SK SK

Tip na výlet - Objav Tatry

Maťo Šimončič

Maťo Šimončič

0 hodnotení
Ako si najlepšie užiť Tatry, vidieť maximum, ochutnať tunajšiu gastronómiu a veľa ďalšieho sa dozviete v nasledujúcom 5 minútovom čítaní. Vitajte v Tatrách a užite si krásne chvíle s našimi tipmi na výlet.
Tip na výlet odštartujeme na Štrbskom plese, jedna z najzaujímavejších a turisticky naj navštevovanejších lokalít v Tatrách toho ponúka naozaj veľa. Pri svojej návšteve nezabudnite navštíviť skokanské mostíky, odporúčame trochu sa zapotiť a vyšliapať na vrchol (ak to počasie a terén dovoľujú), naskytnú sa Vám krásne výhľady. Viac o ich histórii sa dozviete po naskenovaní QR kódu na POI 620 umiestnenej pri skokanských mostíkoch, alebo si toto miesto vyhľadajte v našej aplikácii, tak ako všetky miesta, o ktorých sa tu dočítate. 
133_mg92ydavfu.jpg
133_gykwwckh47.jpg
133_t8vb7xyhd0.jpg

Od skokanských mostíkov sa presuňte k jazeru Štrbské pleso, vytvoril ho ustupujúci ľadovec. Miestami má hĺbku až 20 metrov. V 19. storočí sa tu ťažil ľad a dopravoval sa až na cisársky dvor do Viedne. Prechádzka okolo celého plesa nezaberie viac ako hodinu vychádzkovým krokom. Hľadajte POI 623, naskenujte QR kód a dozviete sa viac o ťažbe ľadu. Po prechádzke si doprajte trochu oddychu a načerpajte nové sily na vyhliadke s kaviarňou Monte Móry označenej ako POI 624. Nájdete ju medzi hotelom Panorama a hotelom Trigan pri Novom Štrbskom plese s POI 625, ktoré vzniklo umelo po vyťažení rašeliny. Teraz sa presuňme na železničnú stanicu, odkiaľ pôjdeme spoznávať súčasnú kultúru v Tatrách a ešte omnoho viac. 

Ak by ste predsa len chceli zotrvať na Štrbskom plese je tu stále čo obdivovať. Jazierka lásky s označením POI 622Hotel Solisko - bývalá železničná stanica má POI 626, alebo navštívte jeden z množstva obchodíkov so suvenírmi a potešte seba, či svojich známych. 

133_h4307slqcb.jpg
133_7vt28kcvaf.jpg
133_ns9ewn164p.jpg

Po krátkej prechádzke z vyhliadky Monte Móry využijeme ekologickú a pohodlnú prepravu tatranskou elektrickou železnicou. Cestovný poriadok nájdete po kliknutí. Cestovanie železnicou je výhodné, ak použijete kartu výhod Tatry CARD. Pýtajte sa na jej výhody vo Vašom ubytovacom zariadení. Ak kartu nemáte musíte si kúpiť lístok.  Vašou cieľovou stanicou bude Tatranská Polianka vzdialená 4 zastávky. Digitálna galéria "Poliankovo" zabaví deti i dospelých. Na ploche 500 m2 Vás čaká audiovizuálny zážitok vytvorený pomocou moderných technológií. Momentálne v galérii prebieha výstava Slovenského cestovateľa Pavla Barabáša s  názvom "Dialóg s planétou". Výstava predstaví návštevníkom rôzne kúty našej planéty, aby sme lepšie pochopili na akej úžasnej planéte žijeme, a prečo je potreba ju chrániť. 

Po tomto zážitku si to opäť zamierte na železničnú stanicu, budeme sa presúvať o 4 zastávky do Starého Smokovca kde si dáme niečo dobré pod zub a navštívime miesto kde sa rodia triky a ilúzie. 

133_f5kaxb26cv.jpg

Vitajte v Starom Smokovci, najstaršej tatranskej osade a administratívnom centre Vysokých Tatier. Už Vám z toho spoznávania určite dobre vyhladlo. Vybrali sme reštauráciu pre všetkých, v ktorej nájdete špeciality, ale aj tradičné jedlá s jedinečnou chuťou. Výhľad na Slavkovský štít, príjemná obsluha, lokálnosť a sezónnosť jedálneho lístka uspokojí aj tých najväčších gurmánov. Načerpajte nové sily v reštaurácii Central len 200m od železničnej stanice. Nezabudnite si dať dobiť svoje mobilné telefóny, budete ich potrebovať. Prečo to sa dozviete hneď po obede. 

Po výdatnom jedle sa vyberte doprava po asi 300 metroch uvidíte penzión Tatrasport Žampa, oproti je svet ilúzie a kúziel s názvom "Tricklandia", tam presne máme namierené. Vstúpte na miesto, kde zažijete jedinečné putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. V jej priestoroch nájdete námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálie obcí a zámkov Slovenska. Pre zaujímavosť, v zrkadlovom kráľovstve bolo použitých 200 m2 zrkadiel. Koľko ste spravili fotiek? Oplatilo sa nabiť si telefón? 

Nad Tatrami sa zmráka a slnko pomaly zapadá, oddýchnite si. Zajtra nás čaká prechádzka medzi horami, v podzemí i v korunách stromov. 

133_7287wyia93.jpg

Dobré ráno! Dúfam, že ste sa dobre vyspali a hlavne vstali včas, pretože dnes nás toho čaká naozaj veľa. Zbaľte si rožky, paštéku, malinovku, prípadne, ak štartujete z hotela vypýtajte si suchý balíček a zapíšte sa do turistickej knihy, že odchádzate na túru. Chata na zelenom plese, pohľad na Lomnický štít z opačnej strany a krásna túra, ktorá Vám zaberie 8-9 hodín. Ak idete autom zaparkujte na parkovisku Biela voda medzi Tatranskými Matliarmi a Kežmarskými Žľabmi. Je tu aj zastávka, takže aj autobusom sa to dá zvládnuť. Táto túra patrí medzi stredne obtiažne, preto si pozrite počasie, snehové a lavínové informácie. Každopádne v zimnom období, ako aj v skorú jar odporúčame kúpiť si návleky na topánky s hrotmi, niektoré úseky bývajú zľadovatené. Na Zelenom plese sa nachádza rovnomenná chata. Dá sa tu občerstviť, oddýchnuť si, prípadne sa aj ubytovať, ak by ste chceli zažiť pravú tatranskú noc medzi končiarmi. 

Ak ale takáto túra nie je nič pre Vás, poďme objavovať ďalej. 

133_mxftfqpt8m.jpg
133_pvm748uv0z.jpg
133_0d8zpb2tdu.jpg

Ak už máte túru za sebou, alebo ste si na ňu netrúfli nevadí, ako sme sľúbili pozrieme sa na tatranské podzemie, presnejšie na jedinú sprístupnenú jaskyňu v tatrách. Prehliadka Belianskej Jaskyne Vás určite nadchne, na to aby ste sa k nej dostali si vyšliapete cca 15 minút do mierneho kopca, ale určite neoľutujete. Nezabudnite sa teplo obliecť, v jaskyni býva zima. Túto kilometrovú prechádzku v podzemí zvládnete aj so sprievodcom za niečo vyše hodinu.

Presunieme sa teraz do Bachledovej doliny, kde sa týči 32 metrov vysoký "Chodník korunami stromov". Pokochajte sa krásami Belianskych tatier, vychutnajte si scenériu Pienin. Chodník má dĺžku 600m, na tejto ceste Vás čakajú rôzne prekvapenia a poučenia. K chodníku sa dostanete pohodlne kabínkovou lanovkou zo Ski centra Bachledka. 

133_nkwadnaeiq.jpg
133_mm8mtsy56a.jpg
133_3uzxsaqg38.jpg
133_iyuozk1ocw.jpg

Určite Vám po celom dni vyhladlo, či už máte za sebou túru na Zelené pleso, návštevu jaskyne, či nezabudnuteľné výhľady z korún stromov je čas na odmenu vo forme skvelého jedla. Penzión Strachan v Ždiari  ponúka domácu kuchyňu, ktorá dokáže prekvapiť tradičnými jedlami ako od starej mami. 

Veríme, že prežijete krásne chvíle vo Vysokých Tatrách. 

Váš tím GoSlovakia

zdieľaj na
Spracoval: Maťo Šimončič
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať