SK SK

K Skalnatému plesu cez Zelené pleso

(ms)

1 hodnotenie
Vydajte sa s nami na celodennú turistiku po plesách našich veľhor, ktorú zakončíme horkou odmenou.

Naše štartovacie miesto je Biela voda. Parkovisko je tu už o pol deviatej skoro plné, preto odporúčame využit autobusovú dopravu s ktorou sa doveziete až k Bielej vode a taktiež potom nemusíte riešiť nie zrovna lacné parkovanie. Vydáme sa po žltej turistickej značke zhruba na trojhodinovú turistiku lesom popri veľmi studenom potoku, ktorý občas preklenieme krásnymi lávkami. Po stúpani na konci lesa smerujeme do doliny Zeleného plesa, pričom sa môžeme kochať výhľadmi na Belianske Tatry. Po kamenistej ceste ideme dolinou ďalej a potom v kosodrevine sa nám už postupne odkrývajú impozantné končiare Vysokých Tatier.

Po čase sa nám už objavuje horská chata, avšak ako prvé nás vítajú kačice na Zelenom plese. Chata je utopená medzi končiarmi Kežmarského štítu a dominantnou Jastrabou vežou. Ponúka turistom okrem občerstvenia aj ubytovanie, pričom je otvorená po celý rok. Zelené pleso (1551 m n. m.) je jedno z turisticky najviac vyhľadávaných a najkrajších plies vo Vysokých Tatrách. Plní ho najmä Medený vodopád, na ktorý z lavičky nad chatou krásny výhľad.

143_9oe12yy3ao.jpg
Zdroj: MegaUbytovanie (8.11.2019)
143_ezrssxqsdg.jpg
Zdroj: mapio.net (8.11.2019)

Po posilnení sa na chate a nabratí nových síl môžeme pokračovať po magistrále na Skalnaté pleso. Čaká nás zhruba vyše 2 hodinová turistika. Po chvíli vidíme Malé Čierne pleso a Čierne pleso kežmarské. Po stúpaní výškovým rozdielom zhruba päťsto metrov sa nám odhaľuje panoráma Tatier a Zelená dolina, ktorá naozaj oprávnene nesie túto farbu v jej názve. Vľavo sa nám ukáže sýtozelený masív Belianskych Tatier, Kopské sedlo, pod ním dolina bielych plies a Veľké Biele pleso s Meďodolmi. Po pravici Zmrznuté doliny, nad nimi trojuholníková stena Kežmarského štítu, ktorá je mimochodom so svojimi 900 metrami najvyššou v Tatrách. Ďalej nad dolinou sú Baranie rohy a nakoniec Čierny štít. Motto nášho portálu “Objav. Navštív. Zaži.” vystihuje presne to, čo nedokáže pri týchto pohľadoch na majestátnosť našich veľhôr opísať žiadny písaný text.

143_kng91650t6.jpg
Zdroj: Wikipedia.sk (11.11.2019)

V skalnej úžine za vodopádom, tzv. kuloári, nás čakajú známe reťaze. Prechádzame cez sedlo pod Svišťovkou, ktorá má meno po kolónií svišťov, ktoré sa tu hojne vyskytovali. Ku Skalnatému plesu to máme ešte zhruba hodinu a štvrť. Za Huncovskou vyhliadkou však už vidíme lanovky a striebornú kupolu Astronomického observatória na Skalnatom plese.

143_qo9ip0igvy.jpg
Zdroj: Slovenský cestovateľ (8.11.2019)

Skalnaté pleso sa nachádza v nadmorskej výške 1 764 m n. m. Na tomto mieste sa môžete pokochať nádhernými výhľadmi na okolie. Najmenších turistov poteší „SVIŠTIA KRAJINKA“ – eko-mini-park s drevenými sochami tatranských zvieratiek, svišťou chalúpkou a preliezačkami. Pre tých starších je tu zasa náučný chodník okolo plesa so zaujímavými informáciami a úlohami, ktoré sa môžu pokúsiť vyriešiť a nájsť tak stratené súhvezdie. Z Tatranskej Lomnice sa sem dá dostať v princípe dvomi spôsobmi – lanovkou alebo pešo. Lanovka Vás dopraví za necelých 13 minút priamo na Skalnaté pleso. Len pre zaujímavosť: oficiálna dĺžka lanovej dráhy Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso (vrátane medzistanice Štart ) je 3682 m. Lanovka Tatranská Lomnica – Lomnický štít je visutá lanovka vo Vysokých Tatrách. Bola vybudovaná v 30. rokoch 20. storočia a predstavovala svetový unikát (držala niekoľko svetových rekordov). No a samotný Lomnický štít (2632 m) je jeden z najznámejších a najpopulárnejších štítov Vysokých Tatier. Zo štítovej trojhrannej pyramídy, ktorá vysoko prevyšuje okolie, vysiela tri hrebene.

143_r4qhynqkqg.jpg
Zdroj: Spiš Korzár SME (8.11.2019)

Lanovkou sa presunieme do Tatranskej Lomnice, kde navštívime penzión Slnečný dom - podnik rodinného typu ponúkajúci výborne jedlo domácej kuchyne a v neposlednom rade čapovanú Plzeň, ktorá bude tou najlepšou odmenou po celodennej túre. Pokiaľ penzión navštívite v lete, odporúčame ochutnať vychýrené grilované prasiatko a tí najväčší labužníci môžu ochutnať aj domácu tlačenku, ktorá je naozaj famózna. Dobrú chuť!

143_dv7e4qy1rv.jpg
Zdroj: PicBear (8.11.2019)
zdieľaj na
Spracoval: (ms)
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať