SK SK

Spoznajme najväčšiu vinohradnícku obec pod Malými Karpatmi

(ms)

2 hodnotenia
Milovníkom vína určite netreba predstavovať obec z pod Malých Karpát, ktorú si v tomto článku predstavíme. Víno a vinič hroznorodý sa tu pestuje na vyše 300 hektároch a najpestovanejšou odrodou je Veltlínske zelené. Áno, Tí z Vás, ktorí už pár pivničiek navštívili a deň bez pohára vína nie je pre nich plnohodnotným dňom, vedia že ide o obec Šenkvice.

Ako ste už určite postrehli, obsah tohto článku bude venovaný vínu a z časti pre zmenu opäť vínu :) Vína z Malých Karpát patria k tým najlepším, akými sa na Slovensku môžeme pochváliť. Práve Šenkvice veľkou mierou prispievajú svojimi tekutými pokladmi a zároveň aktívne udržujú záujem a rozvoj vinohradníctva a vinárstva v tejto krásnej obci. Spolok vinohradníkov a vinárov v Šenkviciach v súčasnosti združuje až 27 vinárov.

Víno a vinohradnícka obec Šenkvice patrí do Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, presne ide o rajón modranský. V súčasnosti podľa počtu obyvateľov je najväčšou vinohradníckou obcou pod Malými Karpatmi. Vinohradníctvo a víno tu má dlhú tradíciu o čom svedčí fakt, že už v roku 1580 tu 83 majiteľov viníc dosiahlo úrodu vyše 65 000 litrov vína.

Dávnejšie preslávili Šenkvice najmä skvelé tramíny, ktorým ťažké ílovité pôdy nachádzajúce sa v okolí dodávali žiadanú zemitosť a korenitosť. Progres do vinohradníctva nielen v obci, ale i v rámci Slovenska priniesla existencia Výskumnej stanice vinohradníckej a vinárskej. V obci sa darilo tradičným najmä bielym odrodám - Veltlínske zelené, Rizling vlašský, zo skorších Iršai Oliver, a už spomínaný Tramín červený. Z výskumnej stanice sa postupne dostávali do pestovania nové moravské a slovenské odrody ako André, Aurelius, Muškát moravský, Pálava, Devín, Dunaj, Nitra, ale aj svetové odrody – Dornfelder, Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe, či Merlot. Kvalitatívnou prestavbou prešli aj tradičné odrody a tak popri veltlínoch či vlašákoch tu dnes majú svoje miesto aj kvalitatívne odrody z rodiny burgundských a Rizling rýnsky.

Po roku 1989 sa otvorili nové cesty podnikaniu a tak dnes v Šenkviciach sídlia známe vinárske firmy ako napríklad Karpatská perla, Vinárstvo Ing. Marián Bočko a Vinárstvo Kamil Kukumberg. Víno menších vinohradníkov a vinárov zoskupuje Spolok vinohradníkov a vinárov Šenkvice, ktorý vznikol v roku 2000 a stará sa o osvetu vinohradnícku aj vinársku. Preto aj v tomto, pre vinohradníkov a víno nepriaznivom období vzniklo v obci niekoľko moderných viníc, ktoré dávajú záruku, že v Šenkviciach si dobré víno nájdete aj o niekoľko desiatok rokov.

Ako bolo už spomenuté, najpestovanejšou odrodou je Veltlínske zelené. Okrem tradičného sortimentu sa tu pestujú aj odrody menej známe, rôzne novošlachtenia, či odrody svetové. Z muštových bielych odrôd je to napríklad Devín, Muškát moravský, Aurelius, Aromína. Z muštových odrôd modrých Nitra, Dunaj, André, Gamay, Merlot, Dornfelder, Domina. Vo vinohradoch sa môžete stretnúť aj s atraktívnymi slovenskými stolovými odrodami ako je Dóra, Diamant, Opál, Rubánka, Ametyst, Onyx, Negra.

V ďalšej časti článku si predstavíme zopár zvučných vinárstiev a spolu si tak navrhneme vlastnú vínnu cestu cez túto očarujúcu obec. Zároveň dúfame, že neurazíme nespomenutých vinárov, nakoľko každý jeden vinár tu má svoje dôležité a jedinečné miesto a svojím "kúskom" prispieva k tomu, že Šenkvice sú takou výnimočnou vinárskou obcou.

Ako prvé navštívime rodinné vinárstvo KARPATSKÁ PERLA, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci v roku 1991. Hospodária na cca 60 hektároch viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najväčšou je 28 hektárová vinica Suchý vrch, ležiaca pri obci Svätý Martin a susediaca s Martinským lesom. Vysadili tu novošľachtence Muškát moravský, Pálavu, Devín, Aurelius a André, ale aj Cabernet Sauvignon a Alibernet a neskôr Rizling rýnsky, Pinot Noir a Pinot Gris. Vinohradnícky hon Noviny sa nachádza medzi Modrou a Šenkvicami. Na hlinitom podloží sa tu rozprestiera rodisko Veltlínskeho zeleného. Na juhovýchodných svahoch Malých Karpát v blízkosti modranskej Kalvárie ležia vinice v honoch Šajby, Kramáre a Kalvária. Dozrievajú tu nové vinice vysadené Rizlingom rýnskym. A nakoniec vo Vištuku sa na sprašovom podloží darí odrode Müller Thurgau.

Zdroj: LOGO - Karpatská Perla (12.12.2019)
161_3o5tzu6nu9.jpg
Zdroj: Vinárstvo Karpatská Perla (12.12.2019)

Vinárstvo ponúka a zároveň odporúča vyskúšať riadené degustácie. Okrem ochutnávky vína si môžete pozrieť výrobné priestory, vystúpiť na 21-metrovú rozhľadňu alebo si pochutiť na sezónnych gastronomických špecialitách. Okrem degustácií je vhodná aj na usporiadanie rodinných osláv alebo teambuildingov. Zaujímavosťou je, že na stenách miestnosti zvanej "Degustačka" visia grafiky slovenských umelcov, ktoré vinárstvo používalo v minulosti na etiketách. Ďalej sa tu nachádza aj tančiareň a priestory vínotéky, kde si okrem vína môžete pochutnať aj na káve Lavazza alebo ochutnať ručne robené pralinky Alibernet.

Ďalšie vinárstvo, ktoré navštívime je pomenované Repa Winery. S mottom "Lebo víno nás baví" poctivo pracuje majiteľ so svojou manželkou v tomto rodinnom vinárstve. Vinárstvo bolo založené a odštartovalo profesionálnu výrobu vín v roku 2009 a následne neskôr v roku 2014 bolo realizované zrekonštruovanie a otvorenie predajne vrátane degustračnej miestnosti.

Zdroj: LOGO - Repa Winery (12.12.2019)
161_v4k0jtdr5q.jpg
Zdroj: Repa Winery - Výroba (12.12.2019)

Spoznať vína môžete priamo v Repa Winery, či ako malá skupina alebo aj ako väčšia skupina návštevníkov. Stačí si dohodnúť termín a zistíte ako sa rodí víno a zároveň ochutnáte to najlepšie z ich produkcie.

161_v1kg2hw6hb.jpg

Teraz sa presunieme do vinárstva Fitz&Petrík, ktoré bolo založené v roku 2012 a vyrába vína z mladých menej tradičných odrôd alebo netradičné vína z konvenčných odrôd. Toto špecifické vinárstvo vyrába vína z novošľachtencov, ktoré sa stali hlavnou súčasťou ich vínneho lístka. Nájdeme tu nové odrody ako Breslava, Nitria, Devín, Pálava doplnené o klasiku ako Iršai Oliver, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon. Zaujímavosťou je, že každoročne niektorú klasickú odrodu vymenia za niečo nové.

Zdroj: LOGO - Fitz&Petrík (12.12.2019)
161_y7tplbg06u.jpg
Zdroj: Fitz&Petrík vinárstvo (12.12.2019)
161_jggz1zd41c.jpg

Vinárstvo Fitz&Petrík je však veľmi známe experimentovaním a páve jeden z ich mnohých experimentov priniesol unikátne cuveé - ružové polosuché FOAJÉ. Víno vyrobené kupážovou troch odrodových vín sa stalo okamžite ich vlajkovou ľodou. Základ tvorí samorodná mimoriadne aromatická odroda bieleho hrozna Ferdinand de Lesseps. Toto víno je v jednotlivých ročníkoch vždy zmiešané s jedným ružovým a jedným bielym odrodovým vínom tak, aby sa dosiahla vyvážená harmónia vône, kyseliniek, zvyškového cukru a príťažlivá ružová farba.

Zdroj: FOAJÉ od Fitz&Petrík (12.12.2019)

V tesnej blízkosti sa nachádza ďalšie vinárstvo - Kozara. Vinárstvo Kozara bolo založené v roku 2015 a názov je odvodený od úzkej doliny vo východnej časti šenkvického chotára - Kozare. Vinárstvo je síce ešte mladé, no majitelia pochádzajú z vinárskych rodín s viac ako 50-ročnou tradíciou vinohradníctva a vinárstva.

161_vohsjladrp.jpg

Typickou pre toto vinárstvo je budova, ktorá je architektonicky naozaj veľmi zaujímavá. Na finálnom vzhľade sa podieľali až traja architekti. Pozemok, kde budova stojí bol síce starý vinohrad, ktorý musel „padnúť za vlasť“, ale pridaná hodnota v podobe nových priestorov bola vyššia. Výsledkom je to, že z omietky vystupujú hrubé kusy pieskovca tak, že na fasáde vytvárajú logo ich vinárstva, čo vytvára naozaj nadčasový efekt. Kvalitu vín si môžete vychutnať nielen doma, ale aj priamo v krásnej a príjemnej degustačnej miestnosti. Vinárska značka sa buduje veľmi dlho a postaviť ju na pekných základoch má skutočne význam.

Zdroj: LOGO - Vinárstvo Kozara (12.12.2019)
161_bku6zz0t3z.jpg
Zdroj: Vinárstvo Kozara (12.12.2019)

Toto vinárstvo sa špecializuje sa na produkciu vín z odrôd šenkvického regiónu a slovenských novošlachtencov s typickým odrodovým charakterom. Obhospodaruje momentálne viac ako dva hektáre viníc, ktoré sú rozmiestnené v Šenkviciach na siedmich rozličných lokalitách. Najvzdialenejšia je od vinárstva dva kilometre ďaleko, takže by sa dalo povedať, že sa nachádzajú v blízkom okolí vinárstva.

Na koniec nesmieme zabudnúť na podujatie, ktoré sa každoročne koná v tejto obci. Nesie názov "Za vínom do Šenkvíc" a vždy privíta množstvo návštevníkov. Návštevníci môžu degustovať vína z produkcie okolo 30 najmä miestnych vinárov a vinárstiev. Podujatie Za vínom do Šenkvíc má už tradične originálny vizuál. Grafickými patrónmi každého ročníka je vždy iný člen miestneho Spolku vinárov a vinohradníkov a tak by sa mala postupne každá tvár stať „tvárou“ propagačných plagátov a pozvánok.

V deň konania akcie býva taktiež verejnosti sprístupnený vo vinici za bývalým Obecným úradom Náučný vinohradnícky chodník. Tvorí ho vzorka vysadených 30 najznámejších starých a nových odrôd viniča. Tento pestovateľský miniskanzen je prepojený aj na nový vyše kilometrový náučný chodník, ktorý vedie centrom obce a spája 9 historických pozoruhodností od bývalej obecnej školy po kaplnku na Hornom cintoríne. Míňa aj námestie, na ktorom je umiestnená novoosadená socha sv. Urbana, patróna vinohradníkov. Uvedené prvky sú potvrdením systematického prístupu obce k rozvoju infraštruktúry miestneho cestovného ruchu, najmä pre Šenkvice typického vínneho turizmu.

161_cn6bxb7hrz.jpg
Zdroj: Vinohradnícky náučný chodník (13.12.2019)

"Podujatie Za vínom do Šenkvíc je „vizitkou“ celej obce, ale najmä vinárskej a vinohradníckej pohostinnej duše a tradície. Veľa milovníkov možno netuší, že práve Šenkvice boli rodiskom prevažnej väčšiny slovenských novošlachtencov. Unikátnych odrôd hrozna a následne vína, ktoré na medzinárodných podujatia porážajú aj tých najsilnejších konkurentov. Víno bolo, je a aj vďaka tomuto podujatiu zostane v Šenkviciach fenoménom, ktorý stále chutí, mobilizuje a spája.“ – dodáva Ing. Ľuboš Petrík manažér podujatia Za vínom do Šenkvíc.

zdieľaj na
Spracoval: (ms)
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať