SK SK

Trenčianske Teplice - malé, ale pritom veľké mesto

(ms)

1 hodnotenie
Poďme spolu spoznať túto nádhernú časť Slovenska neďaleko Trenčína, ktorá nám určite ponúkne viac zážitkov, ako je len termálna voda.

Trenčianske Teplice sú malebné kúpeľné mestečko s vyše 4000 obyvateľmi, ktoré leží v údolí potoka Teplička na úpätí Strážovských vrchov v nadmorskej výške 272 metrov. Samotné centrum mesta leží na prameňoch liečivej horúcej vody. Mestečko má krásne námestie a park veľkej rozlohy, ktorý je starostlivo udržiavaný. Určite aj z tohto dôvodu si tu našlo domov množstvo kačiek a veveričiek. Taktiež si tu nájdu prechodný domov aj Vaše ratolesti, keďže je tu aj dostatok detských ihrísk. Trenčianske Teplice majú svoje čaro, ktoré treba okúsiť a vidieť. Najcharakteristickejšie pre toto mestečko sú bez pochyby kúpeľe, o ktorých sa po prvýkrát hovorilo už v 13. storočí. Dlhé roky sa tu konal aj filmový festival Art Film Fest, ktorý sa však neskôr premiestnil do Košíc. Ďalej tu môžeme nájsť pitný prameň s termálnou vodou, kúpalisko zasadené priamo do skaly, vyhliadku s bielym jeleňom, a iné zaujímavosti a pamiatky.

144_j3m7moeahw.jpg
Zdroj: Teplice (12.11.2019)
144_r3wq23jn63.jpg
Zdroj: Kúpele-Teplice (12.11.2019)

Poďme spolu spoznať túto nádhernú časť Slovenska neďaleko Trenčína, ktorá nám určite ponúkne viac zážitkov, ako je len termálna voda. Ako štartovacie si zvolíme žabu na pešej zóne v centre mesta. Ide o bronzovú žabu s korunkou, ktorá počas sezóny slúži ako fontánka, keďže z nej strieka voda. Hneď vedľa nech sa nachádza pitný prameň Ifigénia. Prameň sa však v minulosti nachádzal na nádvorí kaštieľa, ale keďže sa neskôr stratil, tak oproti kaštielu vykonali nový vrt. Tvoria ho tri mramorové hranolovité stĺpiky, z ktorých vyteká voda. Vodu môžete ochutnať ale i vziať so sebou. Ifigénia je vlastne jediný voľne prístupný vonkajší pitný prameň v Trenčianskych Tepliciach.

144_rmv34szx8o.jpg
Zdroj: Teraz (12.11.2019)
144_q7lq8o329q.jpg
Zdroj: Facebook (13.11.2019)

V mestečku nájdeme veľmi veľa hotelov a penziónov. Ak Vás zaujíma architektúra, tak ste na správnom mieste, lebo naozaj je tu čo obdivovať. Z tých najzaujímavejších skvostov je určite slávny Hamman a taktiež nemôžeme zabudnúť na Most slávy. Po ceste k Mostu Slavy narazíme na odpočiváreň Hammam, kde sa okrem odpočinku podávajú aj masáže. V minulosti slúžil ako vaňový kúpeľ pre bohatých, no dnes je k dispozícii nielen kúpeľným hosťom, ale aj širokej verejnosti. Pre mnohych je orientálny Hammam najkrajsia stavebna pamiatka v Trenčianskych Tepliciach.
Keď prejdeme cez kúpele, dostaneme sa k Mostu slávy a rovnako pomenovanom hoteli. Máloktorý návštevník Trenčianskych Teplíc obíde tento most, na ktorom sú upevnené tabuľky s menami slávnych hercov. Momentálne existujú už dva mosty slávy. Jeden je pred hotelom a druhý je od roku 2009 v kúpeľnom parku.

144_nd0umrby1g.jpg
Zdroj: Beautiful Slovakia (13.11.2019)
144_qpt7q3t7s7.jpg
Zdroj: ZľavaDňa (13.11.2019)

Keďže sme začínali od bronzovej žaby, nedá sa nespomenúť aj letné kúpalisko Zelená žaba, ktoré nájdeme neďaleko od centra. Architektonické dielo Bohuslava Fuchsu opäť ožilo v auguste 2015 a je svojím dizajnom unikátom v strednej Európe. Toto sezónne termálne kúpalisko stojí na zalesnenom južnom svahu Teplickej vrchoviny, kde elegantne zapadá do krásneho prírodného prostredia. Viac sa o kúpalisku môžete dočítať na našom webe.

144_dnahzfggwu.jpg
Zdroj: ASB (13.11.2019)

Pokiaľ chcete vidieť ešte viac prírody a baví Vás turistika, tak po lesoch okolo tohto mesta si prídete na svoje. Nad mestečkom sa čnie ako dominanta vrch Klepáč s výškou 575 m. Po ceste z parku po červenej turistickej značke dorazíte za pol až jednu hodinu pešej chôdze najskôr k Jánošíkovej jaskyni. Pre tých, ktorí sa chcú prejsť ďalej, je možnosť vystúpiť až na samotný vrch Klepáča a odtiaľ pozorovať údolie zabudovaným panoramatickým ďalekohľadom. Jaskyňu využívali najmä zbojníci a neskôr i obyvatelia na náboženské účely. Jej dĺžka je zhruba 10,5 metra. Jaskyňa nemá kvapľovú výzdobu, je však skutočne peknou zaujímavosťou popri vychádzke do lesa.

144_7cq9rxy1l5.jpg
Zdroj: Slovenský cestovateľ (13.11.2019)

Či sa na túru vyberete alebo nie, dobré jedlo padne vhod každému. Možností v meste je z dôvodu prevažne kúpeľových hostí pomerne dosť, avšak my sme pre Vás vybrali reštauráciu R-CLUB s kaviarňou LaVita Café. Ide o rodinnú reštauráciu s dlhoročnou tradíciou od roku 1993, ktorá ponúka domácu kuchyňu. Toto zariadenie ťaží zo svojej polohy, keďže sa nachádza hneď vedľa pešej zóny. A to je okrem vkusného prostredia jednou z jej výhod, nakoľko oproti bývajú rôzne koncerty a vystúpenia, ktoré môžete sledovať priamo z terasy a pritom konzumovať podľa chuti alebo dať si iba poobednú kávičku.

144_eo7o4ov0kw.jpg
Zdroj: Facebook (13.11.2019)

Ak chcete precítiť zvláštnu atmosféru tohto miesta, odporúčame prísť osobne - pozrieť si nevšednú orientálnu architektúru a popritom využiť aj liečivé účinky miestnych vodných prameňov. Verte, že z kúpeľného mesta budete odchádzať ako znovuzrodení.

zdieľaj na
Spracoval: (ms)
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať