SK SK

Okres Kežmarok a jeho krásy

Saška Mišiková

0 hodnotení
Okres Kežmarok patrí medzi najväčšie okresy Prešovského kraja a leží v jeho západnej časti. V okrese Kežmarok sa nachádzajú 3 mestá a až 39 obcí. Tento okres patrí medzi tie, ktoré by ste mali určite navštíviť aspoň raz za život. A keď ho navštívite aj viac krát, bude len dobre, pretože vždy v ňom objavíte niečo nové.

O tom, že sa tu snúbia prírodné krásy s neopakovateľným a vzácnymi stredovekými pamiatkami vás určite presvedčíme týmto článkom, kde si predstavíme tie najzaujímavejšie miesta, ktoré by mal vidieť každý správny Slovák.
Najprv si predstavíme stredoveké pamiatky, potom si trošku ponaťahujeme kostru pretože sa zájdeme pozrieť na turisticky aktívnejšie miesta, kde sa stanete súčasťou lesov, parkov a spoznáte mnoho živočíchov a rastlín, ktoré nájdete len málokde. Ďalej si ukážeme hotely, penzióny a chatky, kde si po dlhom dni plnom prezeraní týchto malebných miest oddýchnete. Samozrejme nezabudneme ani na váš žalúdok, Nie je nič lepšie ako ako sa po dni na čerstvom vzduchu najesť niečoho chutného a kvalitného.

Mesto Kežmarok  vzniklo v 13. storočí spojením troch osád – slovenskej rybárskej osady, osady kráľovských pohraničných strážcov a nemeckej osady. Mesto však bolo osídlené už v dobe kamennej.  V Kežmarku sa nachádza množstvo kultúrnych pamiatok.  Patrí medzi mestá so slávnou históriou. Jeho historické jadro bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Každoročne sa tu koná Európsky festival ľudových remesiel. 
Neuveriteľné množstvo historických pamiatok koncentrovaných na  takom malom priestore ponúka intenzívne celodenné vyžitie.

157_yjyffivel0.jpg
Zdroj: Slovakia travel (4.12.2019)

Ako prvú z pamiatok si predstavíme Drevený evanjelický artikulárny kostol. Tento kostol  bol zapísaný v zozname UNESCO .  Patrí medzi najstaršie pamiatky v Kežmarku. Tento kostol je iný od iných kostol tým že, pri stavbe nepoužili žiaden kovový materiál, teda nepoužili žiadne kovové klince, výlučne iba drevené klince. Zvláštne čaro ktoré sála z tohto artikulárneho kostola ocenili i tvorcovia známej slovenskej rozprávky Perinbaba, ktorí tu nakrútili niekoľko scén.
V súčasnosti chrám plní svoj pôvodný náboženský účel, ako významná kultúrna pamiatka je však v stanovených hodinách sprístupnený i širokej turistickej verejnosti.

157_c14f12r2el.jpg
Zdroj: mesto Kežmarok (4.12.2019)

V druhej polovici 19. storočia sa kežmarskí evanjelici rozhodli pre stavbu nového, na pohľad reprezentačnejšieho chrámu - drevený artikulárny kostol chátral a začal byť nebezpečný, predovšetkým po statickej stránke.  Preto bol v rokoch 1879-1892 postavený Nový Evanjelický kostol, ktorý má nie len má nielen nevšednú architektúru, ale vo svojom pozadí i nádhernú krajinnú scenériu. Patrí tiež medzi národné kultúrne pamiatky SR . Bol postavený v rokoch domácim staviteľom Viktorom Lazarym.
Výnimočná stavba však vďaka byzantským, maurským a iným orientálnym prvkom pripomína skôr synagógu alebo mešitu ako kresťanský kostol.

157_6av04fv9gx.jpg
Zdroj: mesto Kežmarok (4.12.2019)

Tretí kostol v poradí sa nazýva Paulínsky kostol . Bol postavený v roku 1654 na mieste troch meštianskych domov, ktoré v roku 1650 darovalo mesto Kežmarok katolíckej cirkvi. Išlo o vďaku za pomoc pri riešení sporov s rodinou Thökölyovcov. Najstaršou zachovanou časťou je bohato zdobená kazateľnica pochádzajúca z konca 17. storočia. Zhotovil ju majster, ktorý sa podieľal aj na vytvorení oltára v kaplnke kežmarského hradu. Celý chrám takmer ucelene predstavuje vývoj jednej umeleckej epochy: od ranného cez vrcholný barok až k rokokovému záveru.

157_l80zrykkk1.jpg
Zdroj: mesto Kežmarok (4.12.2019)

Od sakrálnych pamätných kostolov prejdeme ku Kežmarskej radnici, ktorá sa vyníma na Hlavnom námestí. Úplne prvá radnica mesta však stála na úplne inom mieste. Stála na jednej z najstarších kežmarských ulíc – na starom trhu. Po vpáde husitov v roku 1433 mesto čiastočne vyhorelo a centrum sa presunulo.
Pod radnicou je stará pivnica, v ktorej v 16. stor. vyvierali pramene vody. Podľa tradície vedie z pivnice úniková podzemná chodba. V súčasnosti je radnica sídlom mestského úradu.

157_e2jncvqxbk.jpg
Zdroj: mesto Kežmarok (4.12.2019)

Dominantou podtatranského mesta Kežmarok je Kežmarský hrad, ktorý sa zapísal do dejín tatranskej turistiky ako východisko prvého známeho turistického výletu do Vysokých Tatier. Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1463. Hrad patrí k typu tzv. mestských hradov – bol postavený priamo na území mesta Kežmarku preto, aby ho bránil pred prípadnými nepriateľmi, no jeho majitelia si nárokovali na  rôzne dane od  slobodného kráľovského mesta. Preto bol v čase temna skôr príťažou. Dnes v ňom nájdete miestne múzeum, ktoré okrem atraktívnych pevnostných interiérov napr. vyhliadkovej veže alebo mučiarne ponúka na obdiv zaujímavé expozície zamerané na históriu Kežmarku, stredoveké cechy a remeslá, židovskú kultúru či sakrálne umenie.

157_ksnu9anjaa.jpg
Zdroj: mesto Kežmarok (4.12.2019)

V Pieninskom národnom parku v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok nájdeme ďalšiu kultúrnu národnú pamiatku a to Červený kláštor, ktorú začali v roku 1320 stavať kartuziánski mnísi. Žili pustovníckym spôsobom života a nesmeli sa medzi sebou rozprávať. Medzi múrmi kláštora sa ozýval len pozdrav „Memento mori“ čo v preklade znamená ,,Pamätaj na smrť“.  Dnes je v ňom zriadené múzeum.

157_bwokdrjeru.jpg
Zdroj: Slovakia travel (4.12.2019)

Ako sme vám sľúbili na začiatku, tak od sakrálnych pamiatok prejdeme na miesta kde budu pracovať naše oči i nohy. Ukážeme vám, v čom je príroda jedinečná a spolu s nami spoznáte tunajšie lesy, stanete sa súčasťou lesného života a spoznáte mnoho živočíchov a rastlín, ktoré nájdete len málokde.
Chodník korunami stromov  Bachledka sa nachádza v srdci druhovo pestrých lesov Pieninského národného parku. Trasa o dĺžke viac ako 600 m Vás prevedie druhovo pestrým lesom, kde na Vás čakajú rôzne prekvapenia a poučenia. Počas Vašej cesty po chodníku sa môžete zastaviť na troch adrenalínových zákutiach. Nielen deti si tu môžu vyskúšať udržanie rovnováhy v priehľade, ktorý pod sebou odhaľuje zdanlivo nebezpečnú priepasť. Všetky atrakcie sú samozrejme maximálne zabezpečené.
Ak dávate prednosť skorej samo štúdiu, tak po chodníku je plno informačných tabúľ, kde sa dozviete zaujímavé informácie o faune, flóre a živote miestnych lesov, ich ochrane no i o ničivej sile počasia. Máte však možnou využiť aj ponuku sprievodcu – pracovníka národného parku.

157_mbg4e10hl2.jpg
Zdroj: Severo - východ Slovenska (4.12.2019)

Veríme, že rozhľadňa Bachledka, ktorá sa nachádza v tom istom areáli si vás získa úžasným výhľadom, kde uvidíte všetku krásu z 32 metrov vysokej veže, vďaka ktorej budete mať ako na dlani štíty Belianskych Tatier, unikátnu scenériu Pienin i malebné Zamagurie. Super je, že okolo vyhliadkovej veže sa vinie 67 metrov dlhý suchý tobogan, ktorým si môžete skrátiť cestu dole a zároveň užiť poriadny adrenalín. V prevádzke aj počas zimnej sezóny.

157_wpsbh7ombm.jpg
Zdroj: Lepší deň (4.12.2019)

Aj ďalej budeme pokračovať kochaním sa krásnymi prírodnými krásami, rastlinami, živočíchmi. Tatranský národný park, ktorý sa nachádza severe stredného a východného Slovenska v Tatrách.  Je jeden z deviatich národných parkov na Slovensku a je zároveň najstarší národný park na Slovensku. Na vlastnom území sa chránia najmä horské a vysokohorské rastliny ako sú napr. porasty kosodreviny a borovíc alebo nádherná kvetinka plesnivec alpínsky, ktorý nájdeme na mnohých pohľadniciach z Tatier. Zo vzácnych živočíchov tu žijú orol skalný, medveď hnedý, kamzík tatranský alebo svišť tatranský. Najvzácnejší z nich je kamzík - symbol Tatier. Patrí medzi unikátne druhy kamzíka, pretože sa po skončení ľadových dôb vyvíjal tisíce rokov úplne izolovane. Z tohto dôvodu sa líši od svojich príbuzných kamzíkov v Alpách či Apeninách a tento druh nemožno nájsť nikde inde na zemi. Na území Vysokých Tatier sa nachádza najvyšší vrch Slovenska, Gerlachovský štít (2655 m) a symbol Slovenska Kriváň. Park je charakteristický aj výskytom vyše 100 plies a niekoľkých vodopádov. Najväčšie a najhlbšie z tatranských plies je Veľké Hincovo pleso, najvyššie položené jazero je Modré pleso (2192 m.n.m.). Najčastejšie navštevovanými sú Štrbské a Popradské pleso.
Jediná verejnosti prístupná jaskyňa je Belianska jaskyňa.

157_5bmyllpzc8.jpg
Zdroj: tatry.sk (4.12.2019)

Z najstaršieho a najväčšieho národného parku na Slovensku prejdeme ku ďalšiemu a to je Pieninský národný park. Nachádza v severovýchodnej časti Slovenska. Rozprestiera sa na území okresov Kežmarok a Stará Ľubovňa, v Prešovskom samosprávnom kraji. Z celkovej rozlohy tvoria 9 km2 lesy, ktoré dopĺňa jedinečná poľnohospodárska krajina s malými poliami, lúkami a pasienkami, na ktorých v lete stoja typické zamagurské stohy pokoseného sena. PIENAP je bohatý na vzácne druhy rastlín, medzi ktorými je veľa endemitov, napríklad králik Zawadzkého, púpava pieninská, arábka chochlíkatá a rebrica horská sibírska. Súčasťou druhovo pestrej fauny je 766 druhov motýľov, 99 druhov mäkkýšov a vyše 200 druhov stavovcov.
Navštíviť sa odporúča najvyšší vrch Tri Koruny ležiaci na poľskej strane parku. Krásu troch ostrých skál je však možné obdivovať aj počas plavby plťou. Komplex vápencových skál Haligovské skaly láka početnými jaskyňami a dutinami. Východiskovými bodmi sú Červený Kláštor, Spišská Stará Ves alebo mesto Stará Ľubovňa.

157_9z4853yob6.jpg
Zdroj: ŠOPSR (4.12.2019)

V okrese Kežmarok nájdete veľa miest, ktoré budete chcieť stihnúť vidieť a určite to nestihnete za jeden deň. Najlepším a zároveň najjednoduchším spôsobom ako tento problém vyriešiť je nájsť si tam ubytovanie. Ponuka je naozaj bohatá. Stačí dať do vyhľadávača lokalitu a hneď na vás vyskočia ponuky od úplne najnižších cien až po luxusné apartmány. Tie najnižšie ceny zvyčajne ponúkajú súkromníci, ktorý turistom ponúkajú ubytovanie vo vlastných domov, tzv. privát. Toto ubytovanie môže byť atraktívne pre mladých ľudí, ktorý chcú ušetriť a vedia, že si hľadajú ubytovanie len na prespanie, a ostatné veci ako stravovanie a možno nejaký wellness budú riešiť niekde inde.
Pre ľudí čo sa vyberú na výlet s veľkou partiou, alebo sa vyberú s celou rodinou je podla nás najlepšia voľba rezervovať si na pobyt celú chatu len pre seba. Dá sa naozaj z čoho vyberať, od menších útulných chatiek až po obrovské luxusné zruby. V chatkách sa nachádza kuchyňa, skoro vo všetkých je aj záhradka s posedením kde si môžete večer spraviť grilovačku. Napr. Wild Park Resort ponúka ubytovanie pre dospelých a pre deti, ktoré milujú zvieratá. Môžte si tam pod vedením jazdiť na koni, či kŕmiť lesné zvieratá, ktoré tam chovajú. Vila Gajdoš, chata Čajka – Ranč, Chalúpka pod Vŕškom, chata Tatry, Luxusný zrub a salaš Goralský dvor, všetky tieto chatky ponúkajú pre turistov moderne zariadené ubytovanie v príjemnom prostredí plnom prírody, ktoré určite nebudete ľutovať.

157_iusvd33f9r.jpg
Zdroj: Luxusný zrub (4.12.2019)

Pre tých náročnejších a môžno trochu pohodlnejších, sú tu hotely, ktoré ponúkajú svojim zákazníkom pohodlné izby či apartmány na vysokej úrovni. Hotel Hviezdoslav **** sa nachádza priamo v Kežmarku a patrí medi najobľúbenejšie hotely turistov. Je to zrejme pre to, že sa v tomto hotely nachádza naozaj všetko, od jednoduchých izieb až po luxusné apartmány. Poteší vás aj gastronómia na vysokej úrovni kde si môžete dať kvalitné raňajky pred tým než sa vydáte na štíty hôr. V tomto hotely sa nachádza aj kvalitný wellness, kde sa môžete vysaunovať, zaplávať si, alebo si užiť príjemnú masáž. Musíme spomenúť aj iné hotely ako hotel ARGO, Tatranec, Penzinom Max Kežmarok, ktoré tiež patria medzi často navštevované hotely v tejto lokalite.

157_sxn0tzfg6q.jpg
Zdroj: Sorger (4.12.2019)

Keď už sme spomenuli ten wellness, tak okrem hotela Hviezdoslav **** vám príjemné saunovanie, výrivky, masáže, alebo len oddychovanie a nasávanie atmosféry ponúka Wellness hotel KONTAKT, Vila Aurora ubytovanie Vela, ktoré vám okrem spomínaného wellness zážitku ponúkajú taktiež ubytovanie a chutné a kvalitné jedlo.

157_vt9svmz8ft.jpg
Zdroj: Hotel wellness KONTAKT (4.12.2019)

Každý z nás sa okrem sakrálnych pamiatok, histórie, kultúry, prírody a prírodných krás teší na výlet aj na ochutnanie tradičného jedla danej lokality. Kvalitná gastronómia patrí medzi najvyhľadávanejšie témy dnešnej doby. Toto si uvedomujú aj väčší či menší podnikatelia turistických oblastí, ktorí si dávajú záležať na tomto fenoméne.
Reštaurácia poézia sa nachádza priamo v Kežmarku v hoteli Hviezdoslav, táto reštaurácia je miestom, kde zabudnete na všedné problémy dňa pri degustácií kulinárskych špecialít. Ponúknu vám regionálne špeciality i jedlá medzinárodnej kuchyne, pozornosť venujú aj bezmäsitým jedlám. Kuchári radi zohľadnia vaše zdravotné obmedzenia a pripravia vám jedlo podľa vášho priania. K jedlu patrí aj lahodné víno, ktoré si môžete vybrať z bohatej ponuky vínnej karty. 
Ďalšou reštauráciou, ktorú vám predstavíme je reštaurácia u Jakuba. Nachádza sa cca 4 min. cesty pešo od Kežmarského hradu na ulici Starý trh 39 a cca 10 km od Vysokých Tatier. Reštaurácia ponúka bohatý výber chutných jedál tradičnej domácej slovenskej a medzinárodnej kuchyne vrátane bezmäsitých jedál ako sú domáce bryndzové halušky .
Reštaurácia pri Kežmarskom hrade vám ponúka oddych a pohostenie po historickej prehliadke, ktorou môžete zavŕšiť. Nachádza sa len 50 metrov od mestského hradu a radi vám ponúknu ako špeciality slovenskej kuchyne, tak i denné menu za prijateľné ceny. Kežmarská reštaurácia má celkovú kapacitu 120 miest a je rozdelená do niekoľkých častí. Samozrejmosťou je i vyhradená nefajčiarska  zóna, či WiFi Internet.
Zakončíme to ničím iným ako tradičnou Kolibou nad traťou, ktorá sa taktiež nachádza priamo v Kežmarku. Vychutnáte si tu tradične slovenské špeciality a zároveň si odtiaľ môžete zakúpiť nejakú špecialitu zo salašu.

157_5uhf7nympz.jpg
Zdroj: Find hotel (4.12.2019)
Takže dúfame, že ak ste premýšľali a váhali nad tým, či navštíviť v Prešovskom kraji aj okres Kežmarok, sme vám dali dostatočne veľa podnetov, aby ste tak urobili.  Slovensko je plné prírodných a sakrálnych krás na každom rohu.
zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať