší snáď každý rok. Tak verím, že im to aspoň tento rok vydá. Klobúk či šiltovka ti pomôžu od úpalu a kvalitné topánky do dažďa ochránia pred po festivalovou nádchou z mokrých topánok, v ktorých sa tancovalo až do rána. 

NIEČO NA DOKLADY A PENIAZE: verím, že festivalový ľudia sú edukovaní a ani ich nenapadne kradnúť!!! Stať sa však môže, preto malá kabelka cez plece pomôže vyvarovať sa nepríjemnostiam s ukradnutými, či stratenými dokladmi a peniazmi. 

BATERKA: táto pomôcka sa vždy hodí, či už posvietiť keď ti niečo spadne, pri nočnej návšteve TOITOI toaliet, alebo nalievaní dedkovej domoviny náhodnému okolidúcemu/okoloidúcej s ktorou chceš skončiť v stane. Pýtaš sa pečo nie mobil? Náhodné pády sú časté, tak preto. Mobil v blate či v spomínanej TOI TOIke nie je nič príjemné.

HYGIENA: jeden deň bez sprchy sa dá, ale po niekoľkohodinovom tancovaní sa človek cíti lepkavý a pazuchový odór môže byť cítiť až k susednému stagu. Festivalová hygiena je dôležitá, minimum je kefka, pasta, sprcháč a malý uteráčik. Doporučujem vlhčené servítky, deodorant, toaletný papier a hygienické vreckovky. Taktiež opaľovací krém na deň a repelent na noc sú dosť podstatné veci, ktoré vedia spríjemniť pobyt.

NEVYHNUTNOSTI: sem zhrniem veci, ktoré musíš mať!!! Bolesť hlavy od svetiel, hluku a tepla je úplne normálna, takže tabletky "na hlavu". Odreniny, škrabance a otlaky sú bežné, stačí leukoplast a si v pohode. Počítaj s tým, že mobil už nemá výdrž NOKIE 3310. Väčšina festivalov má nabíjacie skrinky, ale tam je pretlak ľudí a ich zariadení. Powerbanka rieši tento problém a zabezpečí tvoju konektvitiu až do konca. A to najdôležitejšie, záložna dvacka. Túto dvacku si niekde schovaj na najhoršie časy, nie je nič horšie ako keď sa po prvom dni zobudíš a skladáš si príbeh ako si každého pozíval na drink. Pozrieš do peňaženky a si totálne bez. V tomto prípade vytiahni záložnú dvacku, použi tabletku "na hlavu" a bav sa ďalej.

zdieľaj na
Spracoval: Maťo Šimončič
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať