SK SK

Košice metropola Slovenska

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Nielen Košice, ale aj ich okolie, je lákadlom pre mnohých ľudí. Hlavne cez teplejšie dni , na jar a leto. Vybrali sme pre vás pár zaujímavých miest, atrakcií, pamiatok, kde sa vybrať sami, s priateľmi i s rodinou ,ktoré sa rozhodne oplatí vidieť.

Prvým tipom na výlet je Košický mestský park, most zaľúbených, Jakabov palác, spievajúca fontána, Dóm sv. Alžbety, Kaplnka sv. Michala, Urbanov zvon a Urbanova veža, Dolná brána, Morový stĺp.Tieto všetky atrakcie a pamiatky nájdete na Hlavnej ulice v Košiciach. Do Košíc sa dostanete lietadlom, autobusom, vlakom či autom. Najlepšie je ísť vlakom a autom, pretože počas dlhej cesty uvidíte i iné krásy Slovenska. Pokiaľ idete vlakom, tak ako vystúpite na železničnej stanici, pár metrov od stanice je košický park a most lásky. Keď pôjdete autom, tak môžete zaparkovať na parkovisku pri železničnej stanici v blízkosti parku. Park je pekne upravený a vynovený. Pribudli nové atrakcie, posilňovňa, lanovka, ihrisko pre deti, nové lavičky, chodníky, historické jazierko a nové fontány.

Zdroj: GoSlovakia (5.12.2019)

Z parku sa presunieme na most zaľúbených. Most je miesto, kde si môžete uzamknúť vaše zámky s vašimi menami, alebo iniciálami. Hovorí sa, že tak si uzamknete vašu lásku, pretože ak si uzamknete lásku, malo by to byť naveky. Zámku jednoducho zamknete a kľúč zahodíte, aby ho nikto nikdy nenašiel a láska medzi vami zostala na veky. Zámky na moste sú rôzne od jednoduchých i po umelecké. Pokiaľ nemáte so sebou zámok, tak sa nemusíte báť, že by ste si aj vy nezamkli na moste tú vašu lásku. Neďaleko je však nonstop otvorený obchod, kde zámky predávajú a majú široký výber, dokonca majú aj stroj na gravírovanie a na počkanie vám vygravírujú vaše mená alebo iniciály. Hneď za mostom, po pravej strane uvidíte Jakabov palác, ktorý sa nachádza pri košickom parku.

Zdroj: GoSlovakia (5.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (5.12.2019)

Jakabov palác je neogotická stavba a koncom 19. storočia ho dal postaviť významný košický architekt Arpád Jakab. Istý čas v paláci sídlil i prezident Československej republiky Edvard Beneš. Krásny gotický palác nachádzajúci sa v parku mesta. Zaujímavé je, že sú použité časti konštrukcie katedrály ulice Elizabeth, ktoré boli zlikvidované pri jej rekonštrukcii.

Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)

Od Jakabovho palácu, pokračujeme smer Hlavná ulica. Nachádza sa na nej väčšina najvýznamnejších košických historických pamiatok. Takmer celá Hlavná ulica je pešou zónou. Nachádzajú sa tu tri parky, pričom v každom z nich je fontána. Najväčšia je takzvaná spievajúca fontána.

Spievajúca fontána, je turistická atrakcia a je najstaršou spievajúcou fontánou v bývalom Československu. Bola postavená v roku 1986 a zrekonštruovaná v roku 1996-1997. Fontána reaguje a synchronizuje vlastnú hudbu. Vo večerných hodinách svieti piatimi farbami a pôsobí veľmi romanticky. Počas letných dní reaguje nielen na vlastnú hudbu, ale každú hodinu sa rozvučí do rytmu zvonkohry. Keď sme túto fontánu uvideli na vlastné oči, pochopili sme jej jedinečnosť a majestnátnosť. Fontána spieva a akoby tancovala podľa hudby. Pri fontáne si môžete posedieť na lavičke v príjemnom prostredí, ktoré dotvára okolitý parčík plný kvetov. Nachádza sa pri Dóme svätej Alžbety.

Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)

Ročne príde do Košíc tisíce turistov obdivovať Dóm sv. Alžbetyktorý je najväčší kostol na Slovensku. Kostol je dominantou Hlavnej ulice v Košiciach. Nádherné staviteľské dielo, kostol, ktorý prešiel obrovskou rekonštrukciou a poskytuje pastvu pre oči a potešenie na dušu. Dóm sv. Alžbety je večer osvetlený, a tak nestráca na kráse ani večer. Ponúka možnosť výhľadu z jednej jeho veží na ktorú sa dostanete úzkym chodníkom. Samotný výstup na hor je zážitkom samým o sebe. Kostol patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky a je to najväčší chrám a dielo gotického staviteľstva. Návštevníkov očarí nielen z exteriéru, ale aj z interiéru, ktorý je bohatý na výzdobu. Katedrála je z vonka majestátna a zvnútra budí rešpekt. V lete je v nej príjemný chládok. Jednoznačne je to miesto, ktoré pri návšteve mesta netreba vynechať. Za Dómom sv. Alžbety máte možnosť vidieť aj Kaplnku sv. Michala a vedľa stojí Urbanova veža a Urbanov zvon.

Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)

Kaplnka sv. Michala, nakoľko sa nachádza priamo pri monumentálnej stavbe pri Dóme sv. Alžbety, nedá sa obísť a odporúčame si ju pozrieť. Táto kaplnka je ako z vonka, tak aj zvnútra pekná kultúrna pamiatka a tiež sa jej ľudovo nazýva aj Čierny Kostol. Tento gotický kostol je zasvätený Archanjelovi Michalovi, stojí na mieste bývalého cintorína a je druhou najstaršou stavbou v Košiciach. V kaplnke je príjemne, vládne tam pokoj a radosť. Oplatí sa zájsť.

Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)

Zvláštna, ale pekná vežička hneď vedľa Dómu sv. Alžbety. Po obvode veže sú historické znaky a nápisy spolu z obrazcami. V minulosti sa v tejto veži nachádzalo múzeum, dnes je tam výstava voskových figurín. Pred vežou je starý zvon Urban, ktorý z veže spadol pri veľkom požiari v roku 1966 a praskol. Dnes je čiastočne polepený na podstavci pred vežou. Odporúčame navštíviť aj múzeum vo veži a zaujímavé je, že každý kúsok veže dýcha kultúrou. Keď budete pokračovať smer od kostola sv. Michala, dostanete sa k dolnej bráne.

Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)

Dolná brána je naozaj vynikajúca možnosť prezrieť si takéto opevnenie priamo v centre. Podzemie skrýva pozostatky hradieb, múrov a vstupných brán mesta. Prejdite sa cez rôzne komory a získajte pocit, ako veci vyzerali pred niekoľkými stovkami rokov.

Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)

Určite nevynechajte súsošie Immaculata, táto krásna socha sa nachádza priamo v starom meste na promenáde mesta Košíc, kde sa okrem nej nachádzajú aj iné pamätihodnosti. Ak sa rozhodnete, že si urobíte prechádzku po Hlavnej ulici, určite naň naďabíte. Nachádza sa po boku štátneho divadla a stojí na mieste popraviska, je to spomienka na epidémiu moru 1709-1710, ktorá kedysi Košice zasiahla. Takže je to také smutné miesto. Morový stĺp je nádherne zdobený a zaujímavosťou je, že pod stĺpom je pochovaný Sv. Valentín svätec všetkých zaľúbených. Vrchol súsošia IMMACULATA – (nepoškvrnená), predstavujúci Pannu Máriu, položili 3 októbra 1923 do výšky 14 metrov. Panna Mária má symbolizovať, vernosť, lásku, dobrotu a ma chrániť miesto pred biedou a utrpením. Tá má nad hlavou veniec s dvanástimi hviezdami. Okrem nej je aj súsošie tvorené sv. Jozefom, sv. Šebastiánom a sv. Ladislavom.

Zdroj: GoSlovakia (8.12.2019)

Keď sme si pozreli krásu Hlavnej ulice v Košiciach, tak sme zostali hladní a smädní. O jedlo však núdza nebude, pretože Hlavná ulica je obklopená rôznymi reštauráciami a je ich veľa, takže si môžete povyberať kam zájsť na obed. Každá reštaurácia má pred vstupom vyvesené denné menu, takže si môžete vybrať to, čo vám bude po chuti. Na námestí sú na každom kroku obchody so suvenírmi. Pri Dóme sv. Alžbety je aj automat na pamätné mince. Vhodíte 1€ a 0,05 € do automatu, otočíte kľučkou, ale pred tým si vyberiete, aký vzor by ste chceli mať na pamätnej minci. Z automatu vám vypadne pamätná minca so vzorom ktorý ste si vybrali. Je to pekný suvenír.

Zdroj: GoSlovakia (9.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (9.12.2019)

Druhým tipom na výlet tu máme niečo aj pre našich najmenších, pretože Košice sa nedajú prejsť za jeden deň. Zoologickú záhradu Košice- Kavečany. Ak nemáte auto, tak je zabezpečený spoj číslo 29 zo železničnej stanice, ktorý premáva každú pól hodinu tam aj naspäť. Pred zoo je veľké parkovisko, takže s parkovaním nieje problém. Vstupenku do zoologickej záhrady si zakúpte spolu so vstupenkou do Dino parku, pretože je to výhodnejšie. Košická zoo je veľmi príjemným miestom na oddych popri zvieratkách a programoch kŕmenia tuleňov, tučniakov a opíc. Toto kŕmenie je komentované niekoľko krát do dňa. V zoo sa dajú zakúpiť v automatoch aj granulky, ktorými môžete kŕmiť vybrané zvieratká, ako napríklad kozy, somáriky i kačky.V areáli sa nachádza aj Dino park s 3D kinom, ktoré je v cene. Hneď za vstupnou bránou Dino parku vás čaká stádo stegosaurov, ktorí práve vyrazili za potravou a na konci parku práve naopak čaká Tiranosaurus Rex, ktorý ešte len čaká na svoju potravu. V Dino parku je kopec zaujímavých modelov dinosaurov, ktorí sa pohybujú na mieste so zvukovými efektami. Detičky si prídu na svoje , keď si môžu kúpiť Dino vajíčko, z ktorého sa vyliahne dinosaurus. Môžu využiť aj dinotetovanie, kde im pomocou šablóny a farby na pokožku vytetujú dinosaura, alebo iné zvieratká. V Dino parku je aj obchod so suvenírmi, kde si detičky majú možnosť kúpiť aj Dino tričká od výmyslu sveta. Je tu veľa príležitostí na prechádzku, fotografovanie a je to skvelý deň. Pri zoologickej záhrade sa nachádza aj bobová dráha, ktorú isto vyskúšajte, je to zážitok na ktorý len tak nezabudnete.

Zdroj: GoSlovakia (9.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (9.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (9.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (9.12.2019)

Každý koniec je zároveň začiatkom niečoho nového, napríklad ďalšej jazdy. Zábava, adrenalín, príroda, to všetko môžete zažiť na bobovej dráhe pri zoologickej záhrade v Košice - Kavečany. V nerezovej bobovej dráhe sa spúšťate na vozíkoch, ktoré majú vpredu brzdu. Vozíky sú určené pre jazdu jednej, alebo dvoch osôb. Rýchlosť a tempo jazdy si určujete vy sami. Čaká na vás 800 metrov dlhá trať, 9 extrémnych zákrut, 3 terénne zlomy, 3 tunely a čerstvý vzduch. Vyskúšajte bobovú dráhu na vlastnej koži. Na takúto jazdu tak rýchlo nezabudnete. Vy a vaše deti budú bobovku milovať, užijú si nielen jazdu, ale sa aj vyšantia na úžasnom ihrisku. A to všetko na čerstvom a zdravom vzduchu v krásnej prírode. Príďte sa s nimi zabaviť a zažite pekný víkend.

Zdroj: Bobová dráha (9.12.2019)
Zdroj: Bobová dráha (9.12.2019)

Ďalším, tretím tipom na výlet zahrejeme srdiečka aj vám, ktorí máte radi turistiku napríklad Vyhliadkovú vežu Hradová. Vyhliadková veža sa nachádza na vrchole kopca Hradová. Dostať sa tam dá v lete odvšadiaľ. Ak pôjdete autobusom, číslo 29 zo železničnej stanice. Po príchode k vyhliadkovej veži Hradovej, zaparkujete na pravej strane na parkovisku. Hneď pri parkovisku je aj maličký bufet. Ďalej, ale musíte ísť pešo, ale keďže máme radi turistiku, určite nám to nebude prekážať, ale naopak si užijeme cestu. Na konci cesty sa nachádza množstvo atrakcií a zvyšky starého hradu. Robia sa tam rôzne akcie, pri veži je aj Hradná čajovňa, kde sa dá posedieť pri šálke čaju, medzi historickými predmetmi ( odevy, obuv). Zaujímavosťou je, že za samotný čajík zaplatíte podľa vlastného uváženia, čiže od 0€ do....Ešte sa však nestalo, že by niekto odišiel len tak. Vyhliadková veža Hradová je vysoká 21,5 metra. Ak vyjdete po schodoch až na vrchol veže, naskytne sa vám krásny pohľad na široké okolie. Pri dobrej viditeľnosti vidno až do Prešova, Kajšovskú hoľu, susedné hranice s Maďarskom. Určite si zoberte so sebou ak máte ďalekohľad. Vstupné tu je minimálne, dospelí 1€ a deti 0,50€. Otvorená zvykne byť počas celého leta. Vo veži sa dajú zakúpiť aj predmety na pamiatku, ako napríklad pohľadnica, magnetka, odznak. Cestou naspäť môžete absolvovať náučný chodník, alebo posedieť si pri legálno ohnisku. Vrelo odporúčame ísť na vyhliadkovú vežu Hradovú pozrieť, určite neoľutujete, je to výlet na celý deň, ktorý vám starostlivo vyplní čas a to nielen tak pasívne.

Zdroj: GoSlovakia (9.12.2019)
Zdroj: GoSlovakia (9.12.2019)

Pevne dúfame a veríme, že sa do Košíc vyberiete a budete chcieť prežiť a vidieť krásu Košíc. Odporúčame vám ísť aspoň na predĺžený víkend, aby ste stihli si popozerať tieto zaujímavé miesta, pamiatky, atrakcie. Určite nebudete ľutovať a prežijete i vy krásne chvíle v Košiciach a v ich okolí.

zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať