SK SK

Objav malokarpatské rozhľadne

(ms)

2 hodnotenia
Objavte vybudované malokarpatské rozhľadne, ktoré Vás prekvapia veľkými a neopakovateľnými výhľadmi na široké okolie.

Našou prvou zastávkou a štartovacím miestom je rozhľadňa nad Svätým Jurom. Z centra Svätého Jura sa k nej dostaneme pešo prechádzkovým tempom približne za 20 minút.

Rozhľadňa má výšku asi 4m a je z nej pôsobivý výhľad na Svätý Jur a Bratislavu. Pod rozhľadňou je aj malý domček v ktorom sa môžete ukryť v prípade zlého počasia.

Pohľad z rozhľadne:

129_gl1wbh7ajn.jpg

Zhruba 20km (cca 30 minút autom) smerom na Modru sa na vrchu Veľká Homola, ktorý sa týči nad mestom Modra nachádza rozhľadňa Alexandra Filípka. Je postavená v modernom štýle a svoje pomenovanie dostala po niekdajšom lesnom správcovi Alexandrovi Filípkovi, ktorý sa nielen staral o lesy, ale sa pričinil aj o rozvoj turizmu a cestovného ruchu.
Najrýchlejší a najpriamejší výstup na tento kopec vedie po červenej turistickej značke z parkoviska na Zochovej chate nad Modrou (cca 2.5km), ktoré je pohodlne dostupné, autom, autobusom, alebo bicyklom. Rozhľadňa je dostupná aj z Modry po modrej značke a z Pezinku po červenej turistickej značke (alebo neskôr zelenej turistickej značke).

Rozhľadňa je skutočne vysoká, vrchná vyhliadková plošina sa týči až do výšky 20,4 metra. Na vrchol vedie 120 schodov. Ak ich zdoláte, ponúkne sa vám rozľahlý a krásny výhľad nielen na okolité Malé Karpaty, ale tiež na Podunajskú nížinu, Biele Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Pohronský Inovec, Východné Alpy v Rakúsku, Pavlovské vrchy a Chřiby na Morave.

129_f134yfk27c.jpg

Ďalšou zastávkou je rozhľadňa na Kukle, ktorá je autom vzdialená asi 10km od rozhľadni na Veľkej Homole. Nachádza sa nad obcou Dubová a je umiestnená v hustých bukovo-dubových lesoch.

K rozhľadni na Kukle sa môžme dostať po značkovaných turistických chodníkoch z Dubovej, z Modry či z obce Píla.

Rozhľadňa sa vypína do výšky 12 metrov. Na jej vrchol sa dostanete pomocou drevených rebríkov, preto najmä v prípade výstupu detí, treba byť obozretnejší. Vyhliadková veža ponúka z najvyššieho poschodia krásne panoramatické výhľady na hrad Červený Kameň a časť Malých Karpát.

Pohľad z Kukly na sever:

129_9qeobtf4ow.jpg
Zdroj: Planet Slovakia (17.8.2019)

K ďalšej rozhľadni sa musíme presunúť až k obci Cerová vzdialenej asi 35km od našej poslednej zastávky. Rozhľadňa bola postavená v roku 2009 nad horným okrajom Rozbehov a podľa toho bola aj pomenovaná na Rozbehy.

Leží na vrchu dediny, hneď vedľa cintorína. Je ľahko dostupná pešo a tak nám stačí zvládnuť len krátky kúsok kopca.

Má výšku 7 metrov a na vyhliadkovú plošinu vedie 35 schodov točitého schodiska. Z nej sa ponúka krásny pohľad na severnú časť Záhorskej nížiny a vrch Záruby. Taktiež v jej tesnej blízkosti sa nachádza prvá veterná elektráreň na Slovensku.

Pohľad z rozhľadne:    

129_j7b9slbqow.jpg
Zdroj: Kam na výlety (17.8.2019)

Nakoniec sme si nechali skutočne unikátnu rozhľadňu, ktorá je vlastne vežou zrúcaniny Katarínka. K zrúcanine kláštoru Katarínka sa dostaneme cestou späť cez Trstín, pričom odbočíme do obce Naháč (cca 24km). Pešo sa dostaneme na Katarínku najrýchlejšie práve z obce Naháč po modrej značke (40 minút). Taktiež je možné dostať sa autom po kamenistej ceste na záchytné parkovisko, odtiaľ je to na Katarínku približne 20 minút peši. Odbočka na parkovisko je medzi Dechticami a Naháčom.

Vyhliadkovú vežu sa podarilo sprístupniť pre verejnosť v roku 2017. Veža Katarínky má dnes bez nejestvujúceho ukončenia úctyhodných 30 metrov (ako 10-poschodová budova) a 5 poschodí. Zapustená strecha bola dokončená v roku 2012. Je to novotvar (6. poschodie), čo zdôrazňuje jej konštrukcia (strojovo rezané trámy inej farby, dlažba) a aj kovové točité schodisko z 5. poschodia. Podlahy na 1.-5. poschodí sú z ručne ohobľovaných dubových dosiek. Koruna múru slúži ako zábradlie.

Zo strechy vidieť okolitú malokarpatskú krajinu, vrátane najvyššieho vrchu Malých Karpát, ktorým sú Záruby. Smerom na juh vidieť spomínanú obec Naháč a pri peknom počasí vidieť Trnavu.

Zdroj: Katarínka (17.8.2019)

Panoráma na severovýchod:

129_2605t8t7og.jpg
Zdroj: Katarínka (17.8.2019)

Výhľad z veže smerom na juh a obec Naháč (vľavo):

129_oppumtjhh2.jpg
Zdroj: Katarínka (17.8.2019)
zdieľaj na
Spracoval: (ms)
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať