SK SK

Zo Štrbského plesa k Jamskému plesu

(ms)

0 hodnotení
Nenáročná poldenná túra vedúca lesným prostredím po dobre značených turistických chodníkoch.

Tatranské plesá sú klenotmi našich veľhôr. K tým najkrajším určite patrí aj Jamské pleso, ktoré je obľúbeným cieľom návštevníkov Tatier. Túra k Jamskému plesu je vedená lesným prostredím a je veľmi príjemná a nenáročná. Pleso leží v nádhernom prostredí limbového hája vysadeného na pamiatku hrdinov SNP, severozápadne od Štrbského Plesa neďaleko Tatranskej Magistrály.

Našu túru začíname na Štrbskom plese, konkrétne na železničnej stanici. Zo stanice sa presunieme k známemu hotelu Solisko - bývalá železničná stanica má POI 626. Hneď za hotelom nájdeme rozcestník s turistickými značkami. Na rázcestí sa odpojíme od turistov, ktorí odbočujú na modrú značku, ktorá vedie na Kriváň. Môžeme ho zhliadať nad vrcholkami smrekov napravo od cesty. My si zvolíme červenú značku - Tatranskú magistrálu, ktorá nás povedie veľmi pohodlným chodníkom k Rázcestiu pod Furkotskou dolinou (1457 m n. m.).

139_9gykta0szz.jpg
Zdroj: Tatrami (29.10.2019)

Od ráscestia pokračujeme stále po červenej značke a ďalej lesom, ponad ešte malý potok Biely Váh. Ďalej pokračujeme v kráčaní popri odbočke na Biely Váh (1458 m n. m.) až k cieľu našej túry - Jamskému plesu (1448 m n. m.).

Celková plocha Jamského plesa je 0,67 hektára. Toto pleso nepatrí k veľmi hlbokým - jeho maximálna hĺbka je iba 4,2 metra. Voda je v ňom však veľmi čistá.

139_rrjp535pth.jpg
Zdroj: Štrbské Pleso (29.10.2019)

Okolie Jamského plesa je priam rozprávkovo malebné. Pohľady na okolitú scenériu tatranskej prírody vás určite očaria. Popri plesu je vybudovaných množstvo lavičiek, kde je možné si posedieť a kochať sa krásou tohto okolia. Taktiež môžete načerpať novú a pozitívnu energiu pri čarovných pohľadoch na panenskú tatranskú prírodu a majestátne štíty týčiace sa vôkol.

Po krásnej poldennej túre si určite zaslúžime chutnú odmenu. Ideálnym miestom na toto je Reštaurácia Al Lago priamo na brehu Štrbského plesa v hoteli Solisko. Reštaurácia pod vedením šéfkuchára Martina Kurhajca ponúka jedlá tradičnej mediteriánskej kuchyne s výberom slovenských špecialít. Dôraz je kladený hlavne na čerstvé a pôvodné suroviny a preto si jedlá zachovávajú tú správnu pôvodnú chuť. Pizza je robená z talianskej múky Caputo, stejky sú pripravované z odležanej argentínskej sviečkovice a polievka Demikát zahusťovaný vodou z halušiek.
V neposlednom rade treba spomenúť, že kvalita tejto reštaurácie bola ohodnotená aj ocenením projektu TREND TOP Reštaurácie a hotely na Slovensku.

139_q6hxxpfl9y.jpg
Zdroj: Hotel Solisko (29.10.2019)

Reštaurácia je otvorená denne od 12:00 do 22:00.
Reštaurácia Al Lago každoročne pripravuje sezónne ponuky. Aktuálnu sezónnu ponuku môžete nájsť tu.
Súčasťou reštaurácie je aj detský kútik, ktorý svojou prepojenosťou s reštauráciou ponúka rodičom možnosť pokojného stravovania sa v spoločnosti detí.

zdieľaj na
Spracoval: (ms)
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať