SK SK

Na lyže alebo do plaviek? Poďte s nami do Popradu a vyskúšajte oboje!

(ms)

1 hodnotenie
Zima nám pomaly klope na dvere, tak prečo si nenaplánovať toto najkrajšie ročné obdobie už teraz. V tomto článku sa vyberieme do mesta Poprad a jeho blízkeho okolia.

Toto najväčšie mesto Spiša získalo vďaka svojej polohe prívlastok vstupná brána do Vysokých Tatier, nie je preto ničím zvláštnym, že v roku 2016 sa ocitlo na zozname 10 top európskych miest, ktoré sa podľa britského denníka The Guardian oplatí navštíviť počas zimy.

Keďže sa nám neuveriteľnou rýchlosťou blížia Vianoce, nemožeme zabudnúť v súvislosti s mestom Poprad na vianočnú výzdobu, ktorú má toto mesto, dovolím si povedať jednu z najkrajších, keď nie tú najkrajšiu zo všetkých slovenských miest. Mesto dokonca publikuje mapu vianočnej výzdoby, ktorá ukazuje kde presne sa všetky hlavné vianočné výzdoby nachádzajú a ako sa k ním vieme dostať. Asi najznámejšou je Vianočný anjel vysoký 12 metrov a vážiaci 700 kg, ktorý tradične doslova priletí doprostred kruhovej križovatky. Taktiež nemôžete odísť bez fotky pri Vianočnej guli alebo z ulice pod Hviezdnym nebom. Prechádzka pod týmto nebom je ako z tej najkrajšej vianočnej rozprávky.

158_e8g2uz6eca.jpg
Zdroj: cas.sk (4.12.2019)

Samozrejme toto mesto má svoje čaro a má čo ponúknuť aj mimo tohto ročného obdobia. Najkrajším a najobľúbenejším miestom mnohých Popradčanov a nie len Popradčanov je Námestie sv. Egídia. Toto námestie ohraničuje zástavba meštianskych domov barokového a klasicistického štýlu. Námestiu dominuje Kostol sv. Egídia z 13. storočia, čo mu dodáva svoju jedinečnú atmosféru. Pri kostole nájdete aj renesančnú zvonicu z roku 1658. Hneď vedľa kostola sv. Egídia sa nachádza evanjelický kostol Svätej Trojice.

158_wh0tawijtw.jpg
Zdroj: Kostol sv. Egídia (4.12.2019)

Výnimočnosť mesto Poprad získalo aj vďaka jeho skvostu, ktorým je historické centrum Spišskej Soboty. Nachádza sa v severovýchodnej časti mesta nad riekou Poprad. Centrum Spišskej Soboty tvorí čerstvo zrekonštruované námestie spolu so zvonicou, Mariánskym stĺpom a neskororománskym rímskokatolíckym farským kostolom svätého Juraja z roku 1273, ktorý v roku 2011 získal cenu Kultúrna pamiatka roka. V kostole sa nachádza vyrezávaný organ z roku 1662, ktorý je široký až 780 cm a má 814 píšťal. Ďalej tu nájdete až 6 oltárov, z ktorých je hlavný ten od majstra Pavla z Levoče z roku 1516. Na opačnom konci lievikovitého námestia stojí aj klasicistický evanjelický kostol z roku 1777. Pomedzi renesančné domy vedie od kostola úzka ulička k starodávnemu cintorínu.

Poprad je však hlavne v zime priam ideálnym miestom pre pobyt. Návštevníci tohto mesta majú na dosah mnohé väčšie, ale i menšie lyžiarske strediská, z ktorých sa im poskytne naozaj nádherný výhľad na majestátne Vysoké Tatry. Bonusom je možnosť objavovať krásy zľadovatených tiesňav Slovenského raja, ktorý je od Popradu iba na skok. Priamo v Poprade sa tiež nachádza známy aquapark AquaCity Poprad, kde ľudia nájdu oddych a zábavu po celý rok. Tento vodný svet patrí medzi najväčšie slovenské aquaparky a ponúka široké spektrum vodných a wellness dobrodružstiev. Bazény sú v ňom napúšťané termálnou vodou z neďalekého geotermálneho vrtu.

Ako sme spomínali, v okolí Popradu sa nachádza veľké množstvo top lyžiarskych stredísk, kde si môžete nielen dobre zalyžovať ale aj užiť si s vašimi ratolesťami skvelú zábavu. A aby ste nemuseli čas zabíjať pred monitorom, ale využiť ho aktívne a hlavne zábavne, pripravili sme pre vás zoznam najbližších lyžiarskych stredísk, ktoré sú naozaj za rohom od Popradu. Na vás však predsa zostane tá najťažšia úloha a to je, vybrať si ;)

Ako prvé miesto na lyžovanie si predstavíme Lopušnú dolinu, keďže tu nájdeme až dve lyžiarske strediská. Nachádza sa tu lyžiarske stredisko Skitatry, ktoré je tiež známe pod názvom Ski Tatrasvit alebo Nová Lopušná dolina. Toto azda najbližšie lyžiarske stredisko sa nachádza na úpätí Vysokých Tatier len 11 km od Popradu. Svah o dĺžke 1100 m je jeden z najkvalitnejších slalomových svahov vo Vysokých Tatrách, ktorý je vhodný hlavne pre skúsenejších lyžiarov, ale aj začínajúci lyžiari si tu nájdu svoju trasu. Snehová pokrývka je zabezpečovaná technickým zasnežovaním a zjazdovky sú obsluhované dvomi vlekmi. Po prekonaní výškového rozdielu 240 m na vrcholovej stanici sa lyžiarom naskytne nezabudnuteľný pohľad na prekrásnu scenériu Vysokých Tatier. V stredisku je možnosť zabezpečenia lyžiarskeho inštruktora a možnosť bezplatného parkovania. Gastronomické služby sú zastúpené rýchlym občerstvením a reštauráciou. V neposlednom rade treba spomenúť, že v prevádzke je aj večerné lyžovanie s veľmi kvalitným osvetlením.
Veľkou výhodou je, že toto stredisko je prepojené s iným strediskom a spolu tu nájdete až 14 vlekov.
Zjazdovky lyžiarskeho strediska Lopušná dolina sú zasa situované na severo východ na trávnatých terénoch a pre svoju nenáročnosť sú vhodné najmä pre začínajúcich a mierne pokročilých lyžiarov. Kvalita zjazdových tratí v lyžiarskom stredisku je taktiež zabezpečená technickým zasnežovaním, vrátane pravidelnej mechanickej údržby zjazdoviek. Samozrejmosťou je parkovisko situované pred vstupom do lyžiarskeho areálu. Stredisko ponúka aj ski servis, požičovňu a detský kútik. Nechýba večerné lyžovanie a priaznivci bežkovania môžu využiť v okolí 5 km upravovaných bežeckých tratí.

Ďalšie, taktiež veľmi blízke lyžiarske stredisko je Vernár–Studničky. Nachádza sa iba 18 km južne od mesta Poprad, asi 500 m od obce Vernár, na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského Raja. Stredisko ponúka skvelú rodinnú lyžovačku pre náročných lyžiarov aj začiatočníkov. Lyžiarske svahy ľahkej a stredne ťažkej obtiažnosti sa nachádzajú v nadmorskej výške 800 až 1000 m. Ich celková dĺžka dosahuje 1400 m. V stredisku sú vybudované 3 lyžiarske vleky a taktiež aj zasnežovací systém. Zjazdovky sú pravidelne upravované pásovými vozidlami. Výhodou je bezplatné parkovisko nachádzajúce sa hneď pod vlekmi a zároveň nespornou výhodou pre rodičov s deťmi je určite detský vlek. Návštevníci môžu využiť i služby lyžiarskej školy, požičovne lyžiarskych potrieb, jednoduchého skiservisu, úschovne a bufetu. V prípade dostatočného množstva prírodného snehu sa pravideľne upravuje aj bežecká trať v celkovej dĺžke asi 5 km.

158_0yzpn8myam.jpg
Zdroj: Vernár-Studničky (5.12.2019)

Posledné stredisko, ktoré si predstavíme je SKI PARK Liptovská Teplička. Nachádza sa v Nízkych Tatrách, na severnej strane Kráľovej hole, pričom zjazdovky sú situované na severovýchod. Prístup do strediska je z Popradu zhruba 20 km cez Spišské Bystré. Stredisko leží v nadmorskej výške 880 m až 990 m.n.m. Stredisko SKI PARK má 3 vleky, s toho jeden školský a jeden detský. Kvalita zjazdových tratí je zabezpečovaná pravidelnou úpravou zjazdoviek. Stredisko má parkovisko situované priamo pri vlekoch. Aj keď stredisko patrí medzi tie menšie, nič to nemení na jeho vysokej kvalite služieb. V areáli nájdete niekoľko bufetov s vynikajúcim jedlom, požičovňu lyži a taktiež môžete využiť lyžiarskeho inštruktora. V neposlednom rade rodičov určite poteší detský kútik.

158_d1w93wdyw1.jpg
Zdroj: SKI PARK Liptovská Teplička (5.12.2019)

Všetky tieto lyžiarske strediská sú na skok od Popradu, preto táto časť článku poteší hlavne lyžiarov, ktorí budú ubytovaní v Poprade alebo blízkom okolí. Aby sme však zaujali aj inú skupinu ludí, skupinu, ktorá vyhľadáva viac plavky ako lyže, presunieme sa pramo do Popradu, do aquaparku AquaCity Poprad. V tomto unikátnom vodnom svete, ktorý je postavený nad miestom geotermálneho prameňa zažijete neobyčajné chvíle plné zábavy medzi zasneženými Tatrami. Aquapark AquaCity Poprad ponúka 13 vonkajších a vnútorných bazénov, tobogány, 350 vodných atrakcií, najväčšie wellness a spa centrum na Slovensku, detské kútiky, ihriská, zábavné animačné programy pre deti a výnimočnú 3D Laser show. Takže o zábavu tu je postarané naozaj až luxusne. Viac informácií o aquparku sa môžete dozvedieť na našom webe.

Zimná wellness dovolenka v hoteloch AquaCity Poprad môže vypadať aj takto:

158_iuqlxcvbmt.jpg
Zdroj: AquaCity Poprad (5.12.2019)
AquaCity Poprad sa oplatí navštíviť aj v lete:
158_5wowh0ormw.jpg
Zdroj: AquaCity Poprad (5.12.2019)

Dúfame, že sme hlavne Vás - aktívnych ľudí, hľadajúcich šport a zábavu oslovili a nad plánovaím zimnej dovolenky Vám trochu pomiešali karty. No taktiež sme presvedčení, že Poprad má čo ponúknuť každému návštevníkovi a hlavne v tomto krásnom zimnom období.

zdieľaj na
Spracoval: (ms)
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať