SK SK

Objavte to najlepšie v lokalite Levoča

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Plánujete dovolenku, alebo neviete kam na výlet cez víkend? Ísť v dnešnej uponáhľanej dobe s rodinou, či s kamarátmi je príjemným spestrením času. Slovensko je nádherná krajina a ponúka nám pre naše výlety mnohé turistické atrakcie, pamiatky a zaujímavosti. Často ich ale nepoznáme, aj keď ich máme doslova pod nosom. My sme si pre vás vybrali Levoču, o ktorej vám niečo povieme.
Do mesta Levoča sa dostanete najlepšie, ak pôjdete osobným autom, alebo autobusom. Dostať sa do Levoče vlakom? Áno, dá sa to. Hoci nejazdia osobné vlaky pravidelne, ale dostanete sa osobným vlakom pár krát do roka. Pokiaľ ste sa sem vybrali na víkend, dovolenku a nemáte ešte žiadne ubytovanie, máme tu pre vás dva tipy, kde sa môžete ubytovať.

Prvým tipom je hotel u Leva. Hotel u Leva  je istota kvality, milého a ochotného personálu a čarovného prostredia. Má pekné, priestranné, útulné, komfortné a esteticky zariadené izby, ktoré poskytnú pohodlie nielen počas pracovných ciest, ale aj rodinám s deťmi a turistom na výprave za krásami tohto mesta. Priamo z izieb máte výhľad na námestie a niekoľko pamiatok. Nachádza sa v centre mesta s 500-ročnou históriou. Za hotelom je parkovisko, ktoré je za prijateľné ceny. Najlepšie na celom hoteli je však možnosť si dať dobrú večeru, alebo obed v jeho reštaurácií. Ponúkajú jedlo aj pre vegánov a vegetariánov. A ak by ste aj neboli hosťami hotela, môžete zájsť do hotela, pretože reštaurácia je otvorená aj pre ostatných ľudí.

Zdroj: Hotel u Leva (30.11.2019)
Zdroj: Izba v hoteli u Leva (30.11.2019)
Druhým tipom je  Hotel Barbakan. Hotel Barbakan má charakter starého meštianskeho domu. Vintage výzdoba prináša pocit, že ste na pôvodom Slovensku. Má skvelú polohu, len pár metrov od hlavného námestia mesta. Miestnosti sú skvelé a útulné s nádherným výhľadom na kostol na kopci. Personál je ochotný, priateľský a jedlo je chutné a za primerané ceny.
Zdroj: Hotel Barbakan (30.11.2019)
Zdroj: Reštaurácia (30.11.2019)
A teraz sa už dostaneme k tomu najpodstatnejšiemu. Na prehliadku historického mesta nestačí jeden deň. Začneme centrom mesta, ktoré je pekné a upravené. Nachádza sa tu napríklad, Thurzov dom, klietka hanby, kostoly a mnoho ďalšieho. My sme ich pre vás vybrali zopár, ktoré treba určite vidieť. Začať by sme mohli chrámom sv. Jakuba.

Chrám sv. Jakuba je umiestnený v centre historického námestia. Najväčší gotický kostol, sakrálna pamiatka zo 14.storočia s hlavným oltárom vyrobeným rezbárom Majstrom Pavlom z Levoče. Oltár je výnimočný a tak nádherný, že ani neveríte, že sa naň naživo a tak z blízka pozeráte. Kostol je nádherný, historický, čarovný s veľa príbehmi. Vo vnútri sa nachádzajú nádherné vitráže, orgán, ktorý visel zo stropu a lavica zo 14. storočia. Ak budete chcieť vidieť chrám sv. Jakuba, sú tu umožnené vstupy s výkladom, ktoré trvajú cca 30 minút a sú každú hodinu. Za vstup sa v kostole platí. Návšteva tohto chrámu stojí zato. 

Zdroj: Chrám sv. Jakuba (30.11.2019)
Zdroj: Oltár Majstra Pavla (30.11.2019)

Neďaleko chrámu sv. Jakuba sa nachádza aj mestská radnica. Je to nádherná radnica v samom jadre mesta, krásna renesančná architektúra. Je to naozaj krásna budova s oblúkmi na jednej strane a mierne odlišnou architektúrou na druhej strane so sochou umiestnenou spredu. Budova vznikla pravdepodobne okolo polovice 15. storočia a prešla mnohými stavebnými úpravami až do dnešnej podoby. Historická radnica patrí k najnavštevovanejším expozíciám v Levoči. Čakajú na vás historické priestory radnice, notára, staré nástroje kata a mnoho ďalšieho.V budove radnice na poschodí sa dnes nachádzajú expozície Spišského múzea a zasadacia sieň, ktorá slúži mestu na reprezentačné účely.

Zdroj: Mestská radnica (30.11.2019)

Oproti radnici uvidíte klietku hanby. Tento historický skvost stojí na námestí v Levoči. Klietka hanby je vyrobená z tepaného železa a vyzerá skôr ako veľká vtáčia klietka. Do dverí je zapracované drobné kovové srdce. Klietka hanby bola použitá na verejné odsúdenie drobných zločincov a žien, ktorí sa objavili v uliciach v Levoči. Boli uväznení na rituálne ponižovanie. Ak chceli zvýšiť utrpenie, klietka bola často používaná na veľtrhoch, trhoch a festivaloch, kde bol najväčší dav. Držali ich vo vnútri aj niekoľko dní, v závislosti od trestného činu. Ľudia po nich hádzali kamene, hnilé ovocie a hnilú zeleninu a bolo dovolené po nich dokonca aj pľuť. 

Zdroj: Klietka hanby (30.11.2019)
Môžeme sa presunúť k domu Majstra Pavla z Levoče. Tento dom sa nachádza na námestí pri chráme sv. Jakuba. Predstavuje život Majstra. Je to malé, no zároveň útulné múzeum. Ak sa vám páčia neskorogotické plastiky, tak by ste sem mali určite pri prehliadke námestia prísť. Dozviete sa o všetkých známych drevených dielach, ktoré sa nachádzajú v strednej Európe, o tom ako starí majstri pracujú. Rezbárov dom ponúka nielen pohľad do histórie, ale aj zbierkové predmety. Nachádza sa tu iba jeden originál z jeho prác.
155_6tq6vgknfj.jpg
Zdroj: Diela Majstra Pavla (30.11.2019)
Zdroj: Dom Majstra Pavla (30.11.2019)

Ďalej sa môžeme presunúť k Thurzovmu domu. Thurzov dom je nepochybne najkrajší meštiansky dom v historickom centre Levoče. Tento palác bol postavený v 15. storočí a bol vo vlastníctve uhorskej šľachtickej rodiny Thurzos. Spolu s rodinou Fuggerovcov sa preslávili založením svetového monopolu na trhu s meďou. Exteriér budovy je zachovalý a so zaujímavými obrazmi na hlavnej fasáde. Hoci bola táto hnedá a hnedastá štruktúra prestavaná, zachovala si niektoré silné renesančné prvky vrátane balkónu. Dnes je to múzeum. 

Zdroj: Thurzov dom (1.12.2019)
Ďalšia zastávka je na konci Kláštornej ulici a tam máte možnosť vidieť kostol Minoritov. Krásny a elegantný barokový kostol, stojí hneď vedľa brány Košice. Z vonka je kostol elegantný a zvnútra je bohato zdobený v typickom barokovom štýle. Je to atraktívny a hodnotný chrám. Pochádza z prvej polovice 14. storočia. Je to jeden z najväčších kostolov na Slovensku, ktorý je ukážkou vynikajúceho staviteľského umenia obdobia gotiky. Vyniká svojou mohutnosťou. Na jeho hlavnou oltári je gotická socha Madony z 15. storočia a barokové sochy uhorských kráľov a jezuitských svätcov. Nachádza sa tam aj maľba z prvej polovice 14. storočia, znázorňuje ukrižovanie, a nad portálom do sakristie je smrť a nanebovzatie Panny Márie.
Zdroj: Kostol Minoritov (1.12.2019)

Povieme si niečo aj o Košickej bráne. Cez túto pomerne úzku bránu je možné vstúpiť do Levoče historického mesta. O Košickej bráne i celom mestskom opevnení sa rozpráva, že sa tu zjavuje duch Juliany Korponayovej-Géczyovej, po Majstrovi Pavlovi hneď druhej najznámejšej postavy levočských dejín. Juliana nazývaná i „levočskou bielou paňou“ bola pred stáročiami nespravodlivo obvinená z toho, že počas obliehania mesta kurucmi otvorila dobyvateľom brány. Po obvinení nasledoval výsluch s využitím útrpného práva a poprava. Nečudo, že jej duch dodnes nevie nájsť pokoja. Brána je stará, pôvodné stredoveká, ale dobre udržiavaná. Je to však len jednoduchá brána, ale stojí zato sa pozrieť a urobiť pár fotografií.

Zdroj: Košická brána (1.12.2019)
Už keď sme si pozreli historickú časť centra, určite nám vyhladlo. Tu vám môžeme odporučiť reštauráciu okrem reštaurácie u Leva, o tej sme sa už dozvedeli vyššie aj reštauráciu Kupecká Bašta. Nachádza sa v krásnom prostredí historických hradieb. Posedenie pri pive na terase a vynikajúce jedlo, nám ešte viac spríjemní deň. Reštaurácia ponúka viac miestností, takže nieje problém so súkromím pri väčšom množstve ľudí. Jedlo je lahodné, dobre ochutené a obsluha príjemná. Tak keď nebudete vedieť kam zájsť, navštívte reštauráciu  Kupecká Bašta.
Zdroj: Reštaurácia Kupecká Bašta (1.12.2019)
Zdroj: Reštaurácia Kupecká Bašta (1.12.2019)
Ak máte radi kávu, tak vám odporučíme kaviareň Leutschau Café. Priamo v centre sa nachádza táto kaviareň a sedieť môžete aj vonku.  A sk ste naozaj veľkí kávičkári, robia tu výbornú kávu aj skutočné ristretto. V kaviarni je kľud a popri pití vám hrá príjemná hudba. Majú zaujímavú ponuku pív, vín, nealkoholické i alkoholické nápoje. Ponúkajú veľmi kvalitnú kávu a ku kávičke si dajte zákusok majú pestrú ponuku cheesecakov, pretože aj tie tu majú výborne. Obsluha je zdvorilá a príjemná. 
Zdroj: Leutschau Café (1.12.2019)
Zdroj: Leutschau Café (1.12.2019)
A nakoniec, ak budete mať chuť choďte sa pozrieť aj na Mariánsku horu. Odporúčame ľudom každého náboženstva. Vzdialenosť k bazilike je 6,5 kilometra z centra Levoče. Je to miesto na nabranie energie, oddych a na zamyslenie. Dostanete sa tam autom, autobusom ale aj pešo. Samotný kostol má magickú atmosféru. Je to veľmi tiché a pietne miesto. Nachádza sa tam kostol Navštivenia Panny Márie. Okrem kostola sa na vyvýšenine  nachádza gréckokatolícka kaplnka, oddychová zóna s krížovou cestou, pútnický a exercičný dom. Juhozápadne od baziliky vonkajší oltár, severovýchodne kaplnka Panny Márie s vyvierajúcim prameňom. Pred západným vstupom do baziliky stojí socha sv. Jána Nepomuckého. Celé okolie je dobre udržiavané a čisté.
Pevne veríme, že po prečítaní, sa budete chystať do Levoče na víkend alebo na dovolenku, aby ste si mohli tieto krásne pamiatky užiť aj naživo. 
zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať