SK SK

Tipy na darčeky od Slovenských výrobcov

Dorota Valentová

0 hodnotení
Patríte k oneskorencom a darčeky pod stromček zháňate na poslednú chvíľu? Nezúfajte, mám pre vás pár zaujímavých tipov pre všetkých vašich blízkych. Vybrala som vám darčeky od slovenských producentov, dizajnérov a remeselníkov, lebo okrem krásneho darčeka vám zostane dobrý pocit, že ste podporili šikovných slovenských ľudí.

Pre ženy

Petra Toth je inšpiratívna slovenská šperkárka, ktorá má stále čo ponúknuť. Nádherný hrebienok do vlasov nie je úplne bežný šperk, o to lepšie vynikne ako darček. Je inšpirovaný čatajskou čipkou pretvorenou do sofistikovanej súčasnej formy. Do Vianoc ešte zostávalo pár kusov v e-shope, ale Petra má aj kamennú predajňu.

Značka Ziva vznikla inšpiráciou 150-ročnej rodinnej tradície. Už dlho ju sledujem na Instagrame a veľmi sa mi páči práca tejto sympatickej ženy, ktorá sa za ňou skrýva. Ako som sa dozvedela, nevenovala sa tomuto remeslu odjakživa, ale pre nový smer sa rozhodla, až neskôr po takmer 15 rokoch v marketingu. Ako darček vám odporúčam prekrásne ručne tkané jedálenské prestieranie. Zivu nájdete v dedinke Lošonec v Trnavskom kraji, prípadne navštívte ich web.

Slaninková je slovenská značka ručne viazaných zápisníkov z kože, ktoré vznikajú pod rukami šikovnej Michaely z Bytče. Vyštudovala aplikovanú informatiku so špecializáciou na grafický dizajn. Ručné viazanie zápisníkov sa jej stalo záľubou a pokračuje v ňom profesionálne. Kožený zápisník Aurora je elegantný, jedinečný módny doplnok, ktorý ocení každá žena, ktorá dáva prednosť papieru pred elektronickými zápisníkmi.

Metaformi sú ručne vyrábané šperky, ktoré tvorí Tatiana Lesajová. Okrem toho sa venuje ešte interiérovému a produktovému dizajnu a šperk vníma ako príležitosť ukázať svoj talent v menšej mierke. Šperky Metaformi sa vyrábajú z mramoru, polodrahokamov, striebra, zlata a mosadze. Sú naozaj oslňujúce a nadčasové. Vybrala som z kolekcie prsteň ADAM RING BIANCO, ktorý je vyrobený z talianskeho mramoru a leštenej mosadze. Jedinečná štruktúra kameňa robí z každého originál. Pozrite sa na tú nádhernú minimalistickú estetiku.


TWO je mladá slovenská značka, ktorá sa venuje ručne vyrábaným, stopercentne prírodným kozmetickým produktom. Za značkou stoja sympatickí mladí ľudia Maťa a Marek, ktorým záleží na trvalej udržateľnosti a ekológii, preto v obchode nájdete zero waste produkty, kompostovateľné obaly a upcyklované doplnky. Vyrábajú balzamy na pery, tuhé mydlá, peny do kúpeľa, tuhé šampóny, kondicionéry, telové maslá, sprchové želé, či kolekciu pre mamičky a detičky. Vybrala som pre vás Nočné regeneračné sérum, ktoré je skvelým doplnkom k starostlivosti o všetky typy pleti, preto ani nemusíte premýšľať, aký typ pleti má vaša partnerka.

164_0sdu86posl.jpg

Pre mužov

Slovenská značka Remini spája viacerých slovenských autorov. Založená bola v roku 2012 a na prvom open-air trhu vypredali takmer všetko, čo ich utvrdilo v tom, že treba pokračovať. Zápisník, ktorý som vám vybrala, je od Dominiky Valentovičovej a jej zvieracia séria je ako stvorená pre hĺbavé typy. Posúďte sami.

Prvá slovenská pražiareň výberovej kávy ponúka zasa niečo pre milovníkov tohto čierneho nápoja. Každá káva má vraj svoj príbeh, ktorý sa začína na farme. Preto vám kávu označia, vy budete vedieť odkiaľ presne pochádza a kde začal jej príbeh. Vaša káva začne pražiť až po zadaní vašej objednávky. Pod vianočným stromčekom si preto milovník kávy čerstvejšiu ani nemôže želať. Nech sa páči, objednávajte (moja obľúbená).

Máte doma hipstera? Našla som vám darček aj preňho, u slovenskej značky Mylo. Za tou stojí milá Barb, ktorá začala s mydlami a výrobou kozmetiky v roku 2013, najprv len pre seba. Postupne sa v tomto kreatívnom procese výroby kozmetiky našla a založila si handmade shop prírodnej kozmetiky. Pánsky balzam na bradu a fúzy je presne to, čo pre starostlivosť o bradu potrebujete. Kúpite tu, alebo aj v kamenných predajniach.

164_jl5o7hyc99.jpg

Takou jednoduchou vecou, ako sú ponožky, spríjemníte deň nielen sebe, ale i svojmu okoliu… To je vízia slovenskej firmy Funny sox. Celá myšlienka sa vraj zrodila na ceste po Etiópii, kde sa jednému malému africkému chlapcovi zapáčili farebné ponožky, ktoré mal zakladaťeľ Funny sox akurát na nohách. Takže jeden z desiatich párov chcú Funny sox posielať práve do takých rodín, kde si ich nemôžu dovoliť, ale vyčarili by im úsmev na tvárach. Tak ako ho pod stromčekom vyčaria vášmu priateľovi. Odporúčam limitovanú edíciu Slovenská klasika


164_i4sjh1j7qq.jpg

Slovenskú značku DEDOLES určite pozná každý. No nie každý vie, že spoločnosť Dedoles, vďaka svojim zákazníkom, aj finančne prispieva na sadenie stromov. Do konca roka 2019 ich zásluhou vysadia v Tatrách 50 000 stromov. A vy môžete pomôcť tiež - vyberte svojmu priateľovi, manželovi, alebo otcovi tento rok napríklad takéto veselé boxerky a v poslednom kroku objednávky si dobrovoľne zaokrúhlite sumu objednávky na najbližšie euro. “Dedolesné” drobné budú do posledného centa použité na výsadbu stromov.

164_1nwr6wht4f.jpg

Pre deti

Slovenský detský rok je knižka, ktorú môj syn dostane tento rok pod stromček. Nie je to knižná novinka, ale až teraz som ju objavila a zaradila do výberu, lebo možno ani vy o nej ešte neviete. V knižke vám Filipko, Vševedko, Stonoha a Pripletko vysvetlia, ako to bolo s prvým dňom v roku, prezradia, podľa čoho a prečo mesiace dostali mená a ako celkom inak ich nazývali predkovia. Zistíte, aké zvyky ľudia dodržiavali a že takmer všetko bolo čarovné. Prezradia, ako to bolo s tým čarovaním a zaklínaním, aj či kedysi ľudia verili v bytosti s nadprirodzenými schopnosťami. Okrem toho je v tejto knihe plno kolied, porekadiel, hier, tancov, veršovačiek a krásnych rozprávok. Autorkou je Elena Slobodová a ja sa už teším, ako si ju budeme so synom po večeroch čítať. Čo poviete, zaujala aj vás tak ako mňa?

Autokorektívne kartičky ma zaujali tiež, lebo hravou formou učia deti zautomatizovať si základy sčítania a odčítania - do dvadsať v zošite A, do sto v zošite B - a násobilku v zošite C. Sú určené hlavne pre prvý stupeň základnej školy. Ich autorkou je PaedDr. Martina Totkovičová, PhD. a sú takisto slovenským výrobkom. Viac o kartičkách sa dozviete vo videu s Lujzou. Kúpite ich v e-shope, alebo aj v kníhkupectvách.

Fusakle …...A v tom momente som pochopil, že sa mi podarilo presne to, o čo mi išlo – otvoriť ľuďom myseľ, trochu ich uvoľniť, zabaviť. Keď je človek ochotný pripustiť zmenu aj len v takej maličkosti ako je zmena ponožiek, je ochotný počúvať a prijať aj iné názory”. Takto charakterizoval vznik Fusaklí Jan Angus vo svojom blogu. A mne sa to veľmi páčilo, tak ako sa mi páči ich kolekcia pre najmenších. PS: Fusakle isto nájdete, a keď nie, tak pozrite sem.

164_vs48binlqz.jpg

Už dávno som si všimla, že kníhkupectvo Ex Libris v SNG ukrýva mnoho zaujímavých vecí, ako aj nápadov na darčeky. A preto som ich nemohla obísť. Deti milujú tetovačky a tieto, inšpirované tvorbou Ľudovíta Fullu, sú božské. Autorom je Braňo Matis a kúpite ich aj na poslednú chvíľu v obchode v SNG.


Slovenská guma na skákanie. To je presne ten super darček, ktorý nezaberie veľa miesta, nezničí veľa planéty ale prinesie veľa zábavy. Gumy sú pestrofarebné, s láskou ručne vyrobené, zabalené v darčekovej krabičke a v bavlnenom vrecúšku. A pozor, aj s návodom na skákanie, ten sa zíde.

164_1a3jbm5ms5.jpg

Pre babku s dedkom

O slovenskej firme Lyra už musel počuť hádam každý. Ich čokolády zbierajú ocenenia po celom svete. Ja od nich milujem, ich orieškové nátierky, ale aj všetko ostatné. Pre starých rodičov som pre vás vybrala ich orieškovú kolekciu v čokoláde. Okrem toho, že sú prudko návykové, sú krásne zabalené a z bohatej ponuky iste vyberiete presne to, čo najviac ulahodí vašim starým rodičom. Kúpite aj v lepších potravinách.

Priznám sa, že si nie som istá, či tento svietnik Betlehem ešte do Vianoc zoženiete, ale skúsiť to, určite stojí za pokus. Učaroval mi už minulý rok, je nádherný a jednoduchý, a myslím, že vaša babka z neho bude určite rovnako nadšená ako ja. Vyrába ich Design LCH a nájdete ich tu

Šálka od Modranska isto poteší babku aj dedka. Aj to je slovenská firma, a jej príbeh sa datuje až od roku 1975. Dnešná podoba je tu vďaka Jakubovi, ktorý sa po štúdiu v zahraničí vrátil do rodinnej dielne a priniesol nové postupy a nápady. Vytvárajú tak originálnu keramiku zachovávajúcu tradície a krásu starej hrnčiariny. Podporiť a kúpiť si nádherné šálky, ktoré som vaším starým rodičom vybrala (ale samozrejme aj iné) môžete tu.

164_q3v0d50sc0.jpg

Dúfam, že som vás aspoň trochu inšpirovala. Nezabúdajte, ale na to, že na Vianociach je najkrajšie to, keď môžete byť s ľuďmi, ktorých máte radi. Prajem Vám krásne a pokojné prežitie Vianoc, nikam sa neponáhľajte a prežite každý okamžik naplno. Šťastné a Veselé!

zdieľaj na
Spracoval: Dorota Valentová
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať