SK SK

Navštívte s nami zaujímavé miesta v obciach Hoste, Abrahám, Pusté Úľany, Veľké Úľany a Veľký Grob

Saška Mišiková

0 hodnotení
Tiež ste toho názoru, že aj v menších obciach je plno zaujímavých miest a pamiatok, ktoré sa oplatí vidieť? Je to tak! S GoSlovakia vám ich pár predstavíme, aby ste už nemuseli bádať, kde sa nabudúce vyberiete na výlet.

Obec Hoste je zaujímavá tým, že sa v nej nachádza až 5 mostov a do obce sa dá dostať len cez most. Preto niekedy túto obec volali aj ostrov.  Od vzniku obce až do roka 1946 sa volala Gest, čo v preklade znamená hosť možno aj preto obec nesie názov Hoste. Patrila pôvodne bratislavskému hradu, bola kráľovským majetkom. Nachádza sa na juh od Trnavy a leží na rozmedzí trnavskej tabule a Podunajskej roviny. Keďže sa nachádza na nive Dudváhu medzi jeho dvoma ramenami, tvorí tzv. riečny ostrov. Z tejto obce vám predstavíme dve zaujímavé miesta.

Kostol narodenia Panny Márie je najvyššou budovou  obci a postavili ho v roku 1760 . V roku 1877 bol zväčšený a doplnený o novú vežu. Obec dovtedy nikdy nemala svoju farnosť. V kostole sa konajú pravidelne bohoslužby a dvere sú otvorené nie len pre občanov obce.

Zdroj: GoSlovakia (25.11.2019)

Mlyn v obci Hoste pochádza zo 17. storočia a je národnou kultúrnou pamiatkou. Má unikátnu horizontálnu  turbínu, ktorá je jediná v strednej Európe. Je situovaný na okraji obce a tvorí aj s priľahlými hospodárskymi budovami celok. Objekt sa nachádza pri vodnom toku – prívodnom kanáli, ktorý bol dlhšiu dobu nefunkčný. Našťastie bola vykonaná upráva a vyčistenie kanála, čím zabezpečila jeho funkčnosť.

149_mk06lj3tne.jpg
Zdroj: GoSlovakia (25.11.2019)

Z Obce Hoste sa za krátke 3 minúty dostanete do ďaľšej malebnej obce a to Abrahám. Aj keď sme vám už o tejto obci základné informácie priniesli, tak stále sa nové informácie nájdu. Archelogické vykopávky dokazujú, že obec bola osídlená už od praveku. Striedali sa tu najstaršie kultúry až po Slovanov. Teraz vám predstavíme miesta, ktoré vám svojou históriou a atmosférou  spríjemnia deň.

Kostol Sv. Abraháma patriarchu je rímsko - katolícky kostol, ktorý bol postavený v roku 1782. Nachádza sa v ňom barokové zariadenie s prvkami klasicizmu. Existuje doklad, že v septembri roku 1296 Tatári zničili kláštor v Abraháme a vyvraždili mníchov. Preto sa v roku 1782  presne na tomto mieste dal postaviť dnešný kostol.

149_y8fwi4xp68.jpg
Zdroj: GoSlovakia (26.11.2019)

Múzeum  Abrahám sa v obci nachádza už 15. rok. Toto múzeum prináša svojim návštevníkom atmosféru časov minulých. Môžte nahliadnuť do expozícií od krojov a bytového nábytku až po školstvo, vojenstvo, hasičstvo a kultúru.

149_xef6tppofb.jpg
Zdroj: GoSlovakia (26.11.2019)

Počas prezerania pamiatok každému človeku isto vyhladne. Aj na toto myslí táto obec a postará sa o vás reštaurácia Denver, ktorá vás poteší príjemným a elegantným prostredím, ktoré je vhodné pre každú generáciu.

Keď sa vydáte po abrahámskej ceste tak po 5 km na trafíte na obec Pusté Úľany , ktorá je napriek  jej pustotu evokujúcemu názvu bohatá na udalosti i na výnimočné osobnosti. Podľa jednej z povestí miestni včelári zachránili Viedeň pred vpádom Turkov a miestne potoky a železnica neraz tvorili hraničnú čiaru medzi sváriacimi sa jednotkami. Je to územie, ktoré je svojou polohou i prívetivosťou ako stvorené pre strategické udalosti i rozhodnutia, a ktoré lákalo ľudí od nepamäti. Obec  poznajú aj vo svete. Vďaka bábkam z kukuričného šúpolia. Obec sa môže pochváliť, že má až 5 rybníkov, preto je atraktívna aj pre okolitých rybárov. Zaujímavé je aj to, že táto obec je štatisticky najsuchším miestom na Slovensku. Aj tejto obci sa nájde veľa pamiatok, ktoré stojí za to vidieť.

Kostol Sv. Ladislava je rímsko - katolícky kostol, ktorý stojí neďaleko centra obce. Bol postavený v roku 1714 a dnešnú podobu získal po prestavbe v roku 1742. V súčasnosti je farnosť samostatnou cirkevnou jednotkou spravovanou z miestnej rímskokatolíckej fary.

149_0ul065mrp9.jpg
Zdroj: GoSlovakia (26.11.2019)

Kaplnka Sv. Jozefa sa nachádza na dolnom konci obce. Je to malá tehlová stavba, ukončená strieškou a jednoduchým kovovým krížom. V dolnej časti má kaplnka dva kamenné stĺpy. V kaplnke je vložená socha sv. Jozefa. Táto kaplnka poteší oko ale pohladí aj dušu.

149_wsra61naxi.jpg
Zdroj: GoSlovakia (26.11.2019)

Deti a milovníci zvierat sa môžu tešiť. V tejto obci nájdu aj farmu : Gazdovský dvor náš sen, ktorá sa nachádza na ulici Nove cesta v Pustých Úľanoch. Je to rodinná farma plných menších aj väčších zvierat, ktoré žijú v lese alebo sa chovajú vo dvoroch. Najlepšie na tejto farme je to, že zvieratka môžte sami kŕmiť z ruky. Pre deti je pripravená aj jazda na koni spolu s inštruktorom. Ak je pekné počasie, môžte si rezervovať ohnisko a spríjemniť si večer opekaním špekačky v tomto milom prostredí. Prírodné okolie obce ponúka aj široké možnosti športového a rekreačného využitia. Nachádzajú sa tam tenisové kurty s umelou trávou, kde si môžte zahrať tenis.Po aktívnom dni sa o váš žalúdok postará reštaurácia Slovan, ktorá vás poteší svojou tradičnou a poctivou kuchyňou.

149_x9ztaarciz.jpg
Zdroj: Kraj zážitkov (26.11.2019)

Po Pustých Úľanoch sa pozrieme do Obce Veľké Úľany nesie podľa občanov tento názov, pretože majú veľa úľov. A je to pravda, majú totiž až 280 rodín včelstiev. V obci sa nachádza rekreačná zóna pozdĺž mŕtveho ramena rieky Čierna voda. Dedinka sa môže pochváliť aj zoologickou záhradou, ktorá poteší návštevníkov a rodinky s deťmi, kde žijú zvieratá z lesa, ale i tie, ktoré kedysi bežne chovali v dedine.

Socha Sv. Vendelína sa nachádza takmer v centre obce. Sv. Vendelín je považovaný sa patróna pastierov, sedliakov a roľníkov. Preto je väčšinou zobrazovaný ako mladý pastier so svojimi zvieratami.

149_b053p9dow5.jpg
Zdroj: GoSlovakia (26.11.2019)

Kostol Sv. Michala Archanjela sa začal stavať už v roku 1594 v renesančnom štýle, ale pre nepokojné obdobie nebol dlho dostavaný. Podľa záznamov sa dostaval až v roku 1670. Konajú sa tu pravidelné bohoslužby pre občanov i návštevníkov.

149_mmkc4wxwwt.jpg
Zdroj: GoSlovakia (26.11.2019)

Obec Veľké Úľany myslí aj na tých aktívnejších z nás. Nachádza sa tu veľké golfové ihrisko Sedin Golf Resort, ktoré je obklopené prekrásnymi lesmi Malého Dunaja čo ponúka hráčom tohto športu zaručený relax. Páči sa vám spojenie športu s oddychom? Walter penzión vám ponúka príjemné prostredie, ktorého súčasťou je wellness, fínska sauna a priestranná jacuzzi.

149_y4i9qokw1k.jpg
Zdroj: Vše o saunovaní (26.11.2019)

Obec Veľký Grob bola pred 1. svetovou vojnou známym výšivkárskym strediskom. Žila tu i majsterka maľovania a vyšívania - Katarína Brinzová. Dom v ktorom žila a tvorila je vyhlásený za kultúrnu pamiatku. Jej maľovky sa nachádzajú v múzeách po celom Slovensku no i v budove obedného úradu vo Veľkom Grobe. 


Evanjelický Kostol je moderný kostol postavený v roku 1934 podľa projektu architekta Michala Milana Harminca, ktorý ponechal staršiu barokovo - klasicistickú vežu z konca 18. storočia asymetricky umiestnenú v novom objekte. Vnútorné zariadenie kostola pochádza z 20. storočia. Stav kostola je veľmi dobrý a slúži svojmu účelu.

149_0y5c7cgkhn.jpg
Zdroj: GoSlovakia (26.11.2019)

Rímsko - katolícky kostol Sv. Anny bol pôvodne staršia kaplnka, ktorá sa v roku 1771 prestava na klasicistický kostol. Obnovou prešiel začiatkom 19. storočia. Dispozične pozostáva z jednoloďového priestoru a vstavanou vežou. Veža je krytá zvonovitou prilbou.

149_ushmqdoto0.jpg
Zdroj: GoSlovakia (26.11.2019)

Prichádza plesová sezóna ! Poľovnícka spoločnosť Veľký Grob už tradične pozýva všetkých zábavy-chtivých ľudí na 54.ročník poľovníckeho plesu, ktorý sa uskutoční 7.12.2019. Súčasťou plesu bude kvalitná hudba, poľovnícke špeciality a tradičná tombola.

149_e1m51ztl6z.jpg
Zdroj: Veľký Grob (26.11.2019)

Obec sa môže chváliť tradičnou kuchyňou a to v reštaurácii u Starej Mami, kde vám ponúknu chutnú husacinku, domáce lokše, štrúdľu, malokarpatské víno a pivo.

S blížiacimi sa sviatkami si pre vás obec Veľký Grob pripravila aj Veľkogrobské vianočné trhy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Takže ak máte tú správnu náladu a chuť, táto dedinka na vás čaká 21.12.2019.

149_vj314ober1.jpg
Zdroj: Veľký Grob (26.11.2019)
Dúfam, že sa po prečítaní tohto článku vyberiete pozrieť tieto malebné dedinky a okúsite ich historickú atmosféru aj na živo.
zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať